A fokozott lábizzadás és az ezzel együtt járó kellemetlen szag gyakori probléma, különösen a nyári időszakban. A legtöbb esetben a túlzott izzadás nem jelez súlyos betegséget a háttérben, „csak” nagyon zavaró. Utánajárunk, mi okozhatja, és segítünk, hogyan előzheti meg vagy enyhítheti a panaszokat.

Ne szenvedjen tovább a fokozott lábizzadástól

Izzadás: átok vagy áldás?

Mindenképpen az utóbbi, hiszen az izzadás szabályozza a testhőmérsékletet és segít a méregtelenítésben. A túlzott mértékű izzadás azonban már valóban megkeserítheti a mindennapokat. Lábizzadásnál a verejtékmirigyek rendellenesen működnek, aminek lehet genetikai vagy lelki oka, lehet a stressz, rossz higiéniai viszonyok vagy helytelen lábbelihasználat is.

Durva szagok, fájdalmas fertőzések

Túlzott mértékű lábizzadás esetén a keletkező nagyobb mennyiségű verejték nem tud elpárologni, és feláztatja a bőrt. A felázott bőr leválik, bomlásnak indul, ami nagyon kellemetlen szagokkal jár. A meleg, nyirkos hely ráadásul kedvező a gombák, baktériumok elszaporodásához. A felpuhult bőrön keresztül a láb könnyen elfertőződhet.

MIT TEHET?

1. Viseljen az időjárásnak megfelelő, jól szellőző, bőrből készült lábbelit. Felejtse el a műbőrt, ha teheti, válasszon olyan márkák közül, amelyek „lélegző” cipőket gyártanak.

2. Használjon talpbetétet! Kaphatóak kimondottan nyárra készült, „lélegző” betétek, de népszerűek a bőrből készült termékek is. Ezeket érdemes havonta, kéthavonta cserélni.

3. Fertőtlenítse a cipőket, papucsokat! Drogériákban, patikákban kaphatók cipőfertőtlenítő sprayk, amelyek elpusztítják a cipőben lévő baktériumokat.

4. Érdemes a lábát is rendszeresen bekenni vagy befújni lábizzadást gátló készítményekkel. Ezek nemcsak a túlzott izzadást mérsékelik, de segítenek a kellemetlen lábszag megszüntetésében is.

5. Felejtse el a szintetikus anyagból készült zoknikat, ezek ugyanis egyáltalán nem tudják felszívni az izzadságot. Viseljen pamutból készült zoknit, harisnyát.

6. A krémek és sprayk mellett a lábizzadás ellen kiváló a hintőpor is. Frissen tart, fertőtlenít, és véd a baktériumok és gombák ellen. Lábmosás után vigye fel a száraz lábra.

7. A további sérülések és a felülfertőzések elkerülése érdekében fontos az elhalt hámréteg eltávolítása.

8. Amennyiben már fertőzés is kialakult, gomba-, illetve baktériumellenes készítmények alkalmazására is szükség lehet.

Súlyos esetben

Ha a lábizzadás mérséklése nem sikerül a már említett praktikákkal, szakember segítségét kell kérni. Szóba jöhet iontophoresis kezelés, mely gyenge egyenárammal való kezelést jelent. A kezelés úgy zajlik, hogy a lábat egy vezetékes vízzel töltött tálkába kell helyezni, amibe egyenáramot vezetnek. Ezzel az izzadságmirigyek működését gátolják úgy, hogy megemelik az izzadás ingerküszöbét. Viszonylag nagy, 70–90 százalékos hatásfokú az eljárás. Nagyon súlyos esetben botulinumot is használnak, injekció formájában (botoxinjekció). Az antikolinerg gyógyszerek képesek blokkolni az izzadásért felelős idegeket, ám ezeknek a mellékhatása sokkal súlyosabb lehet, mint maga az izzadás.

MINDEN, AMIT AZ IZZADÁSGÁTLÓKRÓL TUDNI KELL!

10 TIPP, HOGY MEGSZABADULJON A MÉREGANYAGOKTÓL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.