Bár rengeteg variáció született már a vegyes salátára, előfordulhat, hogy unalmassá válnak a megszokott ízek. Íme, néhány ötlet, amellyel feldobhatjuk a salátástálat.

Salátabumm – 6 különlegesség, amivel feldobhatjuk a salátát

Cikória

Gazdag ásványi sókban, főként mészben és foszforban. Karotintartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő. Magas a vitamintartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású. Minél halványabb a színe, annál kevésbé keserű az íze. A vegyes saláta tökéletes hozzávalója lehet.

Íze: Kesernyés, medvecukorszerű. Jól harmonizál a savanykás ízekkel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen lédús gyümölcsökkel, pirítva vagy főzve fokhagymával, parmezánnal kiváló.

Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel

 

Pitypang

Fogyasztásra a zsenge, virágzás előtti növények levelei alkalmasak, mert virágzás után a levelek megkeserednek. Magas a B2- és a C-vitamin-tartalma, gazdag ásványi anyagokban, értékes savakban és cseranyagokban. Segíti az emésztést, étvágyjavító, jó vizelethajtó.

Íze: Pikáns, kissé füves beütéssel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen, olajjal, fűszerekkel keverve a saláta színesítéséhez, szendvicsekbe.

 

Vízitorma

Vízitorma

Fotó: Shutterstock

Gazdag A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban, kénben. Jó gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikum. Emésztést segítő, vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert.

Íze: Borsos, édes, főzés közben rózsaszerű.

Legjobb felhasználási módja: Levesekhez, turmixokhoz adják. Különösen a borsót és a burgonyát lehet megbolondítani vele. Nagyon finom citrusokkal is.

Leveles kel

Leveles kel

Fotó: Shutterstock

Jelentős rosttartalmán túl sok ásványi sót (vasat, mangánt, kalciumot), C- és B-vitaminokat, fehérjét is tartalmaz. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a szem egészségét és segíti az immunrendszer működését.

Íze: A kelkáposztáéra emlékeztet.

Legjobb felhasználási módja: Jól párosítható sós ételekkel, a levelek erősek, könnyen megtölthetők.

Cékla zöldje

Cékla zöldje

Fotó: Shutterstock

A céklának nemcsak a gyökere, hanem a levele is fogyasztható. Gazdag vitaminokban és tápanyagokban, antioxidánsokban. A flavonoidok védenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Íze: Földes, enyhén cukros.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen jól díszíthető vele bármilyen saláta. A párolás, pirítás pedig még intenzívebbé teszi édes ízét.

Fogyókúrás menü: 1 hét, napi 1500 kcal

 

Mustár zöldje

Lehet fodros vagy sima, vörös vagy zöld, csakúgy, mint a kelkáposztáé. A sötét tónusú levelek nagy mennyiségű fitonutrienst tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően erősítik az artériákat, a májműködést és védik a tüdőt.

Íze: Csípős és fűszeres, mint a mustármagé.

Legjobb felhasználási módja: Ereje miatt gyakran keverik más zöldségekkel, de tompítani lehet harsogó ízét, ha enyhén megpirítja.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.