Cikória
Gazdag ásványi sókban, főként mészben és foszforban. Karotintartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő. Magas a vitamintartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású. Minél halványabb a színe, annál kevésbé keserű az íze. A vegyes saláta tökéletes hozzávalója lehet.
Íze: Kesernyés, medvecukorszerű. Jól harmonizál a savanykás ízekkel.
Legjobb felhasználási módja: Nyersen lédús gyümölcsökkel, pirítva vagy főzve fokhagymával, parmezánnal kiváló.
Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel
Pitypang
Fogyasztásra a zsenge, virágzás előtti növények levelei alkalmasak, mert virágzás után a levelek megkeserednek. Magas a B2- és a C-vitamin-tartalma, gazdag ásványi anyagokban, értékes savakban és cseranyagokban. Segíti az emésztést, étvágyjavító, jó vizelethajtó.
Íze: Pikáns, kissé füves beütéssel.
Legjobb felhasználási módja: Nyersen, olajjal, fűszerekkel keverve a saláta színesítéséhez, szendvicsekbe.
Vízitorma
Gazdag A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban, kénben. Jó gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikum. Emésztést segítő, vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert.
Íze: Borsos, édes, főzés közben rózsaszerű.
Legjobb felhasználási módja: Levesekhez, turmixokhoz adják. Különösen a borsót és a burgonyát lehet megbolondítani vele. Nagyon finom citrusokkal is.
Leveles kel
Jelentős rosttartalmán túl sok ásványi sót (vasat, mangánt, kalciumot), C- és B-vitaminokat, fehérjét is tartalmaz. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a szem egészségét és segíti az immunrendszer működését.
Íze: A kelkáposztáéra emlékeztet.
Legjobb felhasználási módja: Jól párosítható sós ételekkel, a levelek erősek, könnyen megtölthetők.
Cékla zöldje
A céklának nemcsak a gyökere, hanem a levele is fogyasztható. Gazdag vitaminokban és tápanyagokban, antioxidánsokban. A flavonoidok védenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
Íze: Földes, enyhén cukros.
Legjobb felhasználási módja: Nyersen jól díszíthető vele bármilyen saláta. A párolás, pirítás pedig még intenzívebbé teszi édes ízét.
Fogyókúrás menü: 1 hét, napi 1500 kcal
Mustár zöldje
Lehet fodros vagy sima, vörös vagy zöld, csakúgy, mint a kelkáposztáé. A sötét tónusú levelek nagy mennyiségű fitonutrienst tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően erősítik az artériákat, a májműködést és védik a tüdőt.
Íze: Csípős és fűszeres, mint a mustármagé.
Legjobb felhasználási módja: Ereje miatt gyakran keverik más zöldségekkel, de tompítani lehet harsogó ízét, ha enyhén megpirítja.