Bakk Brigitta, a Violife dietetikusa segített összegyűjteni, mikre érdemes mindenképpen odafigyelnünk, ha életmódváltásba kezdünk. Egy dolog azonban biztos: a zöldségek és gyümölcsök ezúttal is első helyre kerülnek.
Új év, új diéta?
Az egészséges életmód legnagyobb részét az étkezéssel tudjuk biztosítani. Sokak számára egyszerűnek tűnhet egyik napról a másikra átállni egy új diétára, a váltás azonban megterhelheti a szervezetet. Fontos, hogy megbízható, szakmai forrásból tájékozódjunk a lehetőségekről. Ha találunk egy számunkra kedvezőnek tűnő diétát, vegyük figyelembe, melyek azok az élelmiszerek, amelyek nem férnek bele, például a különböző allergiák, intoleranciák miatt. Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra és arra, hogy minél több zöldéget, gyümölcsöt fogyasszunk. Közhelynek tűnik, de a U.S. News & World Report szakemberei által összeállított étkezési rangsor még mindig azokat a trendeket sorolja az élvonalba, melyek rostban gazdagok, azaz a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását helyezik előtérbe. Tavaly ismét a mediterrán diéta került az első helyre, mely segíthet a krónikus betegségek elkerülésében.
Fokozatosság, egyensúly
Ha kevésbé kötött étrendet szeretnénk, érdemes kipróbálni a flexitáriánus táplálkozást, mely ugyan megengedi a hús és a tejtermékek fogyasztását, de ezek csökkentésére, és a nagy arányú zöldség-gyümölcs fogyasztásra épül, mellyel egyben a fenntarthatósághoz is hozzájárulunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 40 deka zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk, melybe nem számítanak bele az olyan magas keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a burgonya vagy az édesburgonya. Sokan csak azért kezdenek el követni egy-egy új trendet, mert az egyfajta divatként jelenik meg például a közösségi médiában. Ha tényleg igyekszünk tenni nemcsak magunkért, hanem környezetünkért is, építsünk be a mindennapi étkezésekbe növényi alapú élelmiszereket. Mivel szervezetünknek a rendszeresség megszokása nagyjából három hétbe telik, fontos, hogy ne csak egészséges, de követhető és biztonságos étrendet válasszunk, törekedjünk a fokozatosságra, mindig csak egy-egy új elemet építsünk be a mindennapokba. A változás nem lemondással, hanem új ízek és receptek kipróbálásával is együtt jár. Kedvenc rakott ételeinket megszórhatjuk például a Violife növényi alapú sajtalternatíváival, melyeket akár krémek, vendégváró falatkák elkészítéséhez is használhatunk.
Izgalmas, finom, vegán!
Évek óta az egyik legnépszerűbb trend a veganuár kihívás, mely arra buzdít, hogy az év első hónapjában igyekezzünk vegán ételeket fogyasztani, azaz próbáljuk ki az állati eredetű termékek elhagyását. Sokan azért nem vágnak bele a kihívásba, mert túl szigorúnak tartják, vagy épp elkezdik, azonban a kezdeti lendület néhány nap után alábbhagyhat. Épp ezért fontos, hogy ne szabjunk túl szűk kereteket: ha csak arra figyelünk, hogy napi egy, vagy heti néhány étkezés legyen növényi alapú, máris sokat tettünk a változatos és egészséges étkezésért. A növényi alapú táplálkozás egyik remek előszobája lehet a vegetáriánus étkezés, melyben „csupán” a húsokat hagyjuk el. Készítsük el kedvenc fasírtjainkat, rakott- és töltött ételeinket zöldségek felhasználásával: a darált hús helyett a hüvelyesek, például a bab vagy a csicseriborsó remek választás, hiszen nemcsak tartalmasak, de a fehérjetartalmuk is magas. Ezen kívül a szója és termékei (tofu, tempeh, szójatej, szójajoghurt) szintén megfelelő alternatívát nyújthatnak ebben az étkezési formában. A növényi tejek tekintetében már igen széles választékkal találkozhatunk a boltokban, érdemes a kálciummal dúsított változatokat előnyben részesíteni. A jó zsírok bevitelét magvakkal is tudjuk biztosítani: a különböző ételeket dúsítsuk lenmaggal, tökmaggal; de a fasírtok alapjába kiváló lehet a Violife növényi alapú görög fehér tömbje.
Ha frissen vágunk bele a vega vagy vegán fogások kipróbálásába, érdemes olyan autentikus keleti, indiai receptekkel próbálkoznunk, melyek eredetileg is vegetáriánusak. Ezek elkészítése könnyebb, mint a hagyományosan állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek átalakítása és a végeredmény is feltehetően ízletesebb lesz. Ráadásul már könnyen beszerezhetőek a korábban speciálisnak számító alapanyagok is, mint például egyes fűszerek. Fedezzünk fel addig nem használt alapanyagokat, ne féljünk a kísérletezéstől. Minél több új receptet próbálunk ki, annál több bevált étellel bővül a repertoárunk, így ezek az újdonságok is könnyen a mindennapjaink részévé válhatnak.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Hogyan sportolj, ha elmúltál 40? Az orvos válaszol!
- 7 tipp kalória- és porciókontrollra
- Vesd papírra a céljait! Hogyan segít az edzésben a motivációs lista?