Az már rég nem kérdés, hogy a cukor fogyasztása nincsen jó hatással az egészségünkre. De az bizonyára sokak számára új információ, hogy az agyunk működését is negatívan befolyásolja a túlzott cukorfogyasztás!

Édes élet, rossz memória? Le a cukorral!

Minimális cukorfogyasztás esetén nincsen ok aggodalomra, de egyre inkább úgy tűnik, hogy sokan vannak, akik nem figyelnek oda a cukorbevitelre. Nem kell feltétlenül csokoládéhegyekre gondolni: elég egy üveg kóla vagy egy méretes kávéköltemény mozi előtt, és már túl is vagyunk az ajánlott napi cukormennyiségen. Pedig még nem is beszéltünk a joghurtokról, a müzlikről, a felvágottakba és a készételekbe tett glükózról, a fruktózról, a mézről és a kukoricaszirupról. Miközben a napi energiabevitel csak 5 százalékának kellene cukorból származnia. Ez a nőknél – 1800 kalóriát alapul véve – 90 kalória, ami nagyjából egy kocka csokinak vagy egy Túró Rudinak felel meg. Emelje fel a kezét az, aki nem eszik ennél több cukrosat!

A cukorfogyasztás az „agyunkra megy”!

A nagy mennyiségű cukor fogyasztása negatív hatással van az agyműködésünkre és a mentális jólétünkre. Amikor valaki cukrozott ételt fogyaszt, a nyelven található receptorok jeleket küldenek az agyba: Hahó! Itt a jutalom – és azonnal közérzetjavító hormonok szabadulnak fel, például dopamin. Ritka alkalmanként ez rendben is van, de ha túl gyakran cukros nassal vigasztaljuk magunkat, akkor számos problémába ütközhetünk – mondják a kutatók. A jutalmazó rendszer túlzott aktiválása idővel a kontroll elvesztéséhez, állandó sóvárgáshoz és cukorfüggőséghez vezet. A túlsúlyos gyerek agya másképp reagál a cukor ízére, az agyi áramkörök hajlamossá teszik arra, hogy egész életében vágyakozzon a cukor után.

 

Mit kockáztatunk túlzott cukorfogyasztás esetén?

Egy 2012-es vizsgálat azt állapította meg, hogy a magas cukortartalmú étrend gátolja a tanulást, valamint rontja, lassítja a memóriát. Emellett kialakulhat inzulinrezisztencia is, ami azért is baj, mert az inzulin erősíti a szinaptikus kapcsolatokat az agysejtek között, segítve őket a jobb kommunikációra. viszont ha felborul az egyensúly, nem jut elegendő ebből a hormonból az agyba. Ha már megtapasztaltuk, hogy lezuhant a vércukorszintünk, az ingerlékenység, a hangulatváltozások és a fáradtság tüneteit észlelhettük. Ennek az az oka, hogy az édes, cukrozott étel után egekbe szökik a vércukorszint, majd visszazuhan. Így változik a hangulatunk is, feldob egy kis édesség, majd, ha elmúlik a hatása, idegesek, lehangoltak leszünk. A krónikusan magas vércukorszint testszerte okozhat gyulladást, így az agyban is. A kutatások szerint ez a gyulladás akár a depresszió egyik lehetséges oka is lehet. A tinédzserek különösen érzékenyek a cukros ételekre, rajtuk még látványosabban jelentkezik a hirtelen hangulatváltozás.

 

Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt!

Ahogy múlnak az évek…

Az életkor előrehaladtával különösen fontos, hogy megfelelő étkezéssel támogassuk agyunk működését. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a cukorban gazdag életmód, a túlzott cukorfogyasztás növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása

 

Mit lehet tenni?

Be kell látni, hogy a cukorfogyasztás lassan több kellemetlenséggel jár, mint élvezettel. Szerencsére nem kell teljesen lemondanunk az édes ízekről, csak nagyon oda kell figyelnünk a mértéktartásra, valamint arra, hogy lehető legritkábban együnk cukortartalmú élelmiszereket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink