Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, amely elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A kellemetlen szagok és a zavaró foltok ellen a drogériákban és gyógyszertárakban kapható készítményekkel védekezhet.

Minden, amit az izzadásgátlókról tudni kell!

Védelem a szagok ellen

Az izzadság a bőrben elhelyezkedő verejtékmirigyekben termelődik, és annak kivezető csatornáin keresztül kerül a bőr felszínére. Az izzadság 99 százalékban víz, a maradék 1 százalék pedig különféle savakból és ásványi anyagokból áll. Ez a keverék teljesen szagtalan. A jellegzetesen kellemetlen, szúrós testszagot az okozza, hogy ez a színtelen verejték beszennyeződik a bőrfelszínen lévő baktériumokkal. A mikroorganizmusok anyagcsere-folyamatai közben bomlásnak indul a verejték, a szerkezetében kémiai változások történnek, és kialakul az izzadságszag.

 

Dezodorok

A kellemetlen szagok ellen az egyik leghatékonyabb védekezést a rendszeres tisztálkodás jelenti, dezodor használatával kiegészítve. A szűkebb értelemben vett dezodorok többsége baktériumölő szereket tartalmaz, amelyek semlegesítik a bőrön élő baktériumokat. Az egyszerű dezodorok lehetnek alkoholtartalmúak vagy alkoholmentesek, illatanyagmentesek vagy illatosítottak. Mivel elsődleges feladatuk a szag semlegesítése, többnyire valamilyen parfümöt azért tartalmaznak. Már kaphatóak olyan dezodorok is, amelyek összetevői megkötik a szagmolekulákat. Ezek a szerek sem csökkentik az izzadás mértékét, csak tökéletesen szagtalanítanak

MIT KELL TUDNI EZEKRŐL A SZEREKRŐL?

A verejték mennyiségét nem csökkentik, így ha a nedvesedés miatt aggódik, más, erősebb szereket kell választania. Előfordulhat, hogy naponta többször is használnia kell dezodort a megfelelő hatás érdekében. A stiftek, roll-onok hatékonyabbak, mint a sprayk, mert jobban lefedik a kritikus területeket. Akkor fejtik ki legjobban hatásukat, ha tiszta, száraz hónaljra viszi fel őket. Ha érzékeny a bőre, az első használat előtt végezzen bőrpróbát. Sérült bőrön ne használjon dezodort!

Izzadásgátlók

Az izzadás mértékét úgynevezett izzadásgátlókkal lehet csökkenteni. Az izzadásgátlók kis mennyiségben alumíniumvegyületeket tartalmaznak, amelyek összehúzzák a pórusokat, meggátolva az izzadást. Néhány izzadásgátló antibakteriális szereket is tartalmaz (mint például szódabikarbónát vagy cinket), más termékekben pedig púder van, ami felszívja a felesleges izzadságot. A hidratáló körömvirág- és napraforgómag-kivonat csökkenti a bőrirritációt.

MIT KELL TUDNI EZEKRŐL A SZEREKRŐL?

Egyes kutatások azt feltételezik, hogy az alumíniumtartalmú izzadásgátlók magasabb koncentrációban tartalmaznak alumíniumvegyületeket. Kontrollálják az izzadás mértékét, és a test működésére reagáló összetevőknek köszönhetően friss illatot biztosítanak. Egyre több termékben található speciális formulájú hidratáló összetevő is, ami ápolja, táplálja a bőrt és segít a bőrirritáció megelőzésében.

Extra erős védelem

A speciális, klinikailag igazolt hatású izzadásgátlók magasabb koncentrációban tartalmaznak alumíniumvegyületeket. Kontrollálják az izzadás mértékét, és a test működésére reagáló össze tevőknek köszönhetően friss illatot biztosítanak. Egyre több termékben található speciális formulájú hidratáló összetevő is, ami ápolja, táplálja a bőrt és segít a bőrirritáció megelőzésében.

MIT KELL TUDNI EZEKRŐL A SZEREKRŐL?

Erősen irritáló hatásúak lehetnek. Lehetőleg lefekvés előtt kell a bőrre felvinni, hogy az alumínium éjszaka blokkolja a pórusokat. A kezelés kezdetén négy-öt egymást követő este vigye fel a bőrére. Az izzadás mértéke pár nap után csökken, és a későbbiekben elegendő heti 1-2 alkalommal ismételnie. Ne használja sérült, érzékeny bőrön! Ha bőrkiütést, viszketést tapasztal, alkalmazza ritkábban vagy váltson kisebb koncentrációjú klinikai izzadásgátlóra.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink