Sokan az izzadáscseppek számában mérik az edzés hatékonyságát. De igazuk van, vagy tévúton járnak?

Tényleg csak akkor sikeres az edzés, ha izzadunk?

„Remek edzés volt, nagyon leizzadtam” – gyakran belefuthatunk ebbe a mondatba. Sokan az edzés hatékonyságának igazolásához az izzadás mértékét használják bizonyítékként. Bár az izzadás természetes velejárójára az intenzív testmozgásnak, egyáltalán nem bizonyítja a gyakorlataink sikerességét!

 

Akkor mégis mire ad választ az izzadás?

Tulajdonképpen az izzadás a sport során a testünk válasza a megemelkedett pulzusra. Azonban sok erősítő gyakorlat nem jár együtt fokozott verejtékezéssel. Ezek más jellegű feladatok az edzéseken belül, és azt érezhetjük, hogy kevésbé izzadunk. De ettől még ne gondoljuk, hogy a feladatok nem lesznek eredményesek!

edzés, izzadás, sport, férfi

Fotó: shutterstock

 

Egy másik fontos tényező, amit bizony figyelembe kell vennünk ennél a kérdésnél, az a genetika. Ahogyan a hétköznapok más tevékenységei során, úgy a sportolásnál is él az a „szabály”, hogy nem mindenki egyformán izzad. Egyesek nagyon hajlamosok rá, függetlenül attól, hogy a maratont futják le, elsétálnak a közértbe, vagy csak a álldogálnak a tömegközlekedésen. Másoknak viszont, függetlenül a fizikai aktivitásuktól, alig jelenik meg gyöngyöző verejték a homlokukon.

Összességében tehát itt az ideje, hogy ne az izzadságcseppek mennyisége alapján határozzuk meg azt, hogy mennyire volt hatékony az edzésünk.

Praktikák és tornagyakorlatok a toka ellen

Cserélje le! Variációk egészséges köretre

 

 

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.