Sokan az izzadáscseppek számában mérik az edzés hatékonyságát. De igazuk van, vagy tévúton járnak?

Tényleg csak akkor sikeres az edzés, ha izzadunk?

„Remek edzés volt, nagyon leizzadtam” – gyakran belefuthatunk ebbe a mondatba. Sokan az edzés hatékonyságának igazolásához az izzadás mértékét használják bizonyítékként. Bár az izzadás természetes velejárójára az intenzív testmozgásnak, egyáltalán nem bizonyítja a gyakorlataink sikerességét!

 

Akkor mégis mire ad választ az izzadás?

Tulajdonképpen az izzadás a sport során a testünk válasza a megemelkedett pulzusra. Azonban sok erősítő gyakorlat nem jár együtt fokozott verejtékezéssel. Ezek más jellegű feladatok az edzéseken belül, és azt érezhetjük, hogy kevésbé izzadunk. De ettől még ne gondoljuk, hogy a feladatok nem lesznek eredményesek!

edzés, izzadás, sport, férfi

Fotó: shutterstock

 

Egy másik fontos tényező, amit bizony figyelembe kell vennünk ennél a kérdésnél, az a genetika. Ahogyan a hétköznapok más tevékenységei során, úgy a sportolásnál is él az a „szabály”, hogy nem mindenki egyformán izzad. Egyesek nagyon hajlamosok rá, függetlenül attól, hogy a maratont futják le, elsétálnak a közértbe, vagy csak a álldogálnak a tömegközlekedésen. Másoknak viszont, függetlenül a fizikai aktivitásuktól, alig jelenik meg gyöngyöző verejték a homlokukon.

Összességében tehát itt az ideje, hogy ne az izzadságcseppek mennyisége alapján határozzuk meg azt, hogy mennyire volt hatékony az edzésünk.

Praktikák és tornagyakorlatok a toka ellen

Cserélje le! Variációk egészséges köretre

 

 

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.