A fokozott lábizzadás és az ezzel együtt járó kellemetlen szag gyakori probléma, különösen a nyári időszakban. A legtöbb esetben a túlzott izzadás nem jelez súlyos betegséget a háttérben, „csak” nagyon zavaró. Utánajárunk, mi okozhatja, és segítünk, hogyan előzheti meg vagy enyhítheti a panaszokat.

Ne szenvedjen tovább a fokozott lábizzadástól

Izzadás: átok vagy áldás?

Mindenképpen az utóbbi, hiszen az izzadás szabályozza a testhőmérsékletet és segít a méregtelenítésben. A túlzott mértékű izzadás azonban már valóban megkeserítheti a mindennapokat. Lábizzadásnál a verejtékmirigyek rendellenesen működnek, aminek lehet genetikai vagy lelki oka, lehet a stressz, rossz higiéniai viszonyok vagy helytelen lábbelihasználat is.

Durva szagok, fájdalmas fertőzések

Túlzott mértékű lábizzadás esetén a keletkező nagyobb mennyiségű verejték nem tud elpárologni, és feláztatja a bőrt. A felázott bőr leválik, bomlásnak indul, ami nagyon kellemetlen szagokkal jár. A meleg, nyirkos hely ráadásul kedvező a gombák, baktériumok elszaporodásához. A felpuhult bőrön keresztül a láb könnyen elfertőződhet.

MIT TEHET?

1. Viseljen az időjárásnak megfelelő, jól szellőző, bőrből készült lábbelit. Felejtse el a műbőrt, ha teheti, válasszon olyan márkák közül, amelyek „lélegző” cipőket gyártanak.

2. Használjon talpbetétet! Kaphatóak kimondottan nyárra készült, „lélegző” betétek, de népszerűek a bőrből készült termékek is. Ezeket érdemes havonta, kéthavonta cserélni.

3. Fertőtlenítse a cipőket, papucsokat! Drogériákban, patikákban kaphatók cipőfertőtlenítő sprayk, amelyek elpusztítják a cipőben lévő baktériumokat.

4. Érdemes a lábát is rendszeresen bekenni vagy befújni lábizzadást gátló készítményekkel. Ezek nemcsak a túlzott izzadást mérsékelik, de segítenek a kellemetlen lábszag megszüntetésében is.

5. Felejtse el a szintetikus anyagból készült zoknikat, ezek ugyanis egyáltalán nem tudják felszívni az izzadságot. Viseljen pamutból készült zoknit, harisnyát.

6. A krémek és sprayk mellett a lábizzadás ellen kiváló a hintőpor is. Frissen tart, fertőtlenít, és véd a baktériumok és gombák ellen. Lábmosás után vigye fel a száraz lábra.

7. A további sérülések és a felülfertőzések elkerülése érdekében fontos az elhalt hámréteg eltávolítása.

8. Amennyiben már fertőzés is kialakult, gomba-, illetve baktériumellenes készítmények alkalmazására is szükség lehet.

Súlyos esetben

Ha a lábizzadás mérséklése nem sikerül a már említett praktikákkal, szakember segítségét kell kérni. Szóba jöhet iontophoresis kezelés, mely gyenge egyenárammal való kezelést jelent. A kezelés úgy zajlik, hogy a lábat egy vezetékes vízzel töltött tálkába kell helyezni, amibe egyenáramot vezetnek. Ezzel az izzadságmirigyek működését gátolják úgy, hogy megemelik az izzadás ingerküszöbét. Viszonylag nagy, 70–90 százalékos hatásfokú az eljárás. Nagyon súlyos esetben botulinumot is használnak, injekció formájában (botoxinjekció). Az antikolinerg gyógyszerek képesek blokkolni az izzadásért felelős idegeket, ám ezeknek a mellékhatása sokkal súlyosabb lehet, mint maga az izzadás.

MINDEN, AMIT AZ IZZADÁSGÁTLÓKRÓL TUDNI KELL!

10 TIPP, HOGY MEGSZABADULJON A MÉREGANYAGOKTÓL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink