A testünk néha olyan jelzéseket ad, amelyek komolyan aggasztanak bennünket, így azonnal orvoshoz fordulunk. Előfordul azonban, hogy a tünetek olyan jelentéktelenek, esetleg zavarba ejtőek, hogy nem szeretnénk beszélni róluk, így szakemberhez sem jutunk el.

4 kellemetlen tünet, amivel nem merünk orvoshoz menni

Székrekedés

Egyre gyakoribb, szinte népegészségügyi probléma. A kellemetlen tünet, probléma oka lehet a túlfinomított, rostszegény étrend; az elégtelen folyadékbevitel; a testmozgás hiánya; betegségek (pl. lázas állapot, különböző bélbetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés stb.); bizonyos gyógyszerek mellékhatása (savkötők, hangulatjavítók, fájdalomcsillapítók). A székrekedés haspuffadással, kellemetlen közérzettel járhat, ami rontja az életminőséget. Különböző elváltozások, betegségek is kialakulhatnak, mint az aranyér, a vastagbél-kiboltosulás. Mivel a béltartalom lelassulása azzal jár, hogy a toxikus anyagok hosszú ideig érintkeznek a bélnyálkahártyával, a székrekedés a vastagbélrák kockázatát is növeli.

Mit tehet?

A legfontosabb a megelőzés. Fogyasszon rostban gazdag ételeket, gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről, mozogjon rendszeresen. Serkentheti a vastagbél működését, ha éhgyomorra rendszeresen iszik egy pohár vizet.

Vizeletcsepegés

A vizelet-inkontinencia, azaz a vizelettartási nehézség gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Leggyakoribb formája a stressz-inkontinencia, amikor kis mennyiségű vizelet távozik a hasban uralkodó nyomást hirtelen megemelő tevékenységek – tüsszentés, köhögés, nehéz tárgyak megemelése – végzése közben. Okozhatja a húgyúti záróizom meggyengülése, ami például szüléskor, medencekörnyéki műtétek után jelentkezhet, illetve a húgycső vagy a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése is. Késztetéses inkontinencia esetén hirtelen jelentkezik az intenzív vizelési inger, amelyet a beteg nem tud elnyomni.

Mit tehet?

Fontos a medencefenék izmainak erősítése Kegel-gyakorlatokkal, gáttornával, intimtornával. Késztetéses inkontinencia esetén jó megoldás lehet a hólyagtorna, ennek lényege: megtanulható a vizelési inger megjelenése utáni vizeléskésleltetés.

Pattanások

Zavaró bőrhibák nemcsak tinédzserkorban jelentkezhetnek. Pattanás alakul ki, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik és begyullad. A felnőttkorban a kellemetlen tünet formájában jelentkező aknét okozhatja a stressz, hormonális változások (például menstruáció, esetleg a menopauza), nem megfelelő arcápolás, bizonyos betegségek vagy gyógyszerek szedése is előidézhet bőrproblémákat.

Mit tehet?

A legtöbb esetben elegendőek a helyileg alkalmazott szerek. A tünetek súlyosságától függően a helyi kezelés mellé gyógyszeres terápia is társulhat. A legtöbb ilyen gyógyszer szűkíti a mirigykivezető nyílásokat, és gátolja a baktériumok szaporodását.

Bütyök

A bütyök a nagylábujj ízülete mellett kialakuló duzzanat. Bütyök keletkezhet, ha a cipő folyamatosan dörzsöli a nagylábujj ízületét, vagy egy, a nagylábujj lábfejhez kapcsolódó csontján lévő jóindulatú csontkinövés miatt. Ez a kellemetlen tünet a nőknél gyakoribb a magas sarkú, hegyes orrú cipők viselése miatt, amelyek összenyomják a nagylábujjat. A bütyök néha semmiféle panaszt nem okoz – csak esztétikailag zavaró –, néha viszont vörös, rendkívül fájdalmas lesz, és megnehezíti a járást. Ha ilyenkor nem kezelik, a bőr egy idő után megkeményedik.

Mit tehet?

Viseljen mindig kényelmes, megfelelő méretű cipőt. Sebészeti megoldás akkor jöhet szóba, ha a bütyök állandó fájdalmat okoz és akadályozza a járást.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink