Itt az ősz. Újra a rohanásé a főszerep, és egyre nagyobb a stressz. A betegségek könnyen megtalálják az embert, és nem is gondolunk arra, hogy ennek milyen erős lelki háttere van. Az őszi járványokat csak az idő lehűlésére és a fertőző ágensek terjedésének számlájára írjuk, arra nem gondolunk, hogy nem mindenki kapja el a fertőző betegségeket – ahhoz, hogy megbetegedjünk, kell egy fogékony szervezet is. Ekkor szokott felvetődni a kérdés: hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

Immunerősítés

Védelem mindenek felett?

Az immunrendszer erősítése kétélű fegyver. Az immunrendszer ugyanis számos funkcióért felel, és ha a működése kisiklik, könnyen önmagunk ellen fordulhat. Ekkor beszélünk autoimmunitásról. Az autoimmun folyamatokban az immunrendszer elveszíti a képességét arra, hogy különbséget tegyen saját és idegen között, és a saját sejtjeinket, szöveteinket támadó fehérvérsejteket, illetve ellenanyagokat gyárt. Ilyen állapot például az allergia, az asztma, az ekcéma vagy a szklerózis multiplex stb.

Az immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a „gyengítő” tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelően vagy kellő intenzitással. Ezt nevezik meggyengülésnek, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nemcsak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet. Ennek oka lehet környezeti: szennyezőanyagok a levegőben és a vízben, növényvédőszer-maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó baktériumok, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az életmódi hatásokat sem.

Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabad gyökök károsító hatása, a rossz tápláltság. De gyengíti az immunrendszert az is, ha nem jut hozzá a számára szükséges mennyiségben nyomelemekhez, mikrotápanyagokhoz, ásványokhoz és vitaminokhoz. Végül, de nem utolsósorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködést, ezzel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban, például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma és a természetes ölősejtek aktivitása.

Mit tegyünk?

A fenti tényezők közül nem mindent tudunk kontrollálni. Lehet törekedni a „tiszta” táplálkozásra, a környezeti ártalmak elkerülésére, de a mai világban ez nem valósítható meg teljesen. A stressz feldolgozása, a mozgás optimalizálása és a megfelelő, tápláló étrend, illetve az étrend kiegészítése viszont segíthet. Sokan a sportban találják meg a stressz csökkentésének eszközét. Ez jó, de a testedzést sem szabad túlzásba vinni, mert akkor a fizikai stressz immunrendszert gyengítő hatása erősödik fel. Fontos tehát az edzésben is megtalálni a helyes mértéket és be kell iktatni a megfelelő pihenőket. A köztes időben bármely más relaxációs technika alkalmazható.

A táplálkozás is sok szinten javíthatja az immunfolyamatok normális működését. Először is a bélrendszerben kell rendet tenni. A beleinkben lévő probiotikumok, a „jó” baktériumok önmagukban is védenek az oda bekerülő kórokozók ellen a kiszorításukkal, és kölcsönös egymásra hatásban vannak a bélrendszer környéki immunsejtekkel. Az ő támogatásuk a magas rosttartalmú étkezéssel, komplex szénhidrátokkal lehetséges, és természetesen kerülni kell a cukrokat, amelyek a „rossz” baktériumoknak kedveznek. Étrend-kiegészítőkkel, kúraszerűen pótolhatók. Érdemes minimum 4 hétig szedni ezeket.

Az őszi és tavaszi járványok előtt mindenképp jó bevetni a probiotikum-készítményeket. Ha kialakul egy fertőzés, akkor pedig kerülni kell a cukor- és vasbevitelt, mert az a baktériumok működését támogatja.

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink