Egyre több, teherbeesésért küzdő nőről derül ki, hogy policisztás ovárium szindróma (PCOS) miatt nem érkezik a gyermekáldás. A PCOS a leggyakoribb női endokrin betegség, amely rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul. A betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van!

A PCOS diéta 6 aranyszabálya

Mi a PCOS?

A PCOS, bár elnevezése csak a petefészekre utal, valójában egy összetett, több szervet érintő betegség. A név azért is csalóka, mert csupán a betegség egyetlen tünetére mutat, nevezetesen arra, amikor a petefészken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, amely megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést, és így a megtermékenyülés lehetetlenné válik. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, amelyek az ultrahangvizsgálatkor a jellegzetes, úgynevezett policisztás ultrahangképet adják. A betegség véglegesen nem gyógyítható, de többek között a PCOS diéta követésével jól karbantartható!

A PCOS kialakulását befolyásoló tényezők:

  • Helytelen táplálkozás: étkezés kihagyása, majd egyszerre nagyobb mennyiségű étel fogyasztása; túlzott energiabevitel; rostszegény táplálkozás; zsírdús, telített zsírsavakban, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek preferálása.
  • Mozgásszegény életmód.
  • A fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás.
  • Fokozott stressz. A petefészek-szindróma kezelésének szempontjából fontos mozzanat, hogy a betegek mintegy 50-70 százalékánál inzulinrezisztencia állapítható meg.

A PCOS kezelése

Bár a PCOS véglegesen nem gyógyítható, azonban az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. Fő elemei: az irányított táplálkozás, a rendszeres testedzés, valamint az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése.

A PCOS DIÉTA FŐBB SZEMPONTJAI:

1. Étkezzen rendszeresen 2-3 óránként, naponta öt alkalommal. Az egy napra javasolt szénhidrátmennyiség több étkezésre való szétosztásával az egy-egy étkezésre elfogyasztott mennyiség csökken. Ezzel megelőzhető az inzulinrezisztenciában jellemző, hirtelen fellépő vágy az édesség iránt. Javasolt, hogy minden étkezése tartalmazzon szénhidráttartalmú nyersanyagot. A napi öt alkalomra szétosztott étkezéssel növelheti a szellemi koncentrációt, megelőzheti a fejfájás és a különböző emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.

2. Figyeljen az egyszerre elfogyasztott szénhidrátmennyiségre! A reggelit semmiképp ne hagyja ki. A nap folyamán ebédre fogyassza a legtöbb szénhidrátot, ennél kevesebb legyen a vacsora, a vacsoráénál is kevesebb a reggeli szénhidráttartalma, és a kisétkezésekre fogyassza a legkevesebb szénhidrátot. Amennyiben a szénhidrát-anyagcsere zavara mutatható ki, javasolt az egyes étkezések szénhidráttartalmának pontos meghatározása.

3. A PCOS diéta során részesítse előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) táplálékokat!

4. Csökkentse a cukor fogyasztását! Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer egyen édességet, süteményt, soha ne az étkezések között. Válassza a tej- vagy gyümölcsalapú, finomított cukor nélküli édességeket.

5. Csökkentse a napi összes zsiradékfogyasztást! Válassza az alacsony zsírtartalmú alapanyagokat, ételkészítéskor az energiaszegény technikákat részesítse előnyben, például hagyományos rántás helyett készítsen kefires, tejes habarást; pároljon, minimális mennyiségű olajat felhasználva; bő zsírban vagy olajban sütés helyett használjon alufóliát, sütőzacskót.

6. Növelje az étkezései rosttartalmát (30-40 gramm/ nap)! Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, salátaféle, teljes kiőrlésű gabona) képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukorszint-emelkedést mérsékelni. Ennek érdekében részesítse előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, minél több étkezéshez fogyasszon valamilyen zöldséget (lehetőleg nyers formában), az ételek lazításához pedig rizs és zsemle helyett használjon pl. barna rizst, zabpelyhet, búza- vagy zabkorpát.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink