Szörnyű érzés úgy ébredni reggel, hogy a tükörbe nézve azt látjuk: egy hatalmas pattanás virít az arcunkon, aminek előző este még nyoma sem volt. Vészhelyzetben megoldást jelenthet néhány házi trükk, de persze akadnak olyan módszerek is, amelyeket nem érdemes kipróbálni.

6 működő, 3 kerülendő praktika pattanás ellen

BEVÁLT MÓDSZEREK PATTANÁS ELLEN

1. JÉG

A jég enyhíti a bőrirritációt, összehúzza a pórusokat, eltávolítja a piszkot és a felesleges olajat az érintett területen. Használhat jégkockát vagy tört jeget, a lényeg, hogy papírtörlőbe vagy egy kisméretű törülközőbe tegye a jégdarabokat, különben szétroncsolja a pattanás körüli hajszálereket. Csak néhány percig tartson a jegelés! Ezzel a módszerrel csökkenthető a duzzanat és a gyulladás, valamint a bőr pirosodása. A jeges kezelésnek más jótékony hatása is van: a hideg serkenti a vérkeringést, így az arcbőr frissebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz.

2. ASZPIRIN ÉS MELEG VÍZ

Bár az aszpirinben található szalicilsav-származék nem olyan hatékony, mint egy akne elleni krém, vészhelyzetben érdemes kipróbálni. A gyógyszert meleg vízben fel kell oldani, és a pasztával vékonyan bekenni a pattanást. A legkönnyebb fültisztító pálcika segítségével felvinni a keveréket.

3. MÉZ ÉS KURKUMA

A tuti recept: 1 evőkanál mézhez 1/2 teáskanál kurkumát keverni. Enyhén nedves bőrre célszerű felvinni a mixet, 5 percig rajta hagyni, majd langyos vízzel lemosni. A kurkuma erős gyulladáscsökkentő, a méz természetes antibiotikum-forrás, felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, emellett pedig véd a fertőzésektől.

4. TEAFAOLAJ

A teafaolaj megbízható segítség a pattanások elleni harcban. Természetes antibakteriális hatásának köszönhetően segít a pattanásokat okozó baktériumok elpusztításában, csökkenti a gyulladást. De ha töményen és sokszor használja, komoly bőrirritációt okozhat, könnyen tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét. Érdemes hígítva, közvetlenül a problémás bőrfelületre felvinni belőle egy keveset.

5. FOKHAGYMA

A fokhagyma értékes összetevőinek köszönhetően antibakteriális, vírusölő, gombaölő és antioxidáns hatású, így segíthet a pattanás eltüntetésében. A leghatékonyabb módszer – bár sajnos nem éppen jó illatú – a következő: félbevágott fokhagymagerezddel óvatosan megnyomkodni a pattanást.

6. BORSMENTA

A menta, csakúgy, mint a teafaolaj, kis mennyiségben használható a pattanás ellen. Nyugtató, hűsítő hatása révén csökkenti az irritációt és a pirosságot. Antibakteriális, vírusölő tulajdonságai elpusztítják a pattanást okozó baktériumokat. Használhat összetört mentalevelet, de mentaolajat is. Az utóbbiból elegendő 2-3 cseppet a pattanásba masszírozni, majd a maradékot néhány perc után le kell mosni.

KERÜLENDŐ PRAKTIKÁK PATTANÁS ELLEN

1.KÓKUSZOLAJ

Bár a kókuszolaj remek hidratáló, és antibakteriális tulajdonsága is van, mégis túl lágy olaj, eltömítheti a pórusokat, így még több pattanás keletkezhet. Egyébként az tény, hogy a benne található zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, de a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy zsíros, aknéra hajlamos bőrűeknél tovább ront a helyzeten!

Im So Old Home Alone GIF - Find & Share on GIPHY

2. FOGKRÉM

Vannak, akiknek tényleg leszárítja a fogkrém a pattanását, de a legtöbb embernél ez a módszer hatástalan, sőt a benne található fluoridnak köszönhetően a gyulladás még inkább felerősödik. Ráadásul gyakori, hogy a fogkrém extrém módon irritálja, kiszárítja a bőrt, és ahelyett, hogy eltűnne a pattanás, még több lesz.

3. ALKOHOL

Jó megoldásnak tűnik a pattanás eltüntetéséhez az alkohol, de valójában nem tesz jót sem az arcbőrnek, sem a pattanásnak. A bőr ugyanis túlzottan kiszárad tőle, és a faggyúmirigyek vészreakcióként még több zsírt termelnek.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink