Szerencsés, aki végleg búcsút intett a pattanásoknak a kamaszkor végén. Meglepően sokan még – vagy esetleg újra – a harmincas-negyvenes éveikben is szenvednek a zavaró bőrhibáktól. Ahhoz, hogy az okokra fény derüljön, célszerű bőrgyógyászt felkeresni. Hatékony eszközök a felnőttkori pattanások ellen.

Okok a pattanások mögött, így harcoljon ellenük!

Házi praktikák

Bőrradírok, pórusösszehúzók, maszkok nem javasoltak aknés arcbőrre, mert irritálhatják a bőrt és súlyosbíthatják a már meglévő tüneteket. Ha gyorsan szeretne eltüntetni egy pattanást, érdemes az otthon található csodaszerekből készíteni pakolást, szárítót, de ezek a szerek csak átmeneti megoldást jelentenek. Keverjen össze egy zúzott aszpirint néhány csepp teafaolajjal, és vigye fel a pattanásra. Hagyja hatni egy éjszakán át: az aszpirin szalicilsav-tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladást. A teafaolaj antibakteriális szer, hatékony a pattanásos bőr kezelésében.

Diéta és stresszkezelés

A különféle élelmiszerek bőrre gyakorolt hatásának kérdése az elmúlt években eléggé megosztotta a szakembereket. Néhány évvel ezelőtt a csokoládét kiáltották ki a legnagyobb ellenségnek, de a csokievés és a pattanásos bőr közötti összefüggés ma már egyáltalán nem egyértelmű, sőt. Kiderült, hogy a jó minőségű csokoládé fogyasztása miatt nem keletkeznek pattanások, viszont az arra érzékenyeknél a tejtermékek miatt igen. Ugyanígy „bőrgyilkosnak” tekinthetők a magas glikémiás indexű ételek.

A bennük előforduló hormonhatású anyagok, illetve az étrend, életmód hatására létrejövő fokozott hormontermelődés (például a megnövekedett inzulinszint) okozhat aknét. Ezért célszerű mellőzni a finomított élelmiszereket, a cukrot és a fehér lisztet, a tartósítószerekben és adalékanyagokban gazdag ételeket. A felnőttkori pattanások kialakulásában a lelki tényezők szerepe is igen fontos. A stressz, bár közvetlenül nem kelt pattanásokat, súlyosbíthatja a panaszokat a megnövekedett stresszhormonok hatása miatt. Próbálja csökkenteni a stresszt jógával, masszázzsal, különböző meditációs technikákkal.

Fényterápia

Az enyhe és középsúlyos akne speciális fényterápiával is kezelhető. Az erre szolgáló lámpa kétszínű fénnyel „dolgozik”, mindkettő az UV-fény tartományán kívül esik. Az egyik (piros) a gyulladást csökkenti, serkenti az új sejtek növekedését, a másik (kék) pedig elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. A javulás 8–12 hetet is igénybe vehet, de a lámpa a bőr általános állapotát is javítja: használata csökkenti a ráncok mélységét, a bőr üdébb, fiatalosabb lesz. A lámpa nemcsak az arcon, de egyéb problémás területeken, például a háton és a dekoltázson is használható.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezzel minimálisra csökkentik a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas az akne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása bőrgyógyász feladata. Az antibiotikumos kezelés során sajnos előfordul, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak, és a panaszok újra jelentkeznek, ráadásul hosszabb távon nem is ajánlott az antibiotikumos kezelés.

Fogamzásgátló tabletták

Sok felnőtt nő pattanásai hormonális eredetűek. Ezek általában az arc alsó részén és az állon jelentkeznek, a menstruáció előtt és alatt. A kombinált fogamzásgátló tabletták nagy része alkalmas a pattanások kezelésére, de vannak speciális gyógyszerek, amelyek – fogamzásgátló hatásuk mellett – gátolják az androgének termelődését. Ezek szedésének módja megegyezik a hagyományos fogamzásgátló tablettákéval. Általában 2-3 hónap után már javul a bőr állapota.

A bőrgyógyász felírhat olyan ösztrogén-, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátlót, amely főképp a fokozott faggyútermelést csökkenti. A kúra – akárcsak az antibiotikumos – általában 6–12 hónapig tart, mellé helyi kezelés is társulhat.

Zavaró pattanások

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink