Kevesen mondhatják el, hogy tökéletesen elégedettek a hajukkal. A városok szmogos levegője, a kemikáliák, amiket naponta rákenünk, a stressz, az elégtelen táplálkozás mind nyomot hagynak a hajon. Vagy túl száraz és durva, vagy lapos és zsíros. Ismerős? Akkor irány a zöldséges!

6 luxus hajápoló a konyhából – keverd ki házilag!

Mit is tehetünk? Az egészséges hajhoz leginkább természetes alapanyagok szükségesek, valamint néhány jó házi hajápoló receptje. Sose készítsünk nagy mennyiségű pakolást, hiszen a romlandó alapanyagok miatt nem tudjuk hosszan eltartani, még a hűtőben sem. Célszerű mindig aznap és egy adagot elkészíteni az ápolóból. A maradék zöldségeket meg nyugodtan csipegessük el, míg a pakolás dolgozik, ez az igazi kívül-belül ápolás.

Hajpakolások házilag

A legegyszerűbb hajápoló

Hozzávalók:
1/2 bögre joghurt
1 ek citromleve
1 db tojást

A proteinben gazdag maszk erősíti, szilárddá teszi a hajat. Egy közepes méretű tálban alaposan keverjünk össze a joghurtot, a citromlevet és a tojást. Hajmosás után tegyük fel a nedves hajra, hagyjuk rajta 20 percig, majd meleg vízzel alaposan mossuk ki a hajat.

 

Rozmaringos kondicionáló

Hozzávalók:
rozmaring-illóolaj
mandulaolaj

A rozmaringról úgy gondolják, hogy stimulálja a haj növekedését. Emellett jótékony hatással van a viszkető fejbőrre és a korpásodásra is. A rozmaringos kondicionáló használatával a hajnak elragadó illata lesz, tapintásra sokkal könnyedebb, lágyabb, jóval egyszerűbb lesz kezelni. 2-5 csepp rozmaring-illóolajat tegyünk 1 kanál langyos mandulaolajba, majd a keveréket dolgozzuk be alaposan a fejbőrbe. Tekerjünk a fejünkre egy meleg törülközőt, és hagyjuk az olajat hatni 45 percig. Ezután mossuk ki alaposan a hajból, majd a végén öblítsük le hideg vízzel. Kismamáknak, magas vérnyomásban és epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott!

 

Édes avokádós hajápoló

Hozzávalók:
1 érett, puha avokádó
1 ek extraszűz olívaolaj
2 ek méz

avokádó, haj, pakolás, méz, hajápoló

Az avokádó az olajjal és a mézzel együtt tartalmas ápolást ad a hajnak
Fotó: Shutterstock

 

Az avokádót önmagában is fel lehet használni, összetörjük, és már kész is a gyors lágyító, kondicionáló és hidratáló maszk. Az olajjal és a mézzel együtt tartalmas ápolást kap a haj, hetente egyszer érdemes 20 percet szánni a műveletre.

 

Banános pakolás

Hozzávalók:
1 érett banán turmixolva
1 ek extraszűz olívaolaj
1 ek méz

A banán a másik csodaszer, amely segít puhává varázsolni a hajat. Keverjük ki az olajjal és a mézzel, majd hagyjuk a megmosott hajon negyed óráig. A haj finom, puha lesz, és a kellemes banánillat még órákig elkíséri.

Uborka- és tojásmaszk

Hozzávalók:
1/2 db kígyóuborka
1 db tojás
1/2 tojáshéj porítva
2 ek extraszűz olívaolaj

Az uborka természetes frissítő, így nem csoda, hogy a házi kozmetika egyik kedvenc zöldsége. Ez egy nagyszerű, mély kondicionáló pakolás. Az uborkát reszeljük le, keverjük össze egy nyers tojással, a porított tojáshéjjal és az olajjal. Kenjük fel a megmosott hajra, hagyjuk rajta 15 percig, majd alaposan öblítsük le.

 

Természetes színezés házilag

Ha körülnézünk a drogériák polcain, jól látható, hogy a nagy gyártók is igyekeznek természetes hajápolókat használni. Ha ők ezt teszik, miért ne tehetnénk ezt meg mi is, otthon? Csak mi kihagyjuk a vegyszereket. A természetes színezők ragyogóbbá, fényesebbé tehetik eredeti, natúr hajszínünket. Mindössze néhány perc hetente egyszer, csak ismerni kell a kulcsfontosságú alapanyagokat.

Kakaós színező

A kakaó elmélyíti a haj természetes barna árnyalatát. Hogyan működik? A méz hidratál, míg a joghurt (tejsav) és az ecet (ecetsav) behatolnak a haj szerkezetébe, azaz a természetes savak megnyitják a sejtek „kapuit” a színező előtt.

Hozzávalók:
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze sima joghurt
1 tk méz
1 tk almaecet

kakaó, joghurt, krém, haj, hajszínező, hajápoló

Természetes hajszínezőt is előállíthatunk otthon
Fotó: Shutterstock

 

Mossuk meg a hajunkat a szokásos módon, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd tegyük fel a maszkot, elegendő 2-3 percig fent hagyni. Tegyünk egy törülközőt a nyakba, hogy ne csepegjen le a kence. öblítsük le és szárítsuk meg a hajunkat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink