Az első napsugarak felbukkanása után előkerülnek a grillsütők, a nyársak és a legújabb receptek is. Szabadban sütni az egyik legjobb nyári társas program, a grillen sütés pedig az egyik legegészségesebb módja a húsfogyasztásnak. Ízletes és kalóriaszegény.

Grillezés A-tól Z-ig – nem csak profiknak

Előkészületek

Bármilyen húst is vásárolunk, érdemes több napon keresztül pácolni. A csirke és pulyka mellett egészséges fogás lehet egy-egy szép szelet marhahús, például hátszínből vagy fehérpecsenyéből. Érdemes kipróbálni a halféléket is, hiszen az egyben grillezett makréla vagy egy vastag lazacfilé különleges aromát kap a grillen. Sokan műanyag edényben tárolják a pácolt húsokat a hűtőben. Jobb választás az üvegedény. Ebbe halmozzuk fel az egyenletes vastagságúra szelt és bepácolt húsokat, amelyeket még a pácolás előtt kicsit bevagdostunk az inas részeken, hogy a páclé mindenhol érvényesüljön. Így elkerülhető az is, hogy a grillezés során hirtelen összeránduljanak. Fontos még, hogy ne áztassuk el az olajban a húsokat. Az olaj ugyanis gyorsabban megég, mint ahogy a hús megsül.

Sózni vagy nem?
A pácba lehetőség szerint ne tegyünk sót. Ez abban az esetben persze nehezen kivitelezhető, ha előre készített fűszerkeveréket, páckeveréket használunk, ezekbe ugyanis gyárilag tesznek sót. A só azonban elvonja a húsból a víztartalmat, a hússzeletek a pácolás során levet eresztenek, kiszáradnak. Ha lehetséges, csak sütés előtt sózzuk a húst, akkor is csak mértékkel. A legjobb, ha az ételeket friss fűszerekkel ízesítjük.

Technikás sütés

  • Süthetünk közvetlenül a grillrácson vagy rostélyon, illetve használhatunk sütőtálcát is. Közvetlenül a rácson finomabbra sül a hús és gyorsabban elkészül. Fontos, hogy sütés előtt olajozzuk le a rostélyt, hogy a szeletek ne ragadjanak rá.
  • Ha a szaftosabb, puhább húsokat kedveljük, alkalmazzuk a fóliában sütést. Csomagoljuk be légmentesen egy darab fóliába a hússzeleteket és így helyezzük a tálcára vagy a rácsra. Kicsomagolva illatos, gőzölgő, omlós húst tehetünk a tányérra.
  • Nagyon fontos, hogy sütés közben soha ne szurkáljuk villával a húst, mert így kifolyik a leve, és percek alatt kiszárad. A forgatáshoz használjunk lapátot vagy húsfogót.
  • A húsoknak jót tesz, ha egy kicsit „tető alatt” is sülhetnek. Szerencsés, ha valakinek fedeles grillsütője van. Akinek azonban nincs, keressen a konyhában egy nagyméretű fedőt, és a sütés elején pár percig fedő alatt süsse a húst. Puhább és omlósabb lesz, nem szárad ki hirtelen.
csirke, grillezés, zöldség

Nagyon fontos, hogy grillezés közben soha ne szurkáljuk villával a húst
Fotó: Shutterstock

  • A húsokat sütés előtt legalább fél órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a hűtő után egy kicsit átmelegedjenek.
  • A halak gyorsan átsülnek, hiszen nagyon magas a víztartalmuk. Azonban éppen ezért könnyen széteshetnek, törhetnek. A pácuk legyen könnyű: kevés olívaolaj, citrom, fokhagyma. Sütőpapírba csomagolva süssük a halat, majd amikor kész, csurgassunk rá kevés vajat, és locsoljuk meg friss citromlével.

Pácok, köretek

Köretként legtöbbször a szénen sült vagy a fóliába csomagolt burgonya kerül a tányérra. Pedig rengeteg zöldség-, sőt gyümölcsféle vár arra, hogy kipróbálják magukat a grillrácson.

Az olyan zöldségeket, mint a padlizsán, a cukkini, a paprika, a hagyma, a gomba vagy az édesburgonya, remekül lehet grillezni. Szintén nagyon finom a grillezett paradicsom. Ezeket sütés előtt mindössze fél órával kenjük be páclével, de süthetjük őket egyszerűen olívaolajjal vagy vajjal lekenve is. A zöldségek pácolásához használjunk kevés olívaolajat, citromlevet, pépesített fokhagymát vagy mustárt. Megszórhatjuk zöld fűszerrel is, de ezt csak a sütés végén, mert a zöld fűszerek – frissek és szárítottak egyaránt – nagyon gyorsan megégnek. A zöldségeket húzhatjuk nyársra is. Tegyünk közéjük a pikantéria kedvéért egy-egy szelet szalonnát vagy kolbászt.

A zöldségeken kívül gyümölcsöt is kínálhatunk köretként. A grillezési folyamat karamellizálja a gyümölcsökben található természetes cukrot, ezáltal igazán omlóssá, porhanyóssá válnak. Édességül remekül passzol a fűszeres húsok vagy halak mellé. Próbálja ki a karikákra vágott ananászt, a felcikkezett almát vagy barackféléket, de a sült körte is nagyon finom!

Pácvariációk

Gyömbéres pác sertéshúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 1 dl narancslé, 1 evőkanál méz, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál balzsamecet.

Citromos pác halakhoz
Hozzávalók:
1 citrom reszelt héja (sütés után a levét csurgassuk a halra), 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, bors.

Pikáns mustáros pác szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál erőspaprika-krém, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, bors, rozmaring, kakukkfű, metélőhagyma vagy újhagyma.

Tipp

Kukoricázzunk!
Nem véletlenül rajonganak Amerikában a grillezett csöves kukoricáért! Próbáljuk ki mi is. Főzzük elő, majd vajjal lekenve forgassuk át a grillrácson. Köretként, de önálló fogásként is nagyszerű csemege. Fogyasszunk hozzá friss salátát.

Sajttal töltve
A sajtban rengeteg lehetőség rejlik. A gomolya, a kecskesajt vagy a camembert, sőt, akár a füstölt mozzarella, remek választás, ha grillpartiról van szó. Keressünk olyan camembert, amely fadobozba van csomagolva. Ha ilyet nem találunk, csomagoljuk a sajtokat sütőpapírba, rejtsünk a csomagba kis fokhagymagerezdeket, és pár perc alatt grillezzük meg. A csomagot kissé megnyitva remek mártogatóst kapunk! Mártogassunk bele friss zöldségféléket vagy akár savanykásabb ízvilágú gyümölcsöket.
Amennyiben van vegetáriánus a társaságban, lepjük meg sajtos paprikával vagy paradicsommal. A paprikát vágjuk félbe, a paradicsomot szabadítsuk meg a kalapjától és vájjuk ki. A mélyedéseket töltsük fel sajtdarabkákkal, majd a grillrácson süssük meg. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

A fürdőruha, amiért idén fél Hollywood megbolondul

Még az edzőterembe is lesifotósok zaklatták Diana hercegnőt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink