Használjuk ki a nyarat, a gyümölcsszezont! Lefagyaszthatjuk, aszalhatjuk, befőzhetjük a nyári hónapok terméseit, és természetesen lekvárt is készíthetünk belőlük! A tippek mellett néhány receptötletet is adunk.

Üvegbe zárt egészség – tippek befőzéshez

Befőzés másképp

A hagyományos baracklekvár helyett szeretne az idén valami izgalmasabbat, érdekesebbet alkotni? Akkor próbálja ki a következő néhány receptet a befőzés során! Az így készült dzsemek nem csak egészségesebbek agyoncukrozott társaiknál, de különlegesek, sőt, ajándéknak is kiválóak. Kisebb üvegcsékbe főzzünk be, így ha nem is esszük meg rögtön az egészet, a felbontás után jobban eláll. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, majd lehűtjük őket, és ezután rakjuk bele a kész gyümölcskészítményt. Választhatunk dizájnos üvegeket vagy festhetünk rájuk mintákat üvegfestékkel, a tetejükre köthetünk egy szép anyagdarabot selyemszalaggal. A szalagra ráírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy ha csak a magunk örömére készítjük, akkor a készítés dátumát, a dzsem fajtáját. A dzsemeket csak pár percig kell forralni, így vitamintartalmukból még kellő mennyiség megmarad.

Édesítés

Édesítésre a befőzés során lehet fruktózt (gyümölcscukrot) használni, de nyugodtan eltehetjük őket édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is. Azt tudnunk kell, hogy a fruktóz édes ízének kialakulásához kell egy pici idő, ezért kevergessük jól el a készítményben, majd kóstoljuk meg. Először csak keveset tegyünk hozzá, mert sokkal édesebb, mint a cukor, félő, hogy túllövünk a célon.

Az édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mekkora adag felel meg belőlük adott mennyiségű cukornak. De ezt is érdemes inkább kis adagokban belerakni, közben kóstolni, így biztosan jó lesz a végeredmény. Javaslt a por állagú édesítőszerek használatát, hiszen a tabletták használata egyáltalán nem célszerű, a folyékony pedig felhígítaná a gyümölcskészítményt.

A nyírfacukorban az a jó, hogy ha valaki eddig cukorral készített dzsemet, akkor tudja, mekkora mennyiségre lesz szüksége, ugyanis nagyjából ugyanannyi nyírfacukrot kell használnia, mint amennyit a cukorból. Ráadásul a nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, ráadásul az energiatartalma alacsonyabb a cukorénál.

Bármelyiket választjuk is, a dzsem energiatartalma kevesebb lesz, mintha hagyományos cukrot használtunk volna, és a cukor sem fogja feleslegesen megterhelni a szervezetünket.

Próbáljunk ki új ízeket!

A következő receptekkel nem csak egészséges, de nagyon is ízletes dzsemeket főzhetünk be a téli időszakra. Ha már a polcon sorakozik a hagyományos barack- vagy szilvalekvár, és a cseresznye- vagy meggybefőtt is a vitaminéhes téli napokat várja, kísérletezzünk bátran új ízekkel. Először csak kisebb mennyiséggel próbálkozzunk a befőzés közben, és ha siker koronázza a kísérletezést, a következő évben emelhetjük az adagot!

Az alábbi receptötleteknél mintegy 2 kg gyümölcs felhasználásával számoltunk. Ilyenkor édesítőszerből 20-30 dkg-ra van szükség, főleg nyírfacukor esetén, amelynek mennyisége teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval.

Almás-fahéjas dzsem

Ha lehet, válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni. Az almát sok esetben sárgabarackkal is el lehet keverni, így ellensúlyozva a barack édességét és az alma semlegesebb ízét. A fahéj, mint tudjuk, remekül kiegészíti az almaízt.

Készítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár darab kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk, de ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat is, annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön (ez kb. 2-3 kávéskanál). Ha nincs időnk vagy kedvünk órákat várni arra, hogy besűrűsödjön, akkor használjunk zselésítő port, amellyel csak 2 percig kell forralnunk a masszát, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még néhány darabka fahéjat is. Dunsztoljuk szokás szerint. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat.

Szilvás-rumos-vaníliás dzsem

A gyümölcsöket dzsemek esetében is nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, ha csak felnőttek fogyasztanak belőle. A szilvához rumot választottunk ebben az esetben, de tehetünk bele mandulalikőrt vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Nagyon jó ízkombinációt kapunk, ha narancsból készítünk dzsemet, és a gyümölcshúsba belereszeljük a narancs héját, valamint hozzáteszünk pár csepp narancslikőrt. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz. A narancsos változatot leginkább télen tudjuk elkészíteni, nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

Készítése: Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az almás-fahéjas változatnál, zselésítővel is elkészíthetjük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk bele a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe. A szokásos eljárással dunsztoljuk.

Meggyes-mentás-étcsokis dzsem

Meggy és csoki: hát nem csodálatos párosítás? Főleg egy kis mentával megbolondítva! Nem kell hozzá, csak pár perc, és ön is megkóstolhatja otthon.

Készítése: Mossuk meg a meggyet és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az előzőeket, de a forralás végeztével, ha lehűlt a dzsem, reszeljünk bele jó minőségű étcsokoládét. Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (előzőleg jól mossuk és szárítsuk meg őket). Erre öntsük a csokis-meggyes dzsemet. A szokásos módon dunsztoljuk. Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

Ha van kedvünk még egy picit megbolondítani ezeket a dzsemeket, rakhatunk hozzájuk olajos magvakat: diót, mandulaszirmot, pisztáciát. Mindig a sótlan változatokkal dolgozzunk. A mandulapehely semleges az íze bármilyen gyümölcshöz jól illik, elég könnyed ahhoz, hogy jól elkeveredjen a gyümölcskészítményben, mégis egy kis különlegességet kölcsönöz a lekvárnak, dzsemnek.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink