Sokan a nyaraláson kívül még egy fontos dolgot várnak a nyári időszakban. A dinnyét! Ilyenkor kell kihasználni minden alkalmat a harsogó gyümölcs fogyasztására. Sőt, ne csak fogyasszuk, de fogyjunk is vele!

Dinnyediéta – 7 napos étrenddel

Nyáron annyi előnyünk van a téli fogyókúrával szemben, hogy rengeteg a friss, lédús gyümölcs, a piacokon roskadásig tömhetjük kosarukat egészséges, kalóriaszegény finomságokkal. Vegyünk dinnyét, amíg van, és jöhet a kilóolvasztó dinnyediéta. Egy hét alatt még nem unjuk meg sem a görög, sem a sárga változatot, és megszabadulhatunk néhány pluszkilótól.

A görögdinnye nem csak a diétában hatékony. Kiváló vesetisztító, nagy mennyiségben pedig – ugyan ki bír dinnyéből pár falatot enni – remek salaktalanító és méregtelenítő. Vízhajtó hatása is van, ami főleg annak köszönhető, hogy a görögdinnye nagy százalékban víz. A magas víztartalom azonban azt is jelenti, hogy a gyümölcs kiválóan laktat, éppen ezért illeszthető be olyan tökéletesen egy-egy fogyókúrába. A görögdinnye mindössze 28 kalóriát tartalmaz 10 dekánként, ám az alacsony kalóriatartalom mellett a görögdinnye gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitaminban, emellett pedig igen jelentős a foszfor-, kálium-, folsav-, cink- és szeléntartalma is.

Egy piros, egy sárga

A görögdinnye mellett nem lehet mostohatestvér a sárgadinnye sem. Sokan azt gondolják, a sárgadinnye nem illik a fogyókúrás étrendbe. Igaz, hogy a sárgadinnye 40 kalóriát tartalmaz 10 dekánként, de még ez sem túl magas érték. Ráadásul a sárgadinnyéből elég egy kisebb mennyiség is, hogy csillapítsuk az éhségünket, és remekül kombinálható hús- és sonkafélékkel, sőt, sajtokkal is. Segítségével számos frissítő egytálételt készíthetünk. A sárgadinnye remek A- és C-vitamin-forrás. Ez utóbbi azért is fontos, mert a C-vitamin kiváló antioxidáns: védi a szervezet immunrendszerét, ráadásul lassítja az öregedési folyamatokat, jót tesz a bőrnek. Ezenkívül gazdag B3- és B6-vitaminban is. A vitaminok mellett káliumot tartalmaz, és igen magas a rosttartalma. Jó energiaforrás, stabilizálja a vércukorszintet, segítségével a cukor fokozatosan kerül be és szívódik fel a véráramban, nem kell hirtelen vércukorszint-zuhanástól tartani.

Dinnyediéta

A dinnyediéta egy olyan program, amivel gyorsan le lehet adni pár kilót, hiszen a lédús gyümölcsök magas víz- és rosttartalmuk miatt kellemesen eltelítenek, ezáltal segítik a súlyvesztést. Hosszú távon mégsem érdemes ezt az egyoldalú kúrát folytatni!

A dinnyeféleségek mellett természetesen más, tápláló finomságok is a diéta részét képezik: az étrendet a gyümölcsök mellett ki kell egészíteni sovány húsokkal, sovány tejtermékekkel, zöldségfélékkel, így a módszer nem drasztikus, mégis hatékony. A gyümölcs szerepe a dinnyediéta során abban áll, hogy eltelítsék a gyomrot, segítsenek kimosni minden salak- és méreganyagot a szervezetből, jóllakottságérzést biztosítsanak a főétkezések között is. Így teljes mértékben elkerülhető a koplalás és a maró éhségérzet.

 

Jól tárolva napokig friss

A hideg dinnyénél nincs finomabb. Még praktikusabb azonban, ha kerítünk egy nagyobb tálat, és felkockázva tesszük a hűtőbe. Így mindig kéznél van a hűsítő finomság, akkor is, ha csak pár kockányit kívánunk belőle az éhség pillanatnyi csillapítására. Ezzel a módszerrel nem kell minden egyes alkalommal magunkra csurgatni a dinnyelevet és megküzdeni a dinnyehéj problémájával. Ráadásul így tárolva a dinnye napokig friss és lédús marad.

 

Dinnyediéta mintaétrend

Bármennyire szeretjük a dinnyét, egy héten keresztül töményen fogyasztani biztosan nehéz lesz. Amikor úgy érzed, elég a lédús, hideg gyümölcsből, vegyél elő egy csészényi barna rizst, bulgurt vagy kölest. Főzd ki, fűszerezd meg, majd keverd össze egy kis szelet sárgadinnyével. Langyosan fogyasztva egyrészt remekül telít, laktat, másrészt a teljes értékű gabona nyugtatja a gyomrot, jót tesz az idegrendszernek. A gabona keveredése az édes gyümölccsel különleges ízélmény! Akár reggelire is fogyaszthatod, egy mokkáskanálnyi mézzel, csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel kiegészítve.

1. nap

Reggeli: 1 szelet felkockázott sárgadinnye 1 evőkanál zabpehellyel, 2 dl natúr joghurttal elkeverve

Tízórai: 1 nagyobb szelet görögdinnye

Ebéd: 1 szelet grillezett halfilé sült zöldségekkel

Uzsonna: 1 nagyobb szelet görögdinnye vagy egy kisebb szelet sárgadinnye

Vacsora: 1-1 szelet sárga- görögdinnye 50 dkg kecskesajttal

2. nap

Reggeli: 2 szelet extrudált kenyér, 1 nagy szelet sárgadinnye, 2 szelet sovány sonka

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye felkockázva, 1 szelet extrudált kenyér

Ebéd: 1 szelet grillezett csirkemellfilé, 1 nagy szelet sárgadinnye pirított tökmaggal

Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt

Vacsora: 2 szelet görögdinnye sovány sajttal, olajbogyóval

3. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 darab főtt tojás, piros kaliforniai paprika

Tízórai: 1 szelet sárgadinnye

Ebéd: Cézár saláta

Uzsonna: 2 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 szelet sárgadinnye, 8 dkg sovány sonka, olajbogyó

 

hidratáló étel

Fotó: Shutterstock

4. nap

Reggeli: 1 szelet sárgadinnye 1 pohár natúr joghurttal, mokkáskanálnyi mézzel összeturmixolva, 1 evőkanál zabpehellyel elkeverve

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Sütőzacskóban sült vagy grillezett pulykamell párolt zöldséggel, mustárral ízesítve

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye, 1 szelet extrudált kenyér

Vacsora: Tonhalsaláta

5. nap

Reggeli: 1 szelet sárgadinnye, 1 szelet sovány sonka, 1 szelet extrudált kenyér

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Roston sült pulykamellcsíkok szezámmaggal, párolt brokkolival, cukkinivel és kelbimbóval

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 nagy szelet görögdinnye 10 dkg sovány túró

 

6. nap

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós tonhalkrémmel, 1 szelet sovány sajt, kaliforniai paprikával és paradicsommal

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye, 1 szelet extrudált kenyér

Ebéd: 1 szelet bármilyen halfilé grillezett vagy roston sült padlizsánnal, 1 pohár natúr joghurttal

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 1 csésze barna rizs 1 kis szelet kockákra vágott sárgadinnyével elkeverve

7. nap

Reggeli: 2 dl kaukázusi kefir, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 szelet sovány sajt, paprika

Tízórai: 1 nagy szelet görögdinnye

Ebéd: Gyros görög salátával

Uzsonna: 1 nagy szelet görögdinnye

Vacsora: 10 dkg sovány túró 1 szelet sárgadinnyével és olajbogyóval elkeverve

A paradicsomon kívül a dinnyében is megtalálható a likopin, amelynek fontos szerepet tulajdonítanak számos betegség, egyebek között a daganatos betegségek megelőzésében. Prevenciós tulajdonságán kívül azonban a légúti panaszokat is enyhíti, sőt csökkenti a gyulladásos betegségek kialakulását is. Segít elkerülni a gyomorfeszülést és a puffadást is, így akkor is érdemes elfogyasztanunk egy szelet dinnyét, ha túlterheltük a gyomrunkat egy kiadós vasárnapi ebéddel.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink