Az egyik legalattomosabb testrész: a semmiből tud feltűnni egy-egy jónak hitt fotón. Küzd vele a túlsúlyos és a sovány testalkatú ember is. Drasztikus változást elérni nehéz, az ellene indított harc néha reménytelennek tűnik. Van azonban pár apró trükk, fejtorna-gyakorlat, ami segíthet lecsökkenteni a méretét, és persze a jól megválasztott étrend is a segítségünkre lehet.

Praktikák és tornagyakorlatok a toka ellen

A nyak és az arc közötti hájréteg természetesen ki van szolgáltatva a gravitációnak, és az idővel csak rosszabb lesz. Mivel az öröklött tényezők is meghatározhatják a méretét, sokszor úgy érezzük, szélmalomharcot vívunk ellene. De ma már számos plasztikai sebész vár tárt karokkal, hogy megoldást nyújtson a problémánkra, és drága krémek ígérnek csodát. (Egyébként a nyak környékének ápolása legyen a napi arcápolási rutinunk része, tokától függetlenül.)

Ha nincs pénzünk drága kezelésekre, néhány ügyes trükkel, pár perces tornagyakorlattal tehetünk a toka ellen. És persze – mint a többi testrész esetén is – a toka méretét is nagyban befolyásolja az étkezésünk. Íme, néhány élelmiszer, amit, ha rendszeresen fogyasztunk, sikeresebben vehetjük fel a harcot a tokával.

1. Olívaolaj

Az olívaolajban található egészséges zsírok nagy segítséget jelentenek a bőrhibák elleni harcban. Védik a bőrt a káros UV-sugaraktól (amelyek felgyorsítják a ráncosodást, a bőr megereszkedésének folyamatát), továbbá erősítik a bőr ellenálló képességét. Az olívaolaj a benne található ómega 3 zsírsavnak köszönhetően feszesít. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani, napi 1-2 grammot.

2. Piros kaliforniai paprika

Nem csak a salátánkat színesíti, de a bőrünket is óvja: lassítja a ráncosodás, megereszkedés folyamatát. Hasonlóan jó hatása van a szintén C-vitaminban gazdag papayának, a brokkolinak, a kelbimbónak. Kutatások szerint mindössze napi 1 g C-vitamin (rendszeresen fogyasztva) 11 százalékkal csökkenti a ráncok kialakulását.

3. Lenmagolaj

Smoothie-kat és salátákat is nagyszerűen ízesíthetünk vele, ráadásul rendszeres fogyasztásával a bőrünk szépségéért is sokat tehetünk. Nem véletlenül tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé. Csökkenti a bőr kiszáradásának esélyét. Hasonló jótékony hatással bír a szőlőmag- és a kendermagolaj is.

4. Sárgarépa

Béta-karotinból feltankolni a szervezetünket sohasem árt. Lassítja a bőr öregedésének folyamatát, ahogyan a tök, a paradicsom, az édeskrumpli, a pirospaprika, a görögdinnye és a mustármag is.

5. Lazac

Az olívaolajhoz hasonlóan a lazac is ómega 3 zsírsavban gazdag. Felveszi a harcot a szív- és érrendszeri betegségek ellen, segíthet a rák kialakulásának megelőzésében. Csökkenti a gyulladásos aknék kialakulását, illetve a ráncok mélységét.

6. Napraforgómag

Magas E-vitamin-tartalma miatt érdemes rendszeresen kis adagokat fogyasztani belőle. Telis-tele van antioxidánsokkal, így késelteti a bőr öregedését, javítja a szennyezett levegő és a cigarettafüst okozta bőrhibákat. Simítja a bőrt, csökkenti a ráncok mélységét és hosszát.

7. Aloe

Legtöbbször külsőleg ajánlott az aloe használata, ám alkalmanként érdemes belsőleg is fogyasztani. Kutatások szerint a rendszeres aloefogyasztás növeli a szervezet kollagéntermelését, így varázsolva szebbé a bőrt. Bónusz: rendszeres mozgás mellett segít csökkenteni a testzsírszázalékot.

Fejtorna-gyakorlatok

Mindössze napi pár perces gyakorlatokkal sokat tehetünk a kellemetlen hájréteg eltüntetéséért. A fejbiccentő izom (ez az izom biztosítja a fej egyenes tartását, egyébiránt a nyak leghosszabb izma) és a nyelvcsont alatti, valamint nyaki bőrizmok rendszeres tornáztatását érdemes a napirendünkbe építeni.

Már azzal, ha kihúzzuk magunkat, egyenes nyak- és fejtartással közlekedünk, kisebbnek látszik az utált rész.

Gyakorlatok:

Bemelegítésként végezzünk fejkörzést. Vegyük fel a kiinduló pózt (egyenes hát, nyak és fej).

1. Állkapcsunkat toljuk előre, közben emeljük fel a fejünket. Így forgassuk jobbra-balra, majd hajtsuk hátra a fejünket. 3×12 ismétlést végezzünk mindkét oldalra. Erősíthetjük a gyakorlat hatását, ha kinyújtjuk a nyelvünket, miközben hátrahajtjuk a fejünket. Próbáljuk pár másodpercig kitartani a pózt.

2. Emeljük fel a fejünket, nézzünk előre. A fogainkat és az ajkainkat összezárva emeljük fel az állunkat. Lassan végezzünk rágó mozdulatot az állkapcsunkkal, amikor pedig az állkapcsunkat éppen felemeljük, tapasszuk a nyelvünket a szájpadlásra. Tartsuk ki a mozdulatot 3 másodpercig. Végezzünk 20 ismétlést.

3. Ne csak forgassuk jobbra-balra a fejünket, de óvatosan próbáljuk meg a vállunkra hajtani. Ismételjük meg 3×8-szor a gyakorlatot.

3 gyakorlat vádli erősítésre

4 saját testsúlyos gyakorlat, ami formába hozza a fenekét

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink