Nem kell egészen Indiáig utaznunk, hogy megkóstoljuk e hatalmas ország konyhájának legfinomabb fogásait. Otthon is remek egytálételeket készíthetünk, ha keleti ízekre vágyunk. Jó, ha minél gyakrabban teszünk így, hiszen az indiai konyha fűszerei rendkívül egészségesek.

Indiai ízek a magyar konyhában – 3 szuper recept

 

DF-tipp:

Az indiai fűszerkeverékeket otthon is elkészíthetjük a megfelelő alapanyagokból. A garam masala fűszerkeverékhez például nem kell mást tennünk, mint zsiradék nélkül, pár perc alatt, folyamatos keverés mellett megpirítani 1 teáskanál kardamomot, 1 evőkanál szemes borsot, 2 teáskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szegfűszeget, 4 evőkanál egész koriandert, pár darab babérlevelet, végül, ha már levettük a tűzről, 1 evőkanál szárított, reszelt gyömbért. Az egészet kézi darálóban vagy mozsárban megőröljük.

Vöröslencse-leves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • ¼-½ teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa, kockázva
  • 2 édesburgonya, kockázva
  • 3 csésze víz
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1,5 csésze vörös lencse
  • petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Egy nagyobb, leves készítésére alkalmas lábosban melegítsük fel az olívaolajat. Szórjuk rá a köményt, a gyömbért, a curryport, kevergessük egy-két percig, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát is, pirítsuk aranysárgára, majd következhet a sárgarépa és az édesburgonya. Kevergessük pár percig, majd öntsük hozzá a vöröslencsét, a zöldségalaplevet és a vizet. Fedjük le, hagyjuk felforrni, majd vegyük le a fedőt és kis lángon főzzük tovább, időnként megkeverve, körülbelül 25 percig. Ha kész, egy botmixer segítségével pürésítsük a levest. Tálaljuk petrezselyemmel díszítve, ízlés szerint szórjuk meg egy kevés csilivel.

Krémes paszternákos rizs

Hozzávalók:

  • 2 közepes paszternák, hámozva, kockákra vágva
  • 1 evőkanál + 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csésze hosszú szemű barna rizs
  • 2 csésze + 2 evőkanál zöldségalaplé
  • 1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra kockázva
  • 1 közepes zöld kaliforniai paprika, kockázva
  • 3 púpos evőkanál reszelt mandula
  • fekete bors, só ízlés szerint

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kockákra vágott paszternákot, hintsük meg a 2 teáskanál olívaolajjal, sóval, borssal ízesítsük. Süssük körülbelül 30 percig, félidőben forgassuk meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Míg hűl, főzzük meg a rizst másfél csésze zöldséglében és 1 evőkanál olívaolajjal. Mialatt megfő a rizs, kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, öntsük fel ½ csésze zöldségalaplével, adjuk hozzá a zöld paprikát és főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd vegyük le a tűzről.

Ha kihűlt a paszternák, keverjük össze 1 evőkanál zöldségalaplével, botmixer segítségével pürésítsük. A pürét tegyük egy kisebb tálba, majd keverjük össze a rizzsel és adjunk hozzá a maradék 1 evőkanál zöldségalaplevet. Ha alaposan elkevertük, szórjuk meg a mandulaszirmokkal, a hagymás-zöldpaprikás egyveleggel. Amennyiben szükséges, sóval, borssal ízesítsük.

Szórjuk meg kedvenc fűszereinkkel, például kakukkfűvel. Önmagában is nagyon finom és laktató, de tálalhatjuk köretként is.

Indiai zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 l alacsony sótartalmú zöldségalaplé
  • 2,5 dl víz
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 nagyobb sárgarépa, kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma, kockázva
  • 2 csésze kelkáposzta, szára eltávolítva, levelei apróra szaggatva
  • 2 ½ csésze főtt árpa
  • 45 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 teáskanál zúzott fokhagyma
  • ½ teáskanál reszelt gyömbér
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál só

A fűszerkeverékhez:

  • ¼ evőkanál római kömény
  • ¼ teáskanál paprikaőrlemény
  • ¼ teáskanál koriander
  • ¼ teáskanál garam masala fűszerkeverék

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy közepesen mély edényben, dobjuk rá a hagymát, a sárgarépát, főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek. Reszeljük le a fokhagymát, a kurkumát és a gyömbért, majd tegyük félre. Keverjük össze a római köményt a paprikával, a korianderrel és a garam masalával. Az így elkészült fűszerkeveréket, a reszelt fűszereket és a csicseriborsót öntsük az edénybe a hagyma és a sárgarépa mellé. Keverjük össze alaposan, öntsük fel a zöldségalaplével és a vízzel, főzzük körülbelül 10 percig, majd dobjuk rá a kelkáposztát és főzzük további 10 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt adjuk hozzá a főtt árpát – korábban ne, hogy ne főjön el.

Díszíthetjük kevés natúr görög joghurttal, friss korianderrel. Kínáljuk tradicionális indiai naan kenyérrel.

Indiai sültcsirke-tál

Hozzávalók:

  • 1 ½ teáskanál repceolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, kockázva
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 konzerv/400-425 g lencse
  • 400 g paradicsom (konzerv is jó)
  • 800 g sült csirke, bőr nélkül, hús leszedve a csontról
  • só, ízlés szerint
  • ¼ csésze natúr joghurt

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy nagyobb tepsiben, pirítsuk üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt. Szórjuk meg a curryporral, folyamatos keverés mellett hagyjuk tovább főni 20-30 másodpercig, majd öntsük hozzá a lencsét, a paradicsomot, a kockára vágott, előzőleg megsütött csirkét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük, míg teljesen átmelegszik, majd joghurttal leöntve tálaljuk.

Tudta?

A kurkuma nem csak nagyon különlegessé, finommá teszi ételeinket, de önmagában is rendkívül egészséges. Telis-tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatása ismert, segíthet az Alzheimer-kór vagy különböző daganatok kialakulásának megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket, de ízületi fájdalmak, felfúvódás kezelésére is alkalmas.

 

DF-tipp:

Már napi egy-két teáskanálnyi kurkuma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Keverjük levesbe, főzelékbe, hintsük meg vele a köretet vagy a húsételeket. És ez a fűszer nem csak finom, de szép is: dísznövényként is a konyhánk része lehet.

 

Tudta?

A kardamom nem csak migrénes fájdalom enyhítésére alkalmas, de a szépségiparban is megérdemelt helye van. Tonizáló hatása miatt több kozmetikai termék alapja.

Minta: Ilyen egy 1500 kalóriás napi menü

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink