Ha ételeink többsége nem színes, akkor nem egészséges, nem tápláló? Természetesen a fehér, a fekete és a közöttük található összes szín és árnyalat hatással van ránk, és befolyásolja egészségünket, erőnlétünket – ráadásul ételeink nagy részében jelen vannak.

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Az ember a termőföldből származó élettől függ. Barna a föld színe, a föld jóságát képviseli, és a leggyakrabban „fogyasztott” színek közé tartozik. Lücher szerint a barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban. Testi szinten a gyomorra és a bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere-folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti. Barna élelmiszereink: dió, mandula, mogyoró; gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab; barna rizs, kakaó, gomba, mazsola, datolya; sok gyógynövény és fűszer: szerecsendió, őrölt gyömbér, stb..

A fehér a tisztaság, nyitottság, tudatosság színe. Testi szinten mindenre alkalmazható, kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepe igen nagy. Fontos megemlíteni a fokhagyma és a vöröshagyma sokrétű gyógyító hatását. Fehér élelmiszereink: fehér retek, paszternák, zöldség, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, burgonya, rizs, tojásfehérje, tofu.

A fekete a sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket. Fekete élelmiszereink: édesgyökér, fekete ribizli, fekete retek, fekete szarvasgomba, fekete bors és a mák, amelynek nagy vastartalma segít legyőzni a fáradtságot, teherbíróvá tesz.

A szürke semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Mindazok az élelmiszerek, amelyekben eltűnik az életenergia, elszürkülnek, „érzéketlenné”, élettelenné (ehetetlenné?) válnak. Szürke: kikeverhető fehérből és feketéből vagy bármilyen komplementer színpárból: lila-sárga, kék-narancssárga, zöld-piros.

  • Fehér: minden színt tartalmaz, azokat visszatükrözi.
  • Fekete: minden színt befogad, elnyel.
  • Barna: előállítható vörös-kék vagy vörös-fehér és fekete színek keverékéből.

A csokoládé és a kávé a barna szín tükrében

Minden színre érdemes odafigyelni, ha túlzott, mértéktelen használat, ez esetben fogyasztás lép fel. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, szilárdság, megbízhatóság és önuralom az életéből. Azért fogyasztunk túlzott mennyiséget a barna színű ételekből, mert érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad számunkra.

  • Amikor életünkben nem a saját utunkat járjuk vagy nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, gyakran pótcselekvésekben keressük a megoldást. Ha csokoládét eszünk, azt tesszük, amit akarunk, hozzájutunk ahhoz, amire szükségünk van.
  • Kövérségünk elnyomja önbecsülésünket, mert nem lehetünk elég vonzóak, elfogadhatóak egy olyan társadalomban, amely a karcsúságért, sikerességért rajong. Akarva-akaratlan nyúlunk a csoki után, hogy enyhítsük elfojtott vágyainkat.
  • A kávézással is kialakulhat egyfajta függőség, hiszen sokunknak egyet jelent a kávé illata, íze a melegséggel, békével, nyugalommal, otthonnal, családdal, amelyek mind a biztonságunk érzését erősítik.

Egy játékos módszer: próbálja ki a színdiétát!

Egye magát boldoggá

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink