Biztosan klimaxol – hangzik el gyakran némi rosszalló felhanggal a kijelentés, ha egy középkorú nő kiszámíthatatlanul, idegesen viselkedik, holott, aki még nem tapasztalta, el sem tudja képzelni, hogy milyen kiszolgáltatottá teszi az embert a hormonok játéka, illetve a legváratlanabb időpontokban felbukkanó hőhullám. Nincs menekvés, a menopauza előbb-utóbb minden nőt utolér – ám az akupunktúrás kezelések hatékonyan enyhíthetik a vele járó kellemetlen tüneteket.

Akupunktúrával a menopauza ellen

„A változókor szimptómái – amelyek általában 45-55 éves korban jelentkeznek – korántsem pszichés tünetek, beképzelt panaszok. A pausa görög eredetű szó, jelentése: vég. Az első hőhullámok megjelenésekor, illetve a menstruációs ciklus felborulásakor felébred a gyanú, hogy elérkezett a változókor, ami nem más, mint a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves életszakasz (klimakterion = sorsdöntő fordulat), melyet az utolsó havi vérzés időpontja (melynek elnevezése a menopauza) menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont. Ez idő alatt folyamatosan – általában kellemetlen tünetekkel járó – hormonális változások következnek be. Csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkezhetnek, a változókorban lévő nő gyakran fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, nemi vágya csökken” ismertette a változókorral járó tüneteket dr. Giller Myriam, amikor hozzá fordultam a gyanúmmal, hogy utolért a „banyakór”.

Szerencsére nem vagyunk egyformák! Vannak, akik a klimax tüneteit észre sem veszik vagy alig érzékelik, a kevésbé szerencsések azonban szenvednek a tünetektől. Szerencsére ma már egyetlen nőnek sem kell beletörődnie klimaxos panaszaiba. Az általános orvosi gyakorlatban hormontartalmú készítményekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteken. Aki tart a gyógyszerek mellékhatásaitól – mint jómagam is –, az bízhat isten patikájában, és használhat növényi ösztrogént tartalmazó gyógynövénykészítményeket. Én azért fordultam a doktornőhöz, mert már többször segített rajtam és bíztam benne, hogy ezúttal is számíthatok az akupunktúrára. Nem is csalódtam! Néhány alkalom után látványosan enyhültek a panaszaim. „A tudományos kutatások és klinikai tapasztalatok is alátámasztják a kínai hagyományos orvoslásban régóta alkalmazott természetes módszerek eredményességét és az akupunktúra kedvező hatásait a klimax tüneteinek hatásos enyhítésében” – tudtam meg a doktornőtől. Azt is elmondta, minek alapján dönti el a kezelési stratégiát. „A panaszok oka három fő csoportba sorolható: a májenergia pangása, a jin, illetve a jan energiájának a hiánya. A legtöbb páciens gyakorlatilag majd mindegyik csoportból produkál tüneteket. Az egyén panaszai alapján döntöm el a kezelési módot, hogy a lehető leggyorsabban érjük el a leghatékonyabb eredményt. Az akupunktúrás kezelés során a szervezeten belüli energia-egyensúly megbomlását állítjuk vissza. Tulajdonképpen úgy, hogy amiből kevés van, pótlásra kerül, amiből sok van, csökkentésre kerül, a tüneteket tekintve. Így előbb vagy utóbb a szervezet jól fog működni. A testi tünetek megszűnésével érezhető a test egyensúlyba kerülése. A testakupunktúra-kezelés eleinte (amíg a tünetek tombolnak) heti háromszor javallt, majd hetente kétszer és végül heteken át hetente egyszer kell a kezeléseket ismételni. Nagyon hamar enyhülnek a tünetek, már az első hét végére érezhető a változás. Évente kétszer fél év elteltével érdemes egy-egy kúrát csinálni, ha a tünetek nem múltak el végleg.”

Gyógyír a hőhullámokra

A Stanford Egyetem kutatói a – menopauzát kísérő egyik legkellemetlenebb tünet – hőhullámok kezelésével kapcsolatos vizsgálataik során megállapították, hogy az akupunktúrás kezelés gyógyírt jelenthet a problémára. 29 menopauzában lévő – naponta legalább hét, közepesen erőteljes hőhullámot megélő – asszony bevonásával végezték vizsgálatukat, melynek során mindenki kapott akupunktúrás kezelést, azonban közülük csak 12-en részesültek kifejezetten hőhullám elleni kezelésben. Ez utóbbi csoport tagjai már három alkalom után a hőhullámok súlyosságának jelentős csökkenéséről számoltak be. A héthetes kezelés az éjszakai hőhullámok súlyosságát is jelentősen csökkentette.

 

7 tipp a korai menopauza ellen

Figyeljen a tünetekre!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink