A metabolikus szindróma – nevezhetjük életmódbetegségnek is – századunkban világszerte népbetegségnek számít. Előtérbe helyezzük a gyorséttermeket, a kalóriadús, „élettelen” táplálékokat, a mozgásszegény életmódot, melyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Metabolikus szindróma – amikor a testünkkel háborúzunk

 

metabolikus szindróma has elhízás

A metabolikus szindróma egyik tünete az alma típusú, azaz hasi elhízás
Fotó: Shutterstock

A metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma (metabolikus, azaz az anyagcserével kapcsolatos; szindróma, azaz tünetegyüttes) egy olyan kórkép, amely magába foglalja az alma típusú (hasi) elhízást, a kóros trigliceridértéket (vérzsír), emelkedett vérnyomást és a magas éhgyomri vércukor szintet. Ha e négy kockázati tényező közül három jelen van, akkor érdemes átgondolni életmódunkat, ellenőriztetni laborértékeinket, és mielőbb cselekedni, szakemberhez fordulni. Az életmód megváltoztatásával, a meglévő tünetek kezelésével a betegség komolyabb szövődményei jelentősen mérsékelhetők vagy akár meg is szüntethetők.

Mik lehetnek a metabolikus szindróma szövődményei?

A tünetegyüttes megnöveli a koszorúér-betegség, az arterioszklerózis (érelmeszesedés), a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri betegségek), a stroke (szélütés, gutaütés) és a cukorbetegség stb. kialakulásának lehetőségét.

A metabolikus szindróma 4 kockázata

1. Elhízás

Az elhízás szemmel látható, de mértékének megítélésére alkalmazható az ún. testtömegindex (BMI). A túlsúly hatással van többek között az alapanyagcserére, a magas vérnyomásra, a vérzsír- és a vércukorszintre. A táplálkozás megváltoztatásával, testmozgással az elsőrendű rizikófaktor jelentősen csökkenthető.

 

A mediterrán diéta javulást eredményez az összes rizikófaktor esetében. Az olaszoknál vagy a görögöknél jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mert ezt az étrendet fogyasztják. Bőséges a zöldség-, gyümölcs- és tengerihal-fogyasztásuk. A tenger gyümölcsei, és a diófélék bővelkednek ómega-3 zsírsavban. Az olajok közül az olívaolajat részesítik előnyben. Napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása is jó hatású, mert csökkenti az érelmeszesedést a flavonoidtartalma miatt.

A túlsúly lelki hátteréről:

A bizonytalan jövőkép, a teljesítmény hajszolása, menekülés az érzelmektől, a védelem iránti igény, a félelem, ami miatt „védőpajzsot növesztünk” magunk köré, elhízáshoz vezet. A fogyás érdekében meg kell teremtenünk a belső biztonságot, a békét. Fontosak azok a határozott célok, amelyeket el szeretnénk érni, és önmagunk szeretetteljes elfogadása, amely szükségtelenné teszi a testet körülölelő „védelmet”. A terjeszkedés helyett a minket illető hely elfoglalása lebegjen a szemünk előtt.

 

2. Magas vérnyomás

A magas vérnyomásnál (130/85 Hgmm feletti érték) a verőerekben túlságosan nagy nyomással áramlik a vér, ezáltal károsítja az érrendszert. A tartós nyomásemelkedés következtében az érfal megvastagszik, és veszít rugalmasságából. Kialakul az érelmeszesedés, amely veszélyezteti a szívet ellátó verőereket is.

A magas vérnyomás lelki hátteréről:

Úgy érezhetjük, hogy állandó nyomás, feszültség alatt állunk. Életünk problémákkal, konfliktusokkal terhelt. Az elfojtott agresszió és a belső nyugtalanság emeli a vérnyomásunkat. Feloldhatja a belső feszültséget a múlt elengedése, a nyugalom megteremtése, a konfliktusok gyökerének megtalálása. Érdemes életünk lényeges pontjaira koncentrálni, és a nyomást a megfelelő ponton kiengedni.

 

3. Kóros vérzsírösszetétel

A kóros vérzsírösszetételnél a rossz koleszterin (LDL), és a triglicerid (vérzsír) magas értéket mutat, a jó koleszterin (HDL) viszont a szükségesnél kevesebbet. A vér trigliceridszintjének megemelkedése miatt a verőerekben kialakulnak az ún. plakkok (zsíros lerakódások), amelyek arterioszklerózist (érelmeszesedést) okoznak, ezáltal nehezebben jut el az oxigéndús vér a szívhez, és ez fokozza a szívinfarktus veszélyét. A HDL koleszterin segít eltávolítani a lerakódott plakkokat az erekből, így csökken a szívinfarktus, vagy a stroke (szélütés, gutaütés) kialakulása. A mozgás növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

A kóros vérzsír lelki hátteréről

Fontos megkeresni, hol szűkítjük be életterünket, hol kezdünk esztelen védekezésbe, hogy minden repedést, rést eltömítsünk, elszigeteljünk (érelzáródások). Rántsuk le a leplet gyenge pontjainkról, régi sebeinket gyógyítsuk be, mert a lelki stresszek és idegi túlterhelések hatására „elszivárog” az életerőnk, és nagy árat fizetünk érte, általában a szívügyek terén.

 

4. Magas vércukorszint

A magas vércukorszint (diabetes mellitus) lényege a vércukorszint szabályozásának károsodása, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A hasnyálmirigy által termelt inzulin (hormon) hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) a betegség forrása. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ez okozza a betegség tüneteit. Jellemző tünet, hogy a cukorbetegek sok folyadékot isznak, és sok vizeletet ürítenek.

A magas vércukorszint lelki hátteréről:

A betegség kialakulásában általában a lelki tényezők is fontos szerepet játszanak. Egyes betegeket esetleg mély bánat gyötörhet. A cukorbetegek nehezen engedik át magukat a szeretet érzésének, problémát jelent számukra az elfogadás, a befogadás, az adni és kapni tudás. Vágynak a szeretetre, a szerelemre, ugyanakkor nem merik átadni magukat az érzésnek. Hajlamosak elkeseredni.

 

A metabolikus szindróma legyőzése nehéz küzdelem, de megnyerhetjük a csatát, és a legszebb az egészben, hogy nem veszíthetünk mást, csak néhány kilót a testsúlyunkból.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink