A siker néha egészen apró dolgokon múlik, és a jó munkához idő kell, na meg némi ötlet. Adunk néhány tippet, amellyel hatékonyabbá teheti diétáját, kiegészítheti életmódját.

20 tipp a hatékonyabb fogyásért

1. Kezdje lendületesen kardioedzést. Ha nem kocogással, hanem rögtön lendületes futással kezdi, és csak ezután lassul vissza, 5-10 százalékkal is több kalóriát égethet el, mintha fokozatosan növelné a tempót.

2. Igyon meg naponta két csésze feketekávét. Egy felmérés szerint napi két csésze a koffeines italból 16 százalékkal is gyorsíthatja az anyagcserét. Ez azonban csak akkor igaz, ha tejszín és cukor nélkül issza!

3. A pizzát fogyassza mozzarella sajttal, sok zöldséggel és paradicsomos alappal. Kerülje a húsos, ragus feltéteket és a pluszsajtot. Ha meg szeretne szabadulni némi zsírtól, minden egyes elfogyasztani kívánt szeletet szárítson fel papírszalvétával. Meglátja, mennyi felesleges zsír marad a szalvétán!

4. Kétnaponta egy pohár bor segít a szervezetnek feldolgozni a felesleges zsírt. Tanulmányok igazolták, hogy azok a nők, akik kétnaponta elfogyasztottak 1-1,5 deciliter száraz vörösbort, gyorsabban fogytak, mint azok, akik nélkülözték a vörös nedűt.

5. Ízesítse ételeit csípős paprikával. A paprikában lévő kapszaicin serkenti a zsírégetést, gyorsítja az anyagcserét. Ez persze nem azt jelenti, hogy korlátlanul ehet mindent, ha paprika kíséri. Fontos a bevitt kalóriák mennyisége és összetétele.

6. Fogyasszon több rostot! A teljes értékű gabonafélék, mint a barna rizs, a bulgur vagy a qunioa, segítik a szervezet tisztulását, serkentik a méregtelenítési folyamatokat, hatásukra gyorsabban távoznak a salakanyagok. Ennek azért van jelentősége, mert ha lassabban távoznak a salakanyagok, lassabb a fogyás is. A megfelelő rostfogyasztás akár 30 százalékkal is gyorsíthatja az anyagcserét.

7. Aludjon naponta legalább 8 órát! Egy felmérés szerint azok, akik naponta 8-8,5 órát alszanak, több kalóriát égetnek el, mint azok, akik beérik 5-6 órával. Az igazsághoz tartozik, hogy a felmérésben részt vett két csoport tagjai hasonló mennyiségű súlytól szabadultak meg, de akik többet aludtak, többet fogytak zsírból, míg a keveset alvók több izmot veszítettek.

8. Ne féljen a súlyzóktól! A kardioedzések mellett fontosak az izomépítő edzések is. A súlyzós edzések után ugyanis még 24 órán keresztül intenzív a zsírégetés, hiszen minél több az izom, annál több kalóriát éget el a szervezet. Egy súlyzós edzést követő 24 órában 100 extrakalóriát éget el a szervezet.

9. Tonhalból válassza az olajosat! Sokkal egészségesebb, mint a sós vízben áztatott tonhal. Az olajos tonhalnak az olaját felhasználhatja salátaöntetekhez, így nem kell más olajat hozzáadnia. A tonhal ráadásul nagyon jó ómega 3 zsírsavforrás, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

10. Igyon hideg vizet! Egy német felmérés szerint, miután megivott egy pohár jeges vizet, az anyagcsere a következő tíz percre 30 százalékkal felgyorsul. Ennek az az oka, hogy a szervezet megpróbálja felmelegíteni a hideg vizet a test saját hőmérsékletére. Ugyanez igaz egy csésze forró teára is. Abban az esetben a testnek nem melegítenie, hanem hűtenie kell.

11. Igyon meg naponta legalább két csésze zöld teát! Egy felmérés szerint azok, akik megitták ezt az adagot, 1,5 kilóval többet fogytak 3 hónap alatt, mint azok, akik csupán gyógyteát ittak. Ennek magyarázata a zöld tea anyagcsere-gyorsító, zsírégetést fokozó hatásában rejtőzhet.

12. Mindennap egyen meg egy narancsot vagy egy grépfrútot! Ezeknek a gyümölcsöknek nagyon magas a C-vitamin-tartalmuk. Márpedig, ha valaki C-vitamin-hiányban szenved, a szervezete 25 százalékkal kevesebb zsírt képes elégetni, mint azok, akik rendszeresen megadják testüknek a napi minimum 500 mg C-vitamin-mennyiséget.

13. Fogyasszon természetes ételeket! Minél több természetes, tartósítószerektől és ízfokozóktól mentes ételt fogyaszt, annál jobb a szervezete anyagcseréje és annál gyorsabbak a tisztulási, méregtelenítési folyamatok. Ennek az az oka, hogy az adalékanyagok megkötik a vizet és a felesleges salakanyagot a szervezetben, így nem tud elég hatékonyan tisztulni.

14. Átlagosan a vegetáriánusoknak alacsonyabb a koleszterinszintjük és sokkal kevesebb telített zsírt fogyasztanak. Emellett több rostot, káliumot és antioxidánst tartalmazó ételt esznek, mint a húsevők. Nem kell teljesen lemondania a húsról. Csak tartson hetente legalább egy húsmentes napot.

15. Cukor helyett használjon fahéjat! Nemcsak azért, mert a fahéj pikáns aromája serkenti az anyagcserét, hanem azért is, mert remek alternatíva, ha ízesítésről van szó. Ráadásul napi egy mokkáskanálnyi fahéj erőteljesen csökkenti a vércukorszintet.

16. Egyen levest! Akár étkezések előtt egy csészével, akár egy tartalmasabb adagot főétkezésnek. A legjobb, ha hús- vagy zöldséglé-alaplevest választ. Ha nem tud lemondani a krémlevesekről, akkor joghurt vagy gluténmentes étkezési keményítő, esetleg főtt burgonya segítségével sűrítse, így rengeteg kalóriát megspórol.

17. Egyen naponta többször is sovány fehérjét! Sovány fehérje fogyasztása után a szervezet anyagcseréje sokkal gyorsabban működik, mint egy zsírosabb étel után. Fogyasszon naponta sovány húsokat, sovány tejtermékeket, tojást, halat vagy olajos magvakat.

18. A mártást, a salátaöntetet mindig külön kérje! Ne hagyja, hogy az étteremben a salátáját nyakon öntsék a dresszinggel. Ha külön kéri az öntetet és a mártást, ellenőrizni tudja az elfogyasztott kalóriamennyiséget. Ezek a finomságok ugyanis a legtöbbször tobzódnak a kalóriákban.

19. Soha ne fogyasszon napi 1200 kalóriánál kevesebbet! Ha ennél kevesebbet eszik, a szervezetét éhezésre kárhoztatja. Hiába indul meg villámgyorsan a fogyás, éppoly hirtelen meg is torpan. A szervezet raktározni kezd, és zsír helyett az izmokat kezdi leépíteni annak érdekében, hogy energiához jusson.

20. Uzsonnázzon! Az ebéd és a vacsora között szüksége lesz némi energiára! Délután 4-5 óra környékén kapjon be pár falat friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Ez nem csak az éhségét csökkenti, de nem hagyja lelassulni a szervezet anyagcseréjét, ráadásul energiát biztosít az idegrendszernek a nap további részében.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink