Különleges, speciális diéta ez, amit egyes betegségek vagy a helytelen életvitelünk miatt kell tartanunk. Fülöp Lili dietetikus elmondja, mire fontos odafigyelni a májkímélő étrend esetén.

Figyelj a zsírra! Mindent a májkímélő diétáról

A májkímélő diétát akkor érdemes elkezdeni, ha például túlzott alkoholfogyasztás vagy valamely hepatitis vírus indokolttá teszi, illetve ha a túlzó, egészségtelen táplálkozásunk (folyamatosan magas zsírtartalmú étrend) már máj- vagy epeproblémákat okoz. Hogy mik az alapvető szabályok a májkímélő diéta esetében, arról Fülöp Lili dietetikust kérdeztük.

 

A májkímélő diéta szakaszai

– A lényeg a zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként 0,5-1 grammnyi zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g. Akut gyulladás esetén a májkímélő diéta egyszerű szénhidrátokkal kezdődik: szűrt gyümölcs-/zöldséglevekkel, pürékkel, főtt burgonyával, befőttekkel, majd néhány nap elteltével a fehérjék beépítésével folytatódik (zsírszegény tejtermékek, majd sovány húsok). A fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg. A zsírok beépítését akkor érdemes elkezdeni, ha a pépes ételekről már sikerül áttérni a szilárdabb fogásokra is, legyenek ezek akár kekszféleségek, pirítós vagy főtt rizs. A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, mert felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kizárólagos használata nem javasolt.”

Ha a beépülési szakaszon túl vagyunk, általános javaslat a májkímélő étrendre, hogy normál testsúly esetén 1800-2500 közötti kalóriamennyiséget, megfelelő sovány fehérjéket, kevés zsiradékot érdemes fogyasztani.

– Ilyenkor a szénhidrátok közül a vízben nem oldódó rostokat nagy arányban tartalmazó alapanyagok lehetnek problémásak, ilyen például a cellulóz vagy a lignin, amit korpafélékben, búzacsírákban, hüvelyesekben stb. találhatunk meg. Az első időszakban érdemes elkerülni ezeket, de a vízben oldódó rostok nyugodtan fogyaszthatóak (például: alma, zabpehely, spenót, sárgarépa stb.)! Vitaminok tekintetében a C-, B1-, B6-vitaminok és a folsav gyakorolhat jótékony hatást az állapotra. A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése – folytatja a szakember.

Miket együnk a májkímélő diéta során?

  • Sovány túróból készült ételek, például házi túrókrém, túrógombóc, túrófelfújt
  • Köleses fogások: kásák, zöldséges rakott ételek
  • Gyümölcs- és zöldség: szűrt/préselt változatban, de friss gyümölcsök, zöldségek formájában is
  • Teflon serpenyőben sült rántotta vagy omlett, főtt/lágy tojás
  • Zöldséglevesek, krémlevesek (zsírszegényen!)
  • Sovány hús- és halfélék főzve, párolva, sütőben sütve
  • Főtt rizs, burgonya
  • Kefires saláták

 

Az orvosok általánosan az alábbi paramétereket nézik a vérvizsgálat során a májat érintő megbetegedéseknél: GOT (AST) és GPT (ALT), Gamma-GT és Alkalikus foszfatáz (AP, ALP), így az eredmények ellenőrzésekor is megnézik ezeket a paramétereket. De a javulás megállapítása és a terápia folytatása minden esetben orvosi kompetencia.

Egészséges emberek esetében ez a diéta kicsit szűkebb az alapanyagválaszték tekintetében mint egy normál, kiegyensúlyozott táplálkozásnál, így ha nincs kifejezett májprobléma, nem szükséges a májkímélő diéta tartása!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink