Nem minden egészségtelen és hizlaló, ami finom, sőt! A street food is lehet tápláló, egészséges, csak helyesen kell kiválasztani a hozzávalókat. Íme, három tápanyagokban gazdag finomság!

Lehet egészséges a street food? Persze!

Házi falafel

falafel street food

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (10 darab falafelgolyóhoz):

1 konzerv csicseriborsó

75 g párolt zöldborsó

1 marék friss bazsalikom

150 g kesudió

3 ek lenmag

1 ek füstölt pirospaprika

1 ek kurkuma

1 ek kókuszzsír

1 ek almaecet

szezámmag

bors

Az avokádódresszinghez:

½ db avokádó

2 ek tahini

1 db citrom leve

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A falafel hozzávalóit (kivéve a szezámmagot) tegyük egy pohár vízzel robotgépbe, majd pürésítsük. Formázzunk belőle golyókat, és forgassuk meg azokat szezámmagban.

2. Helyezzük a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 20 percig.

3. Míg a falafel sül, készítsük el a dresszinget: keverjük össze a hozzávalókat 2 evőkanál vízzel. El is készült az egészséges street food, amit frissen, melegen tálaljunk!

Elkészítés idő: 35 perc

 

Tofuburger

street food tofuburger

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

300 g tofu

4 ek mogyoróvaj

2 ek édes szójaszósz

1 ek tamari

1 tk sriracha

2 ek kókuszzsír

2 ek kukoricaliszt

4 db burgerbuci

4 tk light majonéz

fejes saláta

2 db közepes paradicsom

kígyóuborka

 

Elkészítés:

1. A tofuból nyomkodjuk ki a nedvességet egy papírtörlő segítségével, majd vágjuk négyfelé.

2. Egy keverőtálban dolgozzuk össze a mogyoróvajat, a szójaszószt, a tamarit, a srirachát és a kókuszzsírt. Adjuk hozzá a kukoricalisztet és 2 ek vizet, hogy kicsit lazítsunk az állagán. Ebben a szószban forgassuk meg a tofudarabokat, és hagyjuk kicsit pácolódni. Majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.

3. A bucikat vágjuk félbe, pirítsuk vagy grillezzük meg, majd pakoljuk meg salátával, a sült tofuval, zöldségekkel és majonézzel.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Fit pizza

pizza

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek chiamag

2 ek őrölt lenmag

2 db konzerv fekete bab

1 tasak szárított élesztő

1 tk só

2 tk fokhagymapor

2 tk Cayenne-bors

A feltéthez:

1 db nagyobb gomba

60 g bazsalikomos pesztó

60 g mozzarella

100 g koktélparadicsom

15 g rukkola

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjünk össze fél pohár vizet a chiamaggal és a lenmaggal, hagyjuk 10 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön és zselés állagú legyen.

2. Egy aprítógépben (vagy botmixerrel) keverjük össze a babot, a lenmag-chiamag mixet, az élesztőt a sóval, a fokhagymaporral és a Cayenne-borssal. A „tésztát” oszlassuk el a sütőpapíron, hogy kb. 1 centi vastag legyen. Süssük 25 percig, majd vegyük ki, óvatosan fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát még 15 percig.

3. Miközben a pizzaalap sül, a gombát aprítsuk fel és pároljuk „üvegesre”. A sült tésztát kenjük meg a pesztóval, szórjuk rá a felvágott mozzarellát, a gombát, a felkarikázott paradicsomot, majd süssük 10 percig. Végül az egészséges street food pizzánkat tálaljuk rukkolával megszórva.

Elkészítési idő: 70 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink