Egyik este a kirakatoktól fénylő utcán eszembe jutott, milyen lenne egy olyan bolt, amelyben az emberek megvásárolhatnák vagy alakíthatnák kedvük szerint az életüket. Három nagy polcot képzeltem el. Az elsőn lenne a múlt, ezt követné a jelen, majd a mindig kapós jövő.

Életbolt – múlt, jelen, jövő kapható...!

 

Fotó: Shutterstock

Szeretetet nyilván mindenki venne

Mindenki megvehetné a neki tetsző vagy saját szája íze szerint alakított, kiigazított múltját. Az általa kiválasztott helyszínekkel, emberekkel. Olcsóbban juthatnánk hozzá, mint a másik kettőhöz. Emlékeket ugyanis nem tudnak biztosítani. Így szépséghibával ugyan, de a múltunkat mindig akciós áron megkaphatnánk, akár pecsétes garancialevéllel.

A jelen problémáira, sivárságára, nehézségeire rengeteg kis ,,elsősegélycsomag” lenne. Vegyük talán a legkelendőbbeket: szeretetet nyilván mindenki venne, de vidámságot, erőt, bátorságot, kitartást, sikereket és időt is. Valószínű, hogy hiánycikk lenne itt is a türelem, a bizalom, az őszinte mosoly, a tapintat, a hit és a jóakarat. Talán azért is fogynának mindig jobban, mint minden más, mert rengeteg energiát vesz el az emberektől egy csepp előállítása bármelyikből. Akik nem az új készletre várnak, hanem fejben próbálják megoldani az életüket, azoknak a legnehezebb. De szerencsések is, mert ha elfogy vagy jelentősen megcsappan a mindig saját maguk által előállított bolti hiánycikkek bármelyike, idővel újra tudják tölteni magukat.

Annyi derűlátó sóhajtást kérnék, amennyit elbírnék

A jövő polcnál kígyóznának a sorok. Itt mindenki a saját képzelőereje felett teljesítene, a jobb, a szebb és a biztosabb jövőért. Ha tehetnék, megvennék azt is, hogy mindig legyen a segítségükre a legtöbb ember, és a technikai eszközök se babráljanak ki velük, de még az időjárás is alakuljon a kedvük szerint. Egy egész világot kaphatna mindenki, a gyönyörködtető világegyetem ehhez grátisz járna. Általuk megszabott szabályok szerint működhetnének a dolgok. Azonban hiába formálják saját ízlésük, akaratuk szerint. A világ ugyan egész, de nem teljes. Teljessé csak önmagunk tehetjük közhelyesen szólva. Ez persze nincs a bolt reklámjában, mégis mindenki tudja.

Van egy belső hang, amelyet még ebben a boltban sem tudnának pénzért csomagba, díszdobozba tenni. Ezt a hangot meglelni és általa újrakezdeni élni nem bűvészmutatványszerű feladat, de a legnehezebb úton is vannak pihenők; az őszinte, elismerő mosolyok.

Ha én vehetnék valamit ebből a boltból, akkor annyi derűlátó sóhajtást kérnék, amennyit elbírnék, és szétosztanám az emberek közt.

Meglátjuk-e a lényegeset?

De ez a bolt csak a képzelet szülötte és az is marad, mert az életben nem lehet mindig mindent gyorsan, könnyedén, pénzért elintézni. Könnyebb lenne egy bevásárlókocsiba bepakolni mindazt, amire szükségünk lehet az életünk folyamán. Ám, ha belegondolunk, születésünktől kezdve megkapjuk mindazt, ami a boldogsághoz szükséges. A kérdés csupán az, hogy jól valóban jól használjuk-e fel? Meglátjuk-e a lényegest? És eléggé vigyázunk-e önmagunkra?

Az idő, amellyel szabadon gazdálkodunk, olyan alapanyag egy ember életében, amit meg kell tanulni jól felhasználni. Eldönthetjük, hogy mikor, ki vagy mi a legfontosabb.

A humor óriási fegyverünk, pedig már nevetni is elfelejtünk lassan. Nem az igen elterjedt gagyi vagy alpári viccelődésre gondolok, hanem arra, amely fejbiccentést érdemel, és időnként keserű érzést hagy bennünk, úgy, hogy gondtalan nevetést varázsol. Az meg ugye mindenkire ráfér. Jó humorral könnyebben átvészelhetőek a hullámvölgyek.

Megtalálni a célt

A nehezen járható, keskeny, értelmetlennek tűnő utakat senki sem szereti a saját életében, de ha letérünk róluk, elveszíthetjük a célt és annak értékét. Úttalanul bolyongó emberekké válhatunk, itt a valóságban.

Victor E. Frankl gondolatait olvasva egész másképp láthatjuk a világot, s benne magunkat:

,,Minden nap, minden óra egy új értelemmel szolgál és minden emberre egy másik értelem vár. (…) Nincs olyan helyzet, melyben az élet ne kínálna fel egy értelemlehetőséget, s nincs olyan személy, akinek az élet ne tartogatna egy feladatot.”

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink