Magában, salátában, levesek és mártások alapanyagaként, italként, hidegen és melegen: a paradicsom mindig egészséges, mindig finom, és az alakja megőrzésében is segít!

Ezért érdemes minden nap paradicsomot enni!

Paradicsom: az egészségünk őre!

– A benne lévő likopin az egyik legjobb antioxidáns. Védi a sejteket a káros szabad gyököktől, és segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, kiemelkedően jó hatással van a vérnyomásra, az érfalak állapotára. Jó hír, hogy a paradicsom likopintartalma feldolgozva is megmarad, sőt, egyes kutatások szerint hőkezelve még könnyebben szívódik fel a szervezetben, ezért levesként, mártásként, püréként is nagyon egészséges!

– Sok C-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot.

– Amilyen finom, olyan kevés energiát tartalmaz, 100 g-ja mindössze 16 kcal-t.

 

Fogyókúrás mintanap a paradicsom főszereplésével

Reggelire fogyasszon 2-3 evőkanál zabpelyhet idénygyümölcsökkel és egy kevés zsírszegény túróval.

Ebédre válasszon az általunk ajánlott paradicsomos fogások közül.

Vacsorára pedig 2 vékony szelet korpás kenyeret kenjen meg light margarinnnal, fektessen rá paradicsom- és vékony light mozzarellaszeleteket, majd grillezze meg sütőben. Végül szórjon rá apróra vágott zöldfűszert.

 

Ebédajánlatok

Töltött paradicsom

töltött paradicsom

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre): 8 db paradicsom, 120 g árpagyöngy, só, 250 g cukkini, 1 fej vöröshagyma, néhány levél friss bazsalikom, 3 ek olívaolaj, bors

Elkészítése: A paradicsomok tetejét vágja le, a belsejüket vájja/kanalazza ki, tegye tálba. A paradicsomokat rendezze el tűzálló tálban. Az árpagyöngyöt a csomagoláson található leírás szerint főzze ki, és adja a paradicsomvelőhöz. A meghámozott cukkinit és hagymát kockázza apróra, a bazsalikomot szintén szelje finomra. Az olívaolajat serpenyőben hevítse fel, pár percig kevergetve pirítsa rajta a hagymát és a cukkinit, majd adja hozzá a zöldfűszert. Az egészet forgassa össze a paradicsomos árpagyönggyel. Sózza, borsozza meg, kanalazza a paradicsomokra. Tegye rá a tetejüket, és süsse a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig.

Kalóriatartalom: kb. 470 kcal/adag

 

Csirkemellfilé paradicsomos burgonyával

paradicsom csirke burgonya

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre): 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 800 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), só, bors, 2 db főtt burgonya, 2 ág kakukkfű, 4 szelet csirkemellfilé

Elkészítése: A meghámozott hagymát kockázza fel, aztán dinsztelje meg 1 ek felhevített olívaolajon. Adja hozzá a paradicsompürét és a konzervparadicsomot, a levével együtt. Sózza, borsozza meg, és lefedve, lassú tűzön főzze 20 percig. Adja hozzá a felkockázott főtt burgonyát és az apróra vágott kakukkfüvet. A megmosott, enyhén kiklopfolt hússzeleteket sózza, borsozza meg. A maradék olívaolajat teflonserpenyőben hevítse fel, és süsse meg rajt a karajszeletek mindkét oldalát. Tálalja a húst a paradicsomos burgonyával.

Kalóriatartalom: 380 kcal/adag

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink