A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között! Dr. Páll Zoltán sebész, traumatológus, sportorvos szerint az utóbbi esetben fontos az orvosi vizsgálat és kezelés.

Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!

Mi a különbség a „jó” és a „rossz” fájdalom közt?

A fájdalom sport közben, a jól felépített edzések során elkerülhetetlen: ez az izomfájdalom, avagy az az érzés, amikor a terhelés során azt tapasztaljuk, hogy „ég” az adott izomcsoportunk. Ez az enyhébb, jól kezelhető, rövidebb időtartamú érzés a „jó” fájdalom”. Ha viszont a fájdalom és a fáradtság nem múlik el a következő napokban, akkor valószínűleg túlléptünk azon a határon, ami még jól tolerálható volt a szervezet számára, túledzettük magunkat. Amennyiben azonban pihenés után, néhány napon túl is fennmarad a fájdalom, az már komolyabb problémára utalhat, hiszen ez már „rossz” fájdalom kategóriába sorolható.

 

Az izmok, az ízületek, a csontok is károsodhatnak

Ha az izmok, az ízületek, a szalagok, a porcok, a csontok túl gyorsan, túl erősen vagy túl hosszú ideig terhelődnek, következményként sportártalom vagy sportsérülés alakulhat ki. Ennek tipikus példája, amikor valaki olyan új edzésbe vagy akár csak gyakorlatba kezd, ami nagyon messze van az izmainak aktuális állapotától. Ez enyhébb esetben 1-2 napos fájdalmat, súlyosabb esetben akár tartós károsodást is okozhat.

Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgásprogram lassú, fokozatos felépítését!

Általános szabályként tartsuk szem előtt, hogy az új típusú gyakorlatokat eleinte kétharmadnyi mennyiségben végezzük ahhoz képest, mint amennyire képesnek érezzük magunkat.

Fájdalom sport közben vagy után nem csak az izmokban jelentkezhet. Tipikusan a túlterhelés következtében jelentkezhet fájdalom az ízületekben, igen gyakran például a térdben. A meniscus szakadás például akut vagy krónikus túlterhelés hatására következhet be, ezt a köznyelvben helytelenül porcleválásnak nevezik. A bursitis vagy nyáktömlő gyulladása sem ritka jelenség, a futóknál, kerékpározóknál, síelőknél és ugrósportot végzőknél pedig előfordulhat az ún. ugrótérd, vagyis a patellar tendinitis kialakulása.

A csontoknak sem tesz jót a folyamatosan fennálló, ismétlődő nagy terhelés, ugyanis emiatt kifejezett húzó-nyíró erőknek vannak kitéve. Következményként a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkezhetnek, amelyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezethetnek. Ez az ún. fáradásos törés, ami gyakran egy intenzív edzést követően következik be, nem ritkán egy-egy új gyakorlat bevezetése után.

 

Fájdalom sport közben: A jelek, amelyek kivizsgálást igényelnek

  • Ha a fájdalom nem múlik el az edzés és/vagy a pihenés után sem.
  • Ha a fájdalom rontja a teljesítményt (kezdetben csak a sportban, később akár a mindennapokban is).
  • Ha a fájdalom miatt nem kielégítő az alvás.
  • Ha a korábbiakhoz képest túl gyakran történik sérülés.
  • Ha nem javul, esetleg romlik az állapot, és az otthoni kezelés (pihentetés, jegelés, felpolcolás) nem segít.
  • Ha túl gyakran van szükség fájdalomcsillapítóra.
  • Ha olyan, nem feltétlenül fájdalommal járó tünetek jelentkeznek, mint a zsibbadás, a testrész erőtlensége, merevsége.
  • Minden olyan esetben szükséges a gyors orvosi segítség, ami sérüléshez kapcsolódik, ami lázzal, izzadással, hidegrázással jár.

 

Megelőzés és kezelés

– A valódi sportsérülések terápiájában koncentrálni kell a rizikófaktorok kiküszöbölésére, mint például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és akár sportszer, ez utóbbi kategórián belül kiemelten fontos a sportcipő alapos megválasztása. A megelőzés és a kezelés részeként a rendellenes anatómiai szituációkat (például lúdtalp, akár mélyharapás) is korrigálni kell – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A kezelések megválasztásakor is vannak alternatívák. A konzervatív kezelések között alkalmazható gyógyszeres kezelés (például fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) és strukturális kezelés, többek közt hialuronsav injekcióval, orvosi kollagéninjekcióval. Ugyanakkor a sportsérülések, sportártalmak kezelésekor nem csak a sérült struktúrát kell helyreállítani, de meg kell tanítani az okos edzésfelépítést, a mozdulatok helyes kivitelezését, ideális esetben mozgásterapeuta vagy gyógytornász bevonásával.

Forrás: FájdalomKözpont

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink