Miért van az, hogy egyesek teljesen hidegen hagynak minket, másoktól pedig szinte azonnal elalélunk? Nézzük, mivel magyarázza a tudomány egyes emberi jellemzők „vonzalomfaktorát”.

Szerelem első látásra, avagy a vonzódás 7 tudományos oka

1. Szimmetria

Amikor azt gondolod valakiről, hogy fantasztikusan néz ki, valószínűleg nem azt mondod, hogy „milyen szimmetrikus”! Pedig állítólag az ember szimmetriája – alapvetően az, hogy az arc és a test két oldala mennyire hasonlít egymáshoz – nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire erős iránta a vonzódás. Ennek tudományos oka az, hogy azok az emberek, akiknek a testében alacsonyabb az oxidatív stressz, szimmetrikusabbak – azaz a szimmetrikus emberek valójában egészségesebbek – állítja az Animal Behaviour folyóiratban közzétett tanulmány.

vonzódás szerelem első látásra

Fotó: Shutterstock

 

2. Arcforma

Bizonyos arcvonásokat vonzóbbnak gondolnak a nőknél és a férfiaknál is az ellenkező nem tagjai. A nők imádják a férfiak erős állkapcsát, a nőknél pedig vonzónak számít a nagy szem. Ezek a jegyek egyébként – egyebek mellett – megegyeznek azokkal, amelyekben különböznek a férfiak és a nők vonásai. Ez praktikusan és erősen általánosítva tehát azt jelenti, hogy a legvonzóbbak azok az emberek, akik a legférfiasabb, illetve a legnőiesebb vonásokat markánsan hordozzák.

 

A szerelem tudományos oldala: tényleg úgy hat, mint az alkohol?

 

3. Hegek az arcon (férfiaknál)

Uraim, ne aggódjanak, ha egy régi baleset nyomát viselik az arcukon, ugyanis ez csak még vonzóbbá teszi önöket a hölgyek szemében. A heg ugyanis arra bizonyíték, hogy a férfi aktív, izgalmas és veszélyes életet él. Van azonban egy apró bökkenő: a hegek csak abban az esetben növelik a férfiak vonzerejét, amikor a nők rövid távú kapcsolatokban gondolkodnak. Egyébként állítólag mindkét nem – így a nők is – a sértetlen arcúakat részesíti előnyben, amikor életre szóló párt keres.

 

4. „Szexi” hang

A vonzódás egyik „alapeleme”. Ennek egyrészt a hormonokhoz van köze: a férfiaknál a mély hang magasabb tesztoszteronszintre utal, míg a nők magasabb hangja tipikusan nőiesnek vélt tulajdonság, amely a női hormonoknak köszönhető. Másrészt viszont nem csak a hangmagasságról van szó.

A vonzódás akkor volt a legerőteljesebb, ha a hangzás hasonló volt a másik nyelvének dialektusához, kiejtéséhez.

A kutatók szerint ez azért van, mert a férfiak és a nők is előnyben részesítik azokat, akik hasonlóak hozzájuk, és ugyanabból a közösségből származnak.

 

5. Segítőkész viselkedés

Nem minden a megjelenés! Különösen a nők, de a férfiak is vonzódnak azokhoz, akik önzetlenek, áldozatkészek. A The British Journal of Psychologyban közzétett tanulmány szerint az emberek szexuálisan vonzódtak azokhoz, akiket jótékony cselekedetek közben láttak. A vonzódás kétszer erősebb volt, amikor fizikailag is tetszett nekik a segítőkész illető.

 

Mítoszok a szerelemről

 

6. Intelligencia

Néha olyan párokkal találkozunk, akiknek a külső megjelenése nagyon eltérő. Ez azért lehet, mert mást látnak egymásban vonzónak: míg a férfi imádja a nő szexi hangját, hosszú lábát, tökéletes arcformáját, addig a nő beleszeret a férfi „agyába”.

Igen, az okosság, az intelligencia bizonyítottan szexuálisan is vonzó a másik nem szemében!

 

7. Hűség

Az ideális tulajdonságok nyertese a hűség. A hűség és a megbízhatóság rendkívül fontosnak tekinthető mind a férfiak, mind a nők számára. A hűséges partner szexuálisan biztonságot jelent, odaadó, figyelmes és jó szülő – legalábbis a hosszú távú kapcsolatokban élő, egymáshoz hűséges párok ezt állítják.

 

Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink