Nem kell ahhoz vegának lenni, hogy néha beiktassunk egy-egy húsmentes napot. A szervezetünknek nincs szüksége húsra mindennap, és az étkezésünket is változatosabbá tehetjük így.

Tarts húsmentes napot! 3 vegetáriánus recept szakértőnktől

Három ínycsiklandó vegetáriánus recept következik Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász ajánlásával.

Ropogós tofu rozmaringos pirított kesudióval

vegetáriánus recept, tofu

Fotó: Shutterstock

Ez egy igazán különleges ízvilágú, tápláló, tej- és cukormentes fogás, valamint ha méz helyett agávésziruppal készítjük, akkor vegán étel. A tofu fehérjékben és vitaminokban gazdag, különösen fontos alapétel a vegetáriánus és a vegán étrendben.

Hozzávalók (4 személyre):

A tofuhoz:

400 g füstölt tofu

150 ml zabtej

80 g rozsliszt

50 g zabkorpa

bors

kevés olívaolaj a sütéshez

A pirított kesudióhoz:

175 g sózatlan kesudió

1 fej mogyoróhagyma

1 gerezd fokhagyma

½ ek olívaolaj

2 ág friss rozmaring

méz vagy agávészirup

csilipaprika

 

Elkészítése:

1. A tofut szeleteljük fel. A lisztet és a zapkorpát keverjük össze a zabtejjel, sózzuk, borsozzuk meg. A csilit, a hagymát és a fokhagymát szeleteljük fel, a rozmaringot aprítsuk fel.

2. A kesudiót tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, helyezzük a sütőbe, és 200 fokon pirítsuk meg, ezzel fokozzuk az ízét.

3. A tofuszeleteket forgassuk meg a lisztes-zabtejes keverékben, és kevés olajon süssük ki.

4. A hagymát és a fokhagymát teflonserpenyőben, a felhevített olajon dinszteljük meg az aprított rozmaringgal.

5. Ha megpirult a kesudió, vegyük ki a sütőből, tegyük egy tálba. Még melegen keverjük össze a csilivel, a megdinsztelt hagymával, a mézzel, és ízlés szerint sózzuk meg. A sült tofut tálaljuk a pirított kesuval.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Kuszkuszos tabulé

vegetáriánus recept, kuszkusz, tabulé

Fotó: Shutterstock

A jól ismert finom és egészséges tabulé kuszkuszos változata ez a vegetáriánus recept. Az egyszerű, de nagyszerű tabulé (petrezselyemsaláta) önmagában vagy köretként is tálalható.

Hozzávalók (4 személyre):

100 g kuszkusz

1 csokor petrezselyemzöld

2 szál újhagyma

1,5 ek aprított mentalevél

2 db paradicsom

1,5 ek citromlé

1,5 ek extraszűz olívaolaj

 

Elkészítése:

1. A kuszkuszt tegyük egy tálba, majd öntsünk rá 100 ml forró vizet. Hagyjuk állni kb. 5 percig, hogy magába szívja a vizet és megduzzadjon. Vágjuk finomra a petrezselymet. Aprítsuk fel az újhagymát, kockázzuk fel a paradicsomot.

2. Adjuk a kuszkuszhoz a hagymát, a paradicsomot. Locsoljuk rá az olívaolajat és a citromlevet. Szórjuk rá az aprított mentát és petrezselyemzöldet, majd alaposan keverjük össze. Ízlés szerint ízesítsük egy kevés sóval.

Elkészítési idő: 15 perc

 

Gluténmentes céklás pizza

vegetáriánus recept, cékla, pizza

Fotó: Shutterstock

Ez a vegetáriánus recept egy sokféleképpen elkészíthető ételt takar, amelyet mindenki kedve szerint variálhat a feltétekkel. Igazán laktató, a céklának köszönhetően vasban és antioxidánsokban gazdag.

Hozzávalók:

A pizzaalaphoz:

275 g finomra reszelt nyers cékla

100 g őrölt tökmag

50 g őrölt lenmag

150 g rizsliszt

1 db M-es méretű tojás

50 g reszelt sajt

80 g kókuszzsír

A feltéthez:

3 db kaliforniai paprika

1 fel lila hagyma

100 g kéksajt

1 tk só

45 olajbogyó

kókuszzsír a sütőforma kikenéséhez

 

Elkészítése:

1. A pizzasütőformát vagy tepsit kenjük ki kókuszzsírral.

2. Egy tálban gyúrjuk össze a reszelt céklát az őrölt lenmaggal és tökmaggal, a kókuszzsírral, a reszelt sajttal, a tojással és a rizsliszttel. Az így elkészült tésztát osszuk 4 egyenlő részre. Ha van pizzasütő lapunk, akkor terítsük szét abban, vagy egy tepsin kör formában.

3. Helyezzük el a választott feltéteket a tésztán.

4. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig.

Elkészítési idő: 30 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink