A megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit segít a döntésben.

Milyen olajat használjunk főzéshez? A dietetikus válaszol

Az állati eredetű zsiradékokat valóban teljesen kerülni kell? Mindig az olívaolaj a legjobb választás, főleg salátákhoz? Mi a helyzet a mostanában olyannyira népszerű kókuszzsírral? Következzen egy kis összefoglaló az olajok, zsiradékok kiválasztásáról, felhasználásáról!

 

Mi alapján döntsünk?

Míg az olívaolaj népszerűsége az elmúlt években töretlen, a napraforgóolaj kissé háttérbe szorult, a kókuszzsírból igazi sztár lett, az állati zsiradékokat pedig sokan „ellenségnek” kiáltják ki. A dolog persze nem ilyen egyszerű.

A napraforgóolajjal semmi probléma nincs. A jó minőségű olívaolaj pedig valóban a friss salátákhoz, vagyis hőhatás nélkül alkalmazva a legjobb. Kis mennyiségben, ha olyan ételt készítünk, aminél nagyon magas hőmérsékletre van szükség, jó választás lehet a libazsír is vagy bármilyen más állati zsír, hiszen jól bírja a szerkezetük a magasabb hőt is, míg az olajokra ezt nem lehet mondani. Viszont az állati zsiradékok magas koleszterintartalmúak, ami miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőlük!

Számos növényi olajnak magas az ómega-3 zsírsavtartalma, ami segíti a gyermekeknél az agy fejlődését, és jó hatással van az erekre, a szívre. Tehát az olajok kiválasztásánál a jó döntés attól függ, hogy éppen mit sütünk, mekkora hőmérsékletre van szükség, és milyen az egészségi állapotunk.

 

Jótanácsok az olajok használatához

Van néhány általános szabály, amit jó, ha betartunk:

  • Legjobb, ha rendszeresen variáljuk az étolajokat, vagy eleve kevert olajokat választunk, mert így többféle zsírsav is bekerül a szervezetünkbe.
  • Ne használjuk kétszer a sütőolajat, tehát minden sütésnél frisset öntsünk a serpenyőbe
  • Az extraszűz olívaolajat kizárólag hideg ételek (saláták, öntetek) készítéséhez használjuk, ez sütésre nem alkalmas.
  • Teflonos sütéshez a finomított, kevert variánsokat válasszuk.
  • Bő olajban sütéshez a hőstabil olajok (például repce-, napraforgó-, földimogyoró-, szőlőmagolaj) alkalmasak.
  • A kókuszzsír vagy kókuszolaj hiába növényi eredetű, alapvetően telített zsírsavakat tartalmaz, ezért mindennapos használatra nem javasoljuk.
  • Ne öntsük a lefolyóba a használt olajat, mert nemcsak a környezetnek árt, de hosszú távon a vezetékeket is tönkreteszi.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink