Készíts karácsonyi finomságokat az egészséges táplálkozás jegyében! Ezúttal egy klasszikus sütemény reform változatának receptjét mutatjuk be.

Egészséges ünnepi desszert: almás-zabpelyhes pite

Az ünnepi menü is lehet egészséges és ízletes! Az alábbi almás-zabpelyhes pite alapja teljes kiőrlésű lisztből készül, a töltelékhez pedig nyírfacukrot adunk, de ha van bevált energiamentes cukorhelyettesítőd, azt is használhatod hozzá. A „karácsonyi ízt és illatot” a gyömbér és a fahéj biztosítja – a fűszereknek köszönhetően csodás illat lengi majd be a lakást.

almás-zabpelyhes pite

Fotó: Shutterstock

 

Teljes kiőrlésű alaptészta

Hozzávalók:

120 g teljes kiőrlésű liszt

30 g finomliszt

1 tk kristálycukor

½ teáskanál só

4 ek sózatlan vaj

1 tk almaecet

 

Elkészítése: Robotgép segítségével keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a cukrot, majd folyamatosan adagoljuk a vajat, és dolgozzuk össze azt is a száraz hozzávalókkal. Lassan öntsünk hozzá negyed csésze vizet az almaecettel együtt, és keverjük simára a tésztát. Belisztezett kézzel még gyúrjuk át a tésztát, majd csavarjuk a folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 30 percre. Ez az alaptészta bármilyen édes vagy sós pitéhez ajánlott.

 

Almás-zabpelyhes pite

Hozzávalók (kb. 8-10 szelethez):

1 adag teljes kiőrlésű alaptészta (receptet lásd feljebb)

30 g zabpehely

½ tk só

65 g teljes kiőrlésű liszt

100 g nyírfacukor

4 ek sózatlan vaj

900 g (körülbelül 7 darab) alma

1 ek frissen reszelt gyömbér

½-1 tk őrölt fahéj

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki az almás-zabpelyhes pite alaptésztáját, majd béleljünk ki vele egy piteformát. Finoman nyomkodjuk bele a formába, ügyeljünk rá, hogy a forma falát is tészta borítsa. Tegyük a hűtőbe pihenni 10 percre.

2. Keverjük el a zabpelyhet, a sót, 1 evőkanálnyi híján az összes lisztet, valamint a cukor felét, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a kezünkkel.

3. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk apróra. Keverjük össze a gyömbérrel, a fahéjjal, a maradék liszttel és cukorral.

4. Az almás tölteléket kanalazzuk a tésztára, majd szórjuk rá a zabpelyhes morzsát. Toljuk a sütőbe, majd kb. 1 óra alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 90 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink