Eleget, rendszeresen, tisztán – a megfelelő folyadékpótlás legfontosabb jellemzői ezek. A víz az emberi test egyik létfontosságú alkotóeleme és üzemben tartója is egyben. Feladatát azonban csak akkor tudja ellátni, ha folyamatosan gondoskodunk az utánpótlásáról.

A kulcs a megfelelő és folyamatos folyadékpótlás – Erre pedig a legjobb a tiszta víz!

Sok ember a folyadékpótlásra úgy tekint, mint egy szükségszerű, de szükség esetén hátrébb sorolható feladatra. „Majd iszom, ha megszomjazom” – gondolják. Pedig mire a szervezetünk így emlékeztet az ivásra, addigra már hiányállapot lép fel, a szomjúságérzet ugyanis az enyhe fokú kiszáradás egyik tünete.

Ha nem pótoljuk megfelelően a szervezetünk által párologtatással, izzadással vagy anyagcseretermékekkel leadott vizet, akkor a folyadékháztartásunk felborul. Ilyenkor a sejtekből a víz a sejtek közötti térbe áramlik. A sejtek folyadékvesztesége a kiszáradás tüneteinek megjelenéséhez vezet, melyek a folyadékhiány mértékétől függően eltérőek.

Amennyiben a testtömegünk folyadéktartalmának 1-2 százalékát veszítjük el – ez az enyhébb eset –, szomjúságot, fejfájást, fáradékonyságot tapasztalunk magunkon. De kísérő tünet lehet a szédülés, a sötétebb, erős szagú vizelet, a száraz, kevésbé rugalmas bőr. A teljesítmény csökkenése és a koncentrációs képesség romlása pedig már ilyen mértékű dehidratációnál is megnehezíti a mindennapokat. A kiszáradás veszélye leginkább a gyermekeknél és időseknél áll fenn, az ő folyadékpótlásukra fokozottan figyelni kell. 4%-os és ennél súlyosabb folyadékhiány következtében teljesítménycsökkenés, koncentrációs nehézségek, fejfájás, ingerlékenység, illetve álmosság, a testhőmérséklet és a légzésszám emelkedése figyelhető meg.

A krónikus, azaz hosszú ideig fennálló dehidratált állapot növeli a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, a krónikus dehidratáltság következtében romlik a sebgyógyulás folyamata, növekszik az egyes kerengési betegségek kialakulásának kockázata és a migrénes fejfájás lehetősége is.

A folyadékháztartás balanszának nagyobb fokú sérülése azonban ezeknél is komolyabb következményekkel járhat. A nyári melegben erre fokozottan figyelni kell, ugyanis magas környezeti hőmérsékleten a szervezet 10%-os vízhiánya, fokozott kockázatot jelent az életveszélyes hőguta kialakulására. Ennek során a testhőmérséklet megemelkedik, szív teljesítménye elégtelenné válik, és végül szervi elégtelenséghez vezethet.

Bármennyire komolyak is azonban ezek a tünetek, megelőzésük igazán egyszerű: a kulcs a megfelelő és folyamatos folyadékpótlás. Erre pedig a legjobb a tiszta víz! Ezzel az üzenettel indult útjára immáron harmadik alkalommal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Aqua Challenge kihívása, amelynek lényege, hogy minél több embert rábírjon a bőséges és elégséges vízfogyasztásra. Azok, akik csatlakoznak a próbatételhez, vállalják, hogy meghatározott időn át félretesznek mindenféle cukrozott és édesített folyadékot, és csak vizet töltenek a poharaikba – abból is naponta legalább 2-2,5 litert.

Nyiss mielőbb te is az egészségre, és csatlakozz a kihíváshoz! A részletekért és hasznos tanácsokért keresd az esemény Instagram és Facebook oldalát!

 

 

Ez is érdekelhet:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink