Alig akad olyan, akit ne érintene meg a végtelen kékség, a hullámok végeláthatatlan morajlása vagy az óceánok mélyének titkos világa. A víz maga a megfoghatatlan csoda – mégis festők, szobrászok, építészek és tervezők egész sora az idők kezdete óta igyekszik megragadni egy-egy apró elemét.

Az örök múzsa: a víz a művészetek kimeríthetetlen ihletforrása

Egyszerűségében olyan nagyszerű! A színtelen vízmolekulák utánozhatatlan tisztasága, elemi ereje és megkerülhetetlen volta évezredek óta megihleti az embert. Kit a tengerek mélykék színe és csillogása, kit a folyók megállíthatatlansága és a hullámok ereje ragad magával, de olyan is akad, akit épp a tavak csendes békéje ejt rabul. Nem csoda, hogy a víz, mint őselem, mindig is jelen volt a művészetekben.

Míg az ókori Egyiptomban leginkább a kékségen és a Nílus életető erején keresztül jelent meg, a barokk festészetben már központi témaként dominált, az impresszionista irányzatba pedig főként játékosságával itta be magát a víz, miközben minden korban a legnagyobb festők múzsája volt. Ott van például Sandro Botticelli Vénusz születése című alkotása, amely az istennőt ábrázolja, amint egy kagyló héjában lebegve kiemelkedik a tengerből. Nem kevésbé lenyűgöző a francia impresszionista, Calude Monet Vízililiomok című műve, ami egy közel 250 olajfestményből álló sorozat, valamint Augustin Feyen-Perrin Cancale-i halászlányok című alkotása, amely a hagyományos halászélet idealizált képét ábrázolja.

Ahogy igazán gazdag víz inspirálta repertoárral büszkélkedhet az építészet is, hiszen a természet és az épített környezet összekapcsolódása mindig is izgalmas kihívást jelentett a tervezők számára. Mind közül kétségtelenül az egyik legismertebb a modern építészet egyik szimbolikus alkotása, a Sydney-i Operaház. A vitorla formájú épületet a dán Jørn Utzon tervezte, ihletadói pedig a város kikötőjében horgonyzó és a vízen ringatózó árbócos hajók voltak. De nem kell ilyen messzire utaznunk, idehaza is találhatunk víz ihlette épületeket. Ott van például a 2017-ben átadott Duna Aréna, amelynek ezüst hullámokkal játszó homlokzata igazi látványosság a Duna bal partján, vagy a Szabadság híd mellett a víz fölé emelkedő Bálna a maga tekintélyes méreteivel.

A páratlan vízi világ gyakran bírja alkotásra a divattervezőket is. Az utóbbi időkben Versace, Elie Saab és Grimes is kifutóra vitte az óceán kincseit. A hullámminták, a halpikkelyek, a flitterek és gyöngyök, a türkizes és mélykék árnyalatok mind páratlan ízlésességgel idézik fel a tengerek és óceánok nyugodt, titokzatos világát.

A víz erejét tehát évezredek óta ismerjük és tiszteljük. Nem csoda, hogy sokan szeretik minél közelebb tudni magukhoz. Miközben pedig gyönyörködünk benne, ne felejtsük el: víz nélkül nincs élet. Erre hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Aqua Challenge kihívása is. Az immáron harmadik alkalommal útjára indított és egészen augusztusig tartó próbatétel célja, hogy minél több embert ráébresszen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás fontosságára, valamint annak áldásos hatásaira.

Csatlakozz te is a kezdeményezéshez, és tapasztald meg a víz igazi erejét! A részletekért és hasznos tanácsokért keresd az esemény Instagram és Facebook oldalát!

Isszuk és csodáljuk egyszerre

A víz ősidők óta a művészetek kimeríthetetlen ihletforrása

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink