Levesbe ízesítőként, délutáni rágcsálnivalónak fogyókúra esetén, smoothie-ba keverve – bárhogyan fogyasztjuk is, a zeller egészséges és finom zöldség. Telis-tele van tápanyagokkal, vitaminokkal.

Olcsó magyar zöldség, amivel sokkal könnyebb a diéta

Ahogyan a legtöbb szuper eledelt, a zellert is fogyasztották már az ókori görögök is (Dél-Európából terjedt el világszerte), nálunk a középkorban honosodott meg, népszerűsége pedig azóta is töretlen. És nem csak fogyókúra esetén érdemes zellerszárat rágcsálni, hiszen ez a világos színű zöldség nagyon egészséges, a népi gyógyászat egyik fontos alapanyaga. Remek gyulladáscsökkentő, vízhajtó, tisztítja a vesét és a májat, tisztítókúra esetén az egyik legjobb választás.

De nézzük, miért is olyan egészséges a zeller!

  1. Például azért, mert erős vízhajtó, tisztítja a vesét, segít csökkenteni a vesekő és vesehomok kialakulásának esélyét, illetve enyhíti a panaszokat. Remek emésztés- és anyagcsere-serkentő növény, bátran alkalmazzuk, ha székrekedéssel küzdünk, magas víz- és rosttartalmának köszönhetően gyógyírt jelent a problémára. (Éppen emiatt hasmenés esetén inkább ne fogyasszunk zellert.)
  2. Rengeteg hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a halványító- és metélőzeller szárában nagy mennyiségű C-vitamin található (a gumójában elhanyagolható mennyiség), emellett B-komplex-vitaminokban is gazdag. Kalciummal, foszforral, vassal, nátriummal, magnéziummal és káliummal látja el a szervezetet. Ráadásul szabályozza a szervezet lúgos-savas egyensúlyát is, csökkenti a koleszterinszintet.
  3. Remek immunerősítő, a tavaszi megfázásos időszakban kifejezetten javallott a fogyasztása, hiszen ilyenkor szezonja is van, vásároljunk sokat belőle. Gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, jó megoldás nem csak akkor, ha ízületi fájdalmak gyötörnek, de segít megküzdeni a pattanásokkal, enyhíti a légúti betegségeket is.
szőlő, Waldorf saláta

Gyors és tápláló fogás a Waldorf saláta: alma, zeller, szőlő, dió, kéksajt és kevés joghurtos öntet
Fotó: Shutterstock

Fogyókúrázók barátja

A zeller különösen népszerű a diétázók körében, ami nem csoda, tekintve, hogy kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, ugyanakkor rostokban gazdag zöldség. Hamar eltelít, jellegzetes ízének köszönhetően a zellerszár önmagában is tökéletes, egészséges rágcsa két étkezés között. De ízesíthetjük vele salátánkat, leveseinket, vagy éppen a reggeli smoothie-t.

Zöldség, ami megnyugtat

Jelentős magnéziumtartalmának köszönhetően az egyik legjobb barátunk lesz stresszesebb időszakban. Fogyasszuk este, elalvás előtt, segít, hogy nyugodt éjszakánk legyen. Emellett jó hatással van a szívre és az érrendszerre, segít csökkenteni a vérnyomást.

Ha lankad a kedv

Népszerű vélekedés, hogy a zeller nemivágy-keltő hatással is bír, ám ez klinikailag nem bizonyított. Ártani azonban nem árt – lásd a fentebb sorolt sok jótékony hatását –, így fogyasszuk bátran, de csodát e téren ne várjunk tőle.

Hogyan fogyasszuk a zellert?

Legjobb, ha nyersen esszük, gumója és szára is fogyasztható. Magjából és leveléből gyógytea is készíthető. Ha smoothie-t készítünk belőle, mixeljük össze almával vagy répával. De persze adhatjuk kedvenc receptjeinkhez is, remek fűszer, ami még finomabbá varázsolja a leveseket, salátákat. Önmagában is nagyon finom, sülve, főve, krémlevesként is megállja a helyét.

Vásárlás során érdemes megvizsgálni a leveleket, szárakat: ha nem tűnnek frissnek, valószínűleg a gumó sem az. Figyeljünk a megfelelő tárolásra, mert hamar megrothadhat. A száraz, hűvös helyeket kedveli. Ha nem áll rendelkezésre pince, ahol tárolhatjuk, de szeretnénk hosszan megőrizni a frissességét, tartsuk mélyhűtőben, hámozva, feldarabolva.

100 g zellerben van:

  • Energia: 29 kcal
  • Fehérje: 1,4 g
  • Szénhidrát: 5 g
  • Rost: 1,8 g
  • Zsír: 0,3 g

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink