Oldal kiválasztása
Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikor tisztában vagyunk azzal, hogy egyetlen döntéssel mélyreható változást érnénk el, a problémák szinte azonnal megoldódnának. Ezekről a lépésekről azonban könnyebb beszélni, mint megtenni őket. Három nő meséli el, mi volt az életüket megváltoztató döntések hátterében, milyen nem várt előnyökkel járt a „bátorságuk”.

3 nő, akik egy merész lépéssel változtatottak az életükön

„Kiléptem a pokoli kapcsolatomból”

Kata, 29 éves

„Soha nem éreztem elsöprő szenvedélyt, ezért mindig azért imádkoztam, hogy egyszer rám találjon a nagy szerelem. Megkaptam, de nem úgy, ahogy vártam… Andráshoz az első pillanattól kezdve vonzódtam, imponált a magabiztossága, dinamikus természete. Ahogy múlt az idő, rájöttem, hogy nem is szenvedélyes, hanem inkább őrült. Volt, amikor megakadályozta, hogy elhagyjam a lakást, és olyan is előfordult, hogy megütött. Ennek ellenére nem tudtam elhagyni, ragaszkodtam hozzá. Biztos voltam benne, ha én jól viselkedem, meg tudom őt változtatni, le tudom nyugtatni.”

Mi vezetett a döntő lépéshez?

Katát egy nap megkérdezte a barátja: Miért vagy még mindig Andrással? Miután nem kapott választ, arra kérte, menjen el pszichológushoz. Addig is adott neki néhány önsegítő könyvet. Kata maga sem tudja, miért, de elkezdte olvasni a könyveket, és nagyon hamar rádöbbent, hogy nem Andrást kell átformálnia, hanem neki kell változnia. Méghozzá úgy, hogy új életet kezd.

A váltás

Az elszakadás egy évig tartott, és Kata utána még hosszú ideig kerülte a férfiakat. Nem akart egy másik kapcsolatba menekülni, megtanulta élvezni és értékelni az egyedül töltött időt. Aztán lassan újra nyitott lett. „Ezek a kapcsolatok nem voltak tökéletesek, de mindegyik jobb volt, mint az előző.”

Az új élet

Miután szakított párjával, két évvel a kapcsolat befejezése után beiratkozott egy tanfolyamra. Ma csoportterápiát vezet bántalmazott nőknek, és a szerelem is rátalált. Olyan kapcsolatban él, ahol párjával egyenrangú félként állnak egymás mellett az életben.

A tanulság

„Senki sem köteles egy olyan kapcsolatban élni, amely nem működik. És nem szabad bűntudatot érezni amiatt, mert változtatni akarunk. Tovább kell lépni, és élni a saját életünket.”

„A mozgás az életem részévé vált”

Andrea, 37 éves

„Mindig is furcsa, bonyolult kapcsolatom volt a saját testemmel. Anyukámtól pici koromtól azt hallgattam, hogy figyeljek a súlyomra, mozogjak rendszeresen, mert különben kövér leszek, hiszen apukámék családjában szinte mindenki túlsúlyos. Így soha nem volt öröm a mozgás, minden mozdulatom mögött ott volt a gondolat: ha nem tenném, kövér lennék. Aztán férjhez mentem, jöttek a gyerekek, én pedig elengedtem magam. Nem sportoltam, picit el is híztam, és arra gondoltam, lám, anyukámnak igaza volt. Tényleg ilyen géneket örököltem, nincs mit tenni.”

Mi vezetett a döntő lépéshez?

Andreát egy nap elhagyta a férje. Az új szerelem nem volt fiatalabb, de lényegesen sportosabb. Andrea irigykedve figyelte, hogy kirándulni, strandra járnak a gyerekei apjuk új barátnőjével, ő pedig már abban is elfáradt, ha gyalog kellett felmennie a negyedik emeleti lakásukba. Úgy döntött, sportolni kezd.

A váltás

„Rettegtem az edzőteremtől. Aztán a neten láttam egy jógaórát, és nagyon megtetszett. Életem legjobb döntése volt, amikor lemerészkedtem az első órára.”

Az új élet

Andrea ma úgy tekint a testére, mint egy erős várra, amely őt védelmezi. „Azért járok jógázni, mert élvezem, és nem azért, hogy ne legyek kövér. Illetve persze a jóga segítségével olvadtak le a pluszkilók, de magáért a mozgás öröméért járok nap mint nap az órákra, már régen nem a súlyom miatt.”

Ritkábban lesz beteg, kevesebbszer szenved a korábban gyakori migrénes rohamoktól. „Sokkal jobban reagálok stresszhelyzetekben, nem szorongok, és nem hagyom, hogy az aggódás a mélybe húzzon. Ezt mind a jógának köszönhetem.”

A tanulság

„A jóga segít a nehéz élethelyzetekben. Valahányszor nehézséggel találom szemben magam, elég csak elmerülni a gondolataimban, és rájövök, mi a helyes út.”

„A diéta nem kényszer, életmód”

Zsanett, 41 éves

„Hat évvel ezelőtt a családom elborzadva állapította meg, hogy szinte nem is eszem zöldséget és gyümölcsöt. Bankban dolgoztam, egész nap kávét ittam és félkész ételeket melegítettem a mikróban. Elhíztam, de rögtön megsértődtem, ha valaki a súlyomra tett megjegyzést. Később úgy éreztem, az emésztésemmel is gond van, de nem foglalkoztam a panaszaimmal, mint ahogy a vércukorszintem ingadozásával sem.”

Mi vezetett a döntő lépéshez?

Színházban volt a párjával, amikor a páholyból lefelé jövet megszédült és leesett a lépcsőn. „Az extra súlyfeleslegem miatt egyszerűen képtelen voltam megtartani magam. Feküdtem tehetetlenül, fájó nyakkal és lábbal, és úgy éreztem, ez így nem mehet tovább.”

változás

Fotó: shutterstock

A váltás

Zsanett először a különféle diétákról szóló könyveket lapozgatta. Úgy döntött, elhagyja az étrendjéből a cukrot, a fehér lisztet és minden feldolgozott élelmiszert. „Lemondtam a kávéról, és egyre kevesebb húst ettem.” Közben édesanyja beteg lett, limfómát diagnosztizáltak nála az orvosok. „Kiderült, hogy a diétát nem tartó lisztérzékenyeknél gyakran alakul ki limfóma. Ez megrémített, hiszen közben kiderült, én is lisztérzékenységben szenvedek.”

Az új élet

„Teljesen hozzászoktam ahhoz, hogy egészségesen étkezem. Természetes, hogy ebéd után almát rágcsálok, míg a többiek sütit esznek.” Persze időnként ő is enged a csábításnak, és elkészíti a kedvenc süteményét glutén- és cukormentesen.

A tanulság

„Ahogy elhagytam a káros élelmiszereket az étrendemből, fogyni kezdtem, a közérzetem javult. Mindennap tudom, hogy mindent megteszek az egészségemért, és ez elégedettséggel tölt el.”

5 nő, akik együtt 300 kilónál is többet fogytak

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.