Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.

A mosoly – és ami mögötte van

Mosolygunk reggel munkába menet a sofőrre, pedig közel egy órája még összezuhanva kortyoltunk a kávénkat. Mosolygunk a munkahelyünkön és üdvözlünk mindenkit, jóllehet ezer gond és mérhetetlen fáradtság nyomaszt minket. Mégis felvesszük az álarcot, elvégre nem magyarázkodhatunk, adhatjuk ki magunkat mindenkinek. Sőt.

Elkeseredve egy sírhalom felett is mosolyt csal az arcunkra egy régi emlék, egy megélt közös pillanat. Ám legbelül ott a mérhetetlen fájdalom.

Boldogságot mutatni

Egyesek úgy mosolyognak, hogy kivillantják fogukat, hogy udvariasan figyelmeztessék ellenségeiket. Milyen sokat látni ezekből a mosolyokból naponta.

Mások sugárzó arcot öltenek és boldogságot mutatnak, hogy leplezzék könnyeiket. Megtévesztő. Sokan azt gondolják, ezek az emberek, nem éreznek semmit. Pedig egyszerűen csak takargatják kínjukat és a legegyszerűbb, legolcsóbb, leghatásosabb eszközzel élnek, hogy ne lássák gyötrelmüket.

Megint mások ostoba grimaszt vágnak, hogy palástolják félelmüket. Olyan grimaszt, olyan mosolyt látunk, amelyen mindannyian mosolygunk. Mindannyian, akik nem tudják, mit is jelent valójában.

Érezhető, hogy titkolnak valamit.

A szeretetteljes és a gonosz

A megkönnyebbült, terheitől megszabadult ember mosolya, ami szívből jön, mert tudja, hogy a gondjait hamarosan elfelejtheti, maga mögött tudhatja.

És persze ott a szeretetteljes, odaadó mosoly, amely nem téveszthető össze semmivel, ami láthatóvá teszi a szeretetet, a gondoskodást, törődést.

Vannak gonosz, rosszindulatú mosolyok is. Más nyomorán mosolyogni úgy, hogy senki se vegye észre, de mégis lássa mindenki, mi a véleményem, álláspontom. Az ismerősöm elesettsége, amely a ,,Szánalomra méltó vagy!” gondolattal van felcímkézve.

Vajon mit rejt a mosolya?

Precíz megfigyelés, éles látás kell ahhoz, hogy bizonyos mosolyokat meg tudjunk különböztetni, fel tudjunk ismerni. Régen azt hittem, feltétlenül ismernem kell valakit ahhoz, hogy meg tudjam mondani, mit rejthet el a mosolyával vagy mit fejezhet ki vele. Ma már tudom, hogy nem kell ismernem hozzá, még távolról sem. Az embereket elárulja a szeme, a szája, a testtartása. Ahogyan rám néz, ahogyan a szája, az egész mimikája és ahogy a testével jelez. Sok minden kiolvasható abból, ahogy valaki mosolyog. A sok minden alatt azt értem, hogy azért mosolyog, mert szeretne. Vagy azért, mert kell. Vagy azért, mert úgy döntött, hogy abban az adott helyzetben ez a legjobb, amit tehet. Vannak mosolygó emberek és vannak, akiktől kitüntetés kapni bármiféle mosolyt vagy akár grimaszt.

Ugyanaz áll mindenkikre. Igyekszünk nem túl közel kerül másokhoz, néha még a családunkhoz sem. S valóban, sokkal könnyebb udvariasan biccenteni egy feltűnően szomorú mosolyra, mint megkérdezni, hogy mi a baj.

Lehet ölelés, lehet késszúrás…

Hányszor hallottam már: ,,Azért én megtartom a három lépés távolságot!’’ Ismerősökkel, rokonokkal, esetleg baráti körben bizonyos emberekkel. A gond inkább az, amikor a családunkban, a párkapcsolatunkban is mindig valamiféle mosoly mögé rejtőzünk, mert azt gondoljuk, hogy inkább ne tudjanak rólunk semmit, mint, hogy túl sokat tudjanak. Vagy csak megtudják, mi az igazság, hogy mit is rejt az az ártatlan mosoly.

Sokféle mosoly létezik még és összetett dolgok állnak mögöttük. Néha olyanok, mint egy hatalmas ölelés, néha meg, mint egy fájdalmas késszúrás.

Ám a legtöbb ember nem azért mosolyog a külvilágra, mert boldog, hanem mert azt akarja mutatni, hogy minden a lehető legnagyobb rendben.

A szerző korábbi írásaiból:

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.