Oldal kiválasztása
Miért fordítanak az emberek annyi gondot kozmetikára, a frizurájukra, sőt még a plasztikai műtétekre is? Azért, hogy ne olyannak lássuk őket, amilyenek. Szeretünk rejtőzködni, hisz ki akarná kiteríteni a lapjait? Ugyanakkor nagyon szívesen lesünk bele mások kártyáiba.

„Aki dühöngő léptekkel vonul, az több tiszteletre vágyik” – erről árulkodik a kezünk, és a lábunk

Amiről a kéz és a láb vall

Kezünk, lábunk, ujjaink alakja sok mindent elárul rólunk. Aki a kezét az asztalra teszi, és csupasz lábát megmutatja, a kendőzetlen tényeket tárja fel. Mindenestül megmutatkozik az előtt, aki a jelekből olvasni tud. A kéz a magatartásról, a láb a kiállásról vall. Az eredményes élet szempontjából mindenképpen döntő, a boldogsághoz azonban az utóbbira is legalább akkora szükség van. Kezünk megmutatja, hogyan kezeljük magunk körül a világot, Lábunk elárulja, hányadán állunk önmagunkkal. Így vezet mindkettő lelkünk nyomára, feltárva jellemvonásainkat.

Míg kezünket gyakran megmutatjuk a világnak, addig gyökereinket inkább megtartjuk magunknak. Ez is a fent és a lent között gyakran húzódó szakadék egyik megnyilvánulása. Az ápolt kézhez gyakran ápolatlan, elhanyagolt láb tartozik, ami az ember gyökereinek a megtagadásáról árulkodik. Korunk trendjének ez felel meg, hiszen ma fontosabb, ami látható, mint a feltételezett láthatatlan, és az a módi, hogy minden többnek látsszék, mint ami. Ezért a kéz a szó szoros értelmében közelebb áll hozzánk, mint a láb.

A modern ember ráadásul többet szeretne tudni másokról, mint saját magáról. Az előbbi társadalmilag jövedelmezőbb, míg az utóbbit inkább lehangolónak tartják. Talán ezért is részesítik előnyben a kezet. Csakhogy előrelépésünk szempontjából saját utunk megtalálása legalább ilyen fontos lenne.

Egy gyors teszt

Tegye a kezét az asztalra, és figyelje meg, milyen hosszú egymáshoz képest a mutató- és gyűrűsujja. Melyik a hosszabb? Minél rövidebb a mutató-, és minél hosszabb a gyűrűsujja, annál férfiasabb, illetve minél rövidebb a gyűrűs-, és minél hosszabb a mutatóujja, annál nőiesebb archetípusú személyiség ön. A nők esetében ez a két ujj általában egyforma hosszúságú, a férfiaknál rendszerint a mutatóujj rövidebb.

Kézszorítás és bőrárnyalat

A kéz ékesszólóan vall tulajdonosáról a mindennapok során, méghozzá nemcsak akkor, amikor gesztikulál, hanem akkor is, amikor üdvözlésre nyújtják.

Egy meleg kéz határozott kézfogása ösztönösen bizalmat kelt. Az fog így, aki aki ereje tudatában bizakodó, és szívesen fogadja a kapcsolatot. Megmutatja, milyen elszántan lát neki a cselekvésnek, milyen határozottan ragadja meg a dolgokat, az egész életet. Ezzel szemben az ernyedt és hűvös kézfogás épp az ellenkezőjéről árulkodik. Ha ráadásul hideg kézzel történik, az azt jelenti, hogy híján van az érzelmeknek és az energiának. Gazdája valójában nem akar kezet nyújtani és kapcsolatot létesíteni.

Ha a kézzel nem szorítanak, csak felkínálják, érezhetővé válik az igényesség hiánya. Az ilyen ember nem veszi kézbe saját élete irányítását, hanem a legrosszabb esetben hagyja, hogy csináljon vele a másik azt, amit akar.

A puha kéz empátiát és alkalmazkodóképességet sejtet, ám az érvényesüléshez szükséges erő hiányáról is vall – ellentétben a túl kemény kézzel, amelyet inkább a kemény munka edzett meg és tett kérgessé. A kemény, merev kéz kemény tettekről és szigorú érvényesülésről, valamint a rugalmasság hiányáról árulkodik.

A kéz, az ujjak színe elsősorban a vérellátástól függ. Az értékelésnél természetesen figyelembe kell venni a külső hőmérsékletet és a fizikai aktivitást is. A mozgástól a kéz felmelegszik, kipirul, a hidegtől viszont sápadttá, kékessé válik. A hirtelen forróvá váló, vörös kéz lázra utal. Idült esetben magas vérnyomás vagy reuma lehet az ok. De ugyanígy nyilvánulna meg a kolerikus vérmérséklet is. A vörös kéz továbbá mirigy- és májproblémákat vagy köszvényt is jelezhet. A nagyon sápadt kéz és körmök ezzel szemben heveny vagy idült vérszegénységet mutatnak, nők esetében például közvetlenül a menstruáció alatt vagy után. A bőr és a körmök tartósan kék színe, szederjessége a keringés zavarára vagy légúti problémákra utalhat. A kékes, állandóan hideg kéz jelezheti azt is, hogy az illetőt egyre inkább hidegen hagyja az élet, ezért már nem tud vagy nem akar igazán részt venni benne.

Körmök – a megnyirbált karmok

A körmök, akárcsak a szőrzet, a bőr járulékos képződményei, fejlődéstörténetileg a karmok maradványai. A gyakorlati és esztétikai szempontok szerint nyírt köröm formája hangsúlyozhatja a finom érzéket, de veszedelmesnek tűnhet, ha például agresszívan hegyes. A hangsúlyosan rövidre vágott köröm rendszerint gyakorlatias gondolkodást jelez. De utalhat, különösen nők esetében, agressziójuk megnyirbálásnak szándékára. Azok a nők, akik rendkívül nagy gondot fordítanak karmaik ápolására, a női tulajdonságok közül általában a csábítást hangsúlyozzák.

A körmök és az egészség

 • Fehér foltok: többnyire helytelen táplálkozásból adódó cinkhiány, fáradtság vagy stressz jelei.
 • Piros körmök: magas vérnyomást vagy belső lelki nyomást jelezhetnek, kolerikus vérmérséklet, türelmetlenség jelei.
 • Sápadt körmök: gyakran vashiányt, lelkileg önösséget, önzést jeleznek.
 • Horgas körmök: gyakran dohányosok vagy asztmások kezén látható. Légúti problémákat, lelkileg ragaszkodást, mohóságot jeleznek.
 • Homorú körmök: vashiány, néha pajzsmirigy-rendellenesség, gyakran kiegyensúlyozatlan táplálkozás jelei is, lelkileg szenvedélybetegségre utaló hajlam.
 • Legyező formájú körmök: kimerültség, a felfrissülés és lazítás hiánya.
 • Vízszintes barázdák: minden barázda egy-egy meghatározó élménynek felel meg, árulkodnak a visszamaradt diétás sokkokról, lelki sokkokról és traumákról.
 • Függőleges barázdák: bélrenyheségre és emésztési problémákra utalnak, lelkileg az élet megemésztése okoz gondot.

A lábfej

A lábfej még őszintébb, mint a kéz, hiszen a kezet sok manipuláció éri. A lábunkat hajlamosak vagyunk elhanyagolni, többnyire csak akkor foglalkozunk vele, amikor kezd gondot okozni. Pedig a láb csodálatos mestermű, és egyben legemberibb vonásunk hordozója. A lábboltozat adja állóképességünket, a lábujjak pedig a tartásunkat. Mindkettőnek a témája a meggyökerezés és az előrelépés. A lábfej a korral egyre őszintébbé válik, sajátosságai, vagyis sajátosságaink mind szembetűnőbbek lesznek. Megmutatják, mennyire rugalmasan, dinamikusan vagy otrombán és tunyán alapozzuk meg, amit agyunk kigondolt. A lábfej arról is vall, mennyire tudunk alkalmazkodni a körülményekhez. Noha lábfejünk alakja sok tekintetben velünk született, mégis egy életen át változik, tanújelét adva tulajdonosa pillanatnyi élethelyzetének. Felnőttkorban a láb tovább nő, terhességenként nem ritkán egy cipőméretet, ez arra utal, hogy valami gyarapodni akar a tulajdonos gyökerei terén. Terhességkor a gyermek és a közös fészek iránti felelősségnek, valamint az új, saját családba eresztett gyökereknek kell növekedniük.

A fellépés és a járásmód

A szó szerinti értelemben vett benyomás, amelyet az ember másokban kelt, vagyis a fellépése, jól leolvasható a homokban hagyott lábnyomáról. A járás módja mindig előrelépésünk tükre is, és megmutatja, hogyan bánunk a földdel, az anyaggal. Aki dühöngő léptekkel vonul végig az életen, az több tiszteletre vágyik. Amit, ha kell, hajlandó kiküzdeni is. Zajos lépteivel mindenesetre felhívja magára a figyelmet. Ellenben az, aki csak átoson az életen, az nem szeret feltűnni. A lábfej iránya megmutatja, ki hogyan jut előre az életben. Ha mindkét lábfej előremutat, nyilvánvaló a haladás. Ha a lábfejek kifelé mutatnak, a lendületes előrehaladás döcögőssé válik. Az erősen oldalazó fellépés az igazi előrejutást minden téren hátráltatja. A kacsázó járás oka gyakran a karikaláb, és ennek megfelelően egyfajta kérkedő járás, amely önmaga árnyoldalára hívja fel a figyelmet.

A lépések hossza

Azt mutatja meg, kinek mennyi térre van szüksége, és mennyire sietős a dolga az életben. Aki öles léptekkel szel át egy termet, az előre akar jutni, és szívesen megmozgatná a dolgokat. Ez a járás bátorságra és tudásvágyra, vagy akár kíváncsiságra utal. Ellenben az, aki apró léptekkel tipeg, az megközelítőleg sem olyan biztos a dolgában. Ebben az esetben visszafogottság, félelem szabja, illetve akadályozza meg az előrejutást.

További olvasnivaló:

 • Ruediger Dahlke–Rita Fasel
 • A lélek nyomai
 • Amiről a kéz és a láb vall
 • Bioenergetic Kiadó

4 GYAKORLAT MEDICINLABDÁVAL, HOGY MEGDOLGOZTASSA A HASIZMÁT

PCOS: OKOK, TÜNETEK, KEZELÉS

Hozzászólások

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.