Oldal kiválasztása
A tökéletes ápoltsághoz hozzátartozik a szép kéz, és persze a szép köröm is. A töredezett, elsárgult köröm, a beszakadt körömágy, ne adj’ isten!, a lepattogzott körömlakk az ápolatlanság látszatát kelti. Ráadásul, a nem karbantartott köröm fertőzések forrása is lehet, ezért is igyekezzünk rendszeresen ápolni.

A kézápolás ABC-je

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma köröm sem. Van, akinek a körme erős, gyorsan nő, nehezebben szakad és törik, ám a kevésbé szerencsések körme vékony, könnyen megsérül. A negatív tulajdonságokon egy kis odafigyeléssel, ápolással, és megfelelő táplálkozással azért lehet segíteni.

Ha törik, ha szakad…

A töredezett köröm lehet genetikai probléma is, de legtöbbször ehhez valamilyen környezeti hatás is társul: bizonyos vegyszerek rendszeres használata, gyakori vízben áztatás, helytelen vágási technika. Okozhatja kalciumhiány, valamint az A- és E-vitamin hiánya. Fogyasszon több tejterméket, sárgarépát, növényi olajat, olajos magvakat, ezek erősítik a körmöt.

Körömvágásnál ügyeljen arra, hogy ne sértse fel a körömágyat. A körömágy rendszeres sérülése is okozhatja a körmök töredezettségre való hajlamát. Szintén fontos, hogy a széleknél ne vágja vagy reszelje túl a körmöt. Azzal egyrészt felsértheti a bőrt, másrészt beszakíthatja a körmöt. Hagyja a széleknél egy kicsit szögletesebbre a körmöt, így elkerülheti a szakadást és a sérülést. Érdemes minden manikűrözésnél körömerősítő lakkot használni. Ez láthatatlan fedőréteg, amely erősíti a körmöket, véd a beszakadástól.

Szakadozott bőrre, repedezett körömre éjszaka kenjen körömvirágkrémet, babaolajat vagy extra szűz olívaolajat. Húzzon rá vékony pamutkesztyűt, és lehetőség szerint ebben aludjon.

Ha nem tudna így elaludni, hagyja rajta legalább egy-két órát, vagy amíg a krém vagy az olaj teljesen felszívódik. A kesztyű segít abban, hogy a kéz saját hője fellágyítsa a krémet vagy az olajféléket, így a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak, és teljes mértékben felszívódjanak, a bőrszegélyt és a körmöket is érintve.

kézápolás, köröm, körömápolás

Fotó: shutterstock

Természetesen színes

Ha a köröm nem a lakktól színes, az bizony semmi jót nem jelent. A körmök gyakran besárgulnak, amit valamilyen vegyszer, krém vagy zselé okozhat, de lehet sötétszínű körömlakkok maradványa is, a lemosás után. És persze csúnya, sárga körmöket okozhat a dohányzás is. A nikotin ugyanis elszínezheti a körmöket.

Az elszíneződött köröm legjobb ellenszere a citromlé. Áztassa pár percre citromlébe vagy vattapamaccsal dörzsölje át alaposan a körmeit citromlével. Ez csak abban az esetben jó megoldás, ha a körömágy nem sérült, mert ha igen, az áztatás nagyon csíp. Egy polírozó szivaccsal le is dörzsölheti az elszíneződött felső réteget, de még így sem biztos, hogy a súlyosabb elszíneződések megszűnnek.

Érdemes minden alkalommal körömerősítőt vagy színtelen lakkot kenni a körmeire, mielőtt a színes lakkot felvinné. Így a színanyag nem érintkezik közvetlenül a körömmel és megakadályozható az elszíneződés. Amennyiben rendszeresen vegyszerrel dolgozik vagy túl sokat mosogat, mindig használjon gumikesztyűt, ezzel nem csak a körmeit, de az egész kézfejét védi.

Kevesen tudják, hogy a köröm színe nem csak sárga vagy sárgásbarna lehet, hanem – különféle problémákra utalva – más színre is válthat. Leggyakrabban fehér pöttyök, barázdák tűnhetnek fel a köröm felszínén, ezek kalcium- és cinkhiányt jelenthetnek. Ha azt tapasztalja, hogy a körme elszürkül, akkor valószínűleg túl sok méreganyag gyűlt fel a szervezetében. A túl halvány felszín a vér oxigénhiányos állapotát jelzi, míg a zöldes árnyalatot öltő köröm a fekély jele.

Körömrágás

Sajnos, a körömrágásról nagyon nehéz leszokni. Gyakorta még gyermekkorból jön, stressz vagy unalom hatására emelgethetjük ujjainkat a szánkhoz. Sokan nem csak a körmöt, de a körülötte lévő bőrt is rágják. Van úgy, hogy észre sem vesszük, mit teszünk, annyira öntudatlanná válik a mozdulat. A gyerekeket hajdanán úgy próbálták leszoktatni, hogy csípős vagy keserű ízű anyagokba mártották a kezüket, hogy ne akarják az ujjukat a szájukba venni. Felnőttként sokat javíthat a helyzeten a műköröm, vagy egy szakszerű, szép manikűr, amelyet tényleg nem szeretnénk tönkretenni, vagy amelyet meg sem lehet rágni.

Mű a köröm

Állítólag a műköröm fokozatosan kimegy a divatból. A tippes, zselés, porcelánalapú megoldások mindenesetre lassan divatjamúlttá válnak. Helyére lépett a japán manikűr, amelynél csak a saját körmöt ápolják, méhviaszkrém és méhviaszpor segítségével kezelik, majd formázzák. Ha valakinek túl rövidek és nyúzottak a körmei, a szakemberek legfeljebb a saját köröm megerősítését ajánlják zselével. Ebben az esetben a saját körömre kerül egy zselés réteg, amelyet a megfelelő eszközökkel fel tudnak vinni úgy, hogy az meghosszabbítsa a körmöt. Valamelyest ez is károsítja a saját körmöt, különösen, ha az eltávolítást nem bízzuk szakemberre, de természetesen esztétikus látványt nyújt.

Lakkozás

Ha nem tudunk mindennap frissen lakkozni – és többnyire nem tudunk –, akkor érdemes semleges színű árnyalatot választani. A vérvörös, a lila, a fekete vagy a türkiz színek csak bizonyos ruhákhoz és alkalmakhoz illenek. Ajánlatos valami halvány színt választani, akár halvány rózsaszínt, gyöngyházfényűt. A lakkot mindig igyekezzünk egyenletes rétegben felvinni. Ne kerüljön túl nagy mennyiség az ecsetre. Először csak egy réteget húzzunk a köröm középső részére, majd az ecseten maradt mennyiséggel húzzunk egy-egy csíkot a szélekre is, ügyelve, hogy a lakk ne érje a bőrt. Ha ez mégis megtörténne, legyen kéznél egy hurkapálca, amelynek segítségével azonnal el tudjuk távolítani a lakkot, mielőtt megszáradna. Ha szeretnénk még egy réteg lakkot vinni a körmünkre – a tartósság vagy az intenzívebb színhatás miatt – esetleg színtelen lakkal rögzíteni az árnyalatot, mindenképpen várjuk meg, míg az első réteg teljesen megszárad. Csak ezt követően kezdjük újra a lakkozás folyamatát. Amikor a körmeink már félig szárazak, tartsuk a kezünket hideg víz alá pár másodpercre. Ezzel siettethetjük a száradást.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

A 9 legemlékezetesebb frizura az elmúlt 50 évből

Izzadás: lehet ellene védekezni, de a hasznos a szervezetnek

Hozzászólások

Minek köszönhette gyönyörű alakját Grace Kelly?
Szakértők szerint szigorú, de nagyon egészséges étrendet követett Grace Kelly, aki valóságos megszállottja volt a kézápolásnak is.
40 tényleg hasznos trükk, amit minden sportolónak látnia kell
Érdemes megnézni őket, mert biztos talál köztük olyan trükköt, ami önnek is hasznos lesz.
Karácsonyig leadna pár kilót? Segítünk elérni a célját!
A karácsony sok családban a hatalmas evésekről, mesés ünnepi menükről szól. Miért akarunk hát éppen akkorra lefogyni?
A másnapi ruhában fekteti le gyermekeit az anyuka, hogy elkerüljék a reggeli rohanást
Nikkel allergia! Jobb, ha nem csak az ékszerekre figyel!
Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológustól megtudtuk, hogy  bizonyos ételek is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.
S. O. S. - Azonnali életmódváltás, hogy visszanyerje egészségét!
Ha az orvosa azonnali életmódváltást javasolt, akkor nincs idő várakozni! Az alábbi hat pontot vegye komolyan, és változtasson az életén! Tegye meg az egészsége érdekében!
Madaras Norbert: „Az a lényeg, hogy a nő magának akarjon megfelelni”
Te is ismersz olyan nőt, akit valósággal felőröl az állandó megfelelési kényszer? Esetleg egy vagy közülük? Pedig a férfiak szerint egy nő nem is tehetne rosszabbat magával, minthogy folyamatos külső elvárásoknak akar megfelelni.
Megnyílt az első "csendes" fodrászat
Önt is idegesíti, ha valaki folyamatosan beszél a fodrásznál? Jobban szeretné, ha csendben készülne el a frizurája?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.