A tökéletes ápoltsághoz hozzátartozik a szép kéz, és persze a szép köröm is. Ráadásul a nem karbantartott köröm fertőzések forrása is lehet, ezért is fontos, hogy rendszeresen foglalkozzunk vele.

A kézápolás ABC-je

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma köröm sem. Van, akinek a körme erős, gyorsan nő, nehezebben szakad és törik, ám a kevésbé szerencsések körme vékony, könnyen megsérül. A negatív tulajdonságokon egy kis odafigyeléssel, ápolással, és megfelelő táplálkozással azért lehet segíteni.

Ha törik, ha szakad…

A töredezett köröm lehet genetikai probléma is, de legtöbbször ehhez valamilyen környezeti hatás is társul: bizonyos vegyszerek rendszeres használata, gyakori vízben áztatás, helytelen vágási technika. Okozhatja kalciumhiány, valamint az A- és E-vitamin hiánya. Fogyasszon több tejterméket, sárgarépát, növényi olajat, olajos magvakat, ezek erősítik a körmöt.

Körömvágásnál ügyeljen arra, hogy ne sértse fel a körömágyat. A körömágy rendszeres sérülése is okozhatja a körmök töredezettségre való hajlamát. Szintén fontos, hogy a széleknél ne vágja vagy reszelje túl a körmöt. Azzal egyrészt felsértheti a bőrt, másrészt beszakíthatja a körmöt. Hagyja a széleknél egy kicsit szögletesebbre a körmöt, így elkerülheti a szakadást és a sérülést. Érdemes minden manikűrözésnél körömerősítő lakkot használni. Ez láthatatlan fedőréteg, amely erősíti a körmöket, véd a beszakadástól.

Szakadozott bőrre, repedezett körömre éjszaka kenjen körömvirágkrémet, babaolajat vagy extra szűz olívaolajat. Húzzon rá vékony pamutkesztyűt, és lehetőség szerint ebben aludjon.

Ha nem tudna így elaludni, hagyja rajta legalább egy-két órát, vagy amíg a krém vagy az olaj teljesen felszívódik. A kesztyű segít abban, hogy a kéz saját hője fellágyítsa a krémet vagy az olajféléket, így a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak, és teljes mértékben felszívódjanak, a bőrszegélyt és a körmöket is érintve.

kézápolás, köröm, körömápolás

Fotó: Shutterstock

Természetesen színes

Ha a köröm nem a lakktól színes, az bizony semmi jót nem jelent. A körmök gyakran besárgulnak, amit valamilyen vegyszer, krém vagy zselé okozhat, de lehet sötétszínű körömlakkok maradványa is, a lemosás után. És persze csúnya, sárga körmöket okozhat a dohányzás is. A nikotin ugyanis elszínezheti a körmöket.

Az elszíneződött köröm legjobb ellenszere a citromlé. Áztassa pár percre citromlébe vagy vattapamaccsal dörzsölje át alaposan a körmeit citromlével. Ez csak abban az esetben jó megoldás, ha a körömágy nem sérült, mert ha igen, az áztatás nagyon csíp. Egy polírozó szivaccsal le is dörzsölheti az elszíneződött felső réteget, de még így sem biztos, hogy a súlyosabb elszíneződések megszűnnek.

Érdemes minden alkalommal körömerősítőt vagy színtelen lakkot kenni a körmeire, mielőtt a színes lakkot felvinné. Így a színanyag nem érintkezik közvetlenül a körömmel és megakadályozható az elszíneződés. Amennyiben rendszeresen vegyszerrel dolgozik vagy túl sokat mosogat, mindig használjon gumikesztyűt, ezzel nem csak a körmeit, de az egész kézfejét védi.

Kevesen tudják, hogy a köröm színe nem csak sárga vagy sárgásbarna lehet, hanem – különféle problémákra utalva – más színre is válthat. Leggyakrabban fehér pöttyök, barázdák tűnhetnek fel a köröm felszínén, ezek kalcium- és cinkhiányt jelenthetnek. Ha azt tapasztalja, hogy a körme elszürkül, akkor valószínűleg túl sok méreganyag gyűlt fel a szervezetében. A túl halvány felszín a vér oxigénhiányos állapotát jelzi, míg a zöldes árnyalatot öltő köröm a fekély jele.

Körömrágás

Sajnos, a körömrágásról nagyon nehéz leszokni. Gyakorta még gyermekkorból jön, stressz vagy unalom hatására emelgethetjük ujjainkat a szánkhoz. Sokan nem csak a körmöt, de a körülötte lévő bőrt is rágják. Van úgy, hogy észre sem vesszük, mit teszünk, annyira öntudatlanná válik a mozdulat. A gyerekeket hajdanán úgy próbálták leszoktatni, hogy csípős vagy keserű ízű anyagokba mártották a kezüket, hogy ne akarják az ujjukat a szájukba venni. Felnőttként sokat javíthat a helyzeten a műköröm, vagy egy szakszerű, szép manikűr, amelyet tényleg nem szeretnénk tönkretenni, vagy amelyet meg sem lehet rágni.

Mű a köröm

Állítólag a műköröm fokozatosan kimegy a divatból. A tippes, zselés, porcelánalapú megoldások mindenesetre lassan divatjamúlttá válnak. Helyére lépett a japán manikűr, amelynél csak a saját körmöt ápolják, méhviaszkrém és méhviaszpor segítségével kezelik, majd formázzák. Ha valakinek túl rövidek és nyúzottak a körmei, a szakemberek legfeljebb a saját köröm megerősítését ajánlják zselével. Ebben az esetben a saját körömre kerül egy zselés réteg, amelyet a megfelelő eszközökkel fel tudnak vinni úgy, hogy az meghosszabbítsa a körmöt. Valamelyest ez is károsítja a saját körmöt, különösen, ha az eltávolítást nem bízzuk szakemberre, de természetesen esztétikus látványt nyújt.

Lakkozás

Ha nem tudunk mindennap frissen lakkozni – és többnyire nem tudunk –, akkor érdemes semleges színű árnyalatot választani. A vérvörös, a lila, a fekete vagy a türkiz színek csak bizonyos ruhákhoz és alkalmakhoz illenek. Ajánlatos valami halvány színt választani, akár halvány rózsaszínt, gyöngyházfényűt. A lakkot mindig igyekezzünk egyenletes rétegben felvinni. Ne kerüljön túl nagy mennyiség az ecsetre. Először csak egy réteget húzzunk a köröm középső részére, majd az ecseten maradt mennyiséggel húzzunk egy-egy csíkot a szélekre is, ügyelve, hogy a lakk ne érje a bőrt. Ha ez mégis megtörténne, legyen kéznél egy hurkapálca, amelynek segítségével azonnal el tudjuk távolítani a lakkot, mielőtt megszáradna. Ha szeretnénk még egy réteg lakkot vinni a körmünkre – a tartósság vagy az intenzívebb színhatás miatt – esetleg színtelen lakkal rögzíteni az árnyalatot, mindenképpen várjuk meg, míg az első réteg teljesen megszárad. Csak ezt követően kezdjük újra a lakkozás folyamatát. Amikor a körmeink már félig szárazak, tartsuk a kezünket hideg víz alá pár másodpercre. Ezzel siettethetjük a száradást.

A 9 legemlékezetesebb frizura az elmúlt 50 évből

Izzadás: lehet ellene védekezni, de a hasznos a szervezetnek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.