Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!

Most érik a szilva, ami fantasztikus alapanyag lekvárnak, minden háztartásban kellene lennie belőle néhány üvegnek. Elképesztően egészséges gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba, gyönyörűen rendbentartja a bélrendszert, valamint kiváló A-, C- és K-vitamin forrás. Egyes tájakon a legkedveltebb lekvár, és olyan sűrűre készítik, hogy megálljon benne a kanál. Mivel alig marad benne nedvesség, sokáig eláll tartósítószer és cukor nélkül is. Most megmutatjuk, hogy főzhetsz te is szilvalekvárt tepsiben sütve, az elkészítése garantáltan nem fog problémát okozni kezdőknek sem!

Tepsiben sült szilvalekvár cukor- és tartósítószermentesen:

Hozzávalók kb. 4 közepes üveghez:

szilva

Fotó: shutterstock

  • 6 kg érett szilva

Így készítsd el:

A szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd negyedekre őket. Egy mélyebb tepsibe halmozd bele a gyümölcsöket, de ne töltsd teljesen tele a tepsit szilvával, mert a főzés elején nagyon sok lé fog kisülni belőle. Fontos, hogy forrás közben ne bugyogjon ki a tepsi peremén a szilvalé. Érdemes több részletben főzni a lekvárt, vagy egyszerre több tepsiben készíteni, és ha eléggé összesűrűsödött, át lehet rakni az egész lekvárt egy edénybe.

150 fokra előmelegített sütőbe helyezd be a tepsi szilvát és kb. egy vagy két óránként kavargasd meg. A lekvárt lassan kell sütni, amíg elsül belőle az összes nedvesség. Ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, de attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs. A lekvár akkor van készen, ha már sűrű, fekete és összeáll, vagyis megáll benne a kanál.

Még forrón töltsd a szilvalekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Töltés közben ütögesd meg néha az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegős rész. Steril kupakkal zárd le, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Bugyolált be az üvegeket vastag takaróba vagy paplanba és hagyd őket lassan kihűlni. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tárold őket.

Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a szilvalekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.

Ajánlataink