Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!

Most érik a szilva, ami fantasztikus alapanyag lekvárnak, minden háztartásban kellene lennie belőle néhány üvegnek. Elképesztően egészséges gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba, gyönyörűen rendbentartja a bélrendszert, valamint kiváló A-, C- és K-vitamin forrás. Egyes tájakon a legkedveltebb lekvár, és olyan sűrűre készítik, hogy megálljon benne a kanál. Mivel alig marad benne nedvesség, sokáig eláll tartósítószer és cukor nélkül is. Most megmutatjuk, hogy főzhetsz te is szilvalekvárt tepsiben sütve, az elkészítése garantáltan nem fog problémát okozni kezdőknek sem!

Tepsiben sült szilvalekvár cukor- és tartósítószermentesen:

Hozzávalók kb. 4 közepes üveghez:

szilva

Fotó: shutterstock

  • 6 kg érett szilva

Így készítsd el:

A szilvákat mosd meg, magozd ki és vágd negyedekre őket. Egy mélyebb tepsibe halmozd bele a gyümölcsöket, de ne töltsd teljesen tele a tepsit szilvával, mert a főzés elején nagyon sok lé fog kisülni belőle. Fontos, hogy forrás közben ne bugyogjon ki a tepsi peremén a szilvalé. Érdemes több részletben főzni a lekvárt, vagy egyszerre több tepsiben készíteni, és ha eléggé összesűrűsödött, át lehet rakni az egész lekvárt egy edénybe.

150 fokra előmelegített sütőbe helyezd be a tepsi szilvát és kb. egy vagy két óránként kavargasd meg. A lekvárt lassan kell sütni, amíg elsül belőle az összes nedvesség. Ez körülbelül 5-6 órát vesz igénybe, de attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs. A lekvár akkor van készen, ha már sűrű, fekete és összeáll, vagyis megáll benne a kanál.

Még forrón töltsd a szilvalekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Töltés közben ütögesd meg néha az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegős rész. Steril kupakkal zárd le, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Bugyolált be az üvegeket vastag takaróba vagy paplanba és hagyd őket lassan kihűlni. Fogyasztásig száraz, hűvös helyen tárold őket.

Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a szilvalekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Fogyás 3 fázisban: így használd a dinnyediétát
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatsz!
Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy
Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.

Ajánlataink