Ha szeretnél 50 felett is egészséges és fitt maradni, érdemes beiktatni a mindennapokba a mozgást. Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.

Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is

Tény és való, az emberi testben a kor előrehaladtával átalakul a test-zsír arány, lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg, valamint a csontok és izmok rugalmassága, és az állóképesség is kissé romlik a negyvenes években tapasztalthoz képest. A vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint rostokban és sovány húsokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen lépés a fogyás, valamint az egészséges életmód felé, a B12, a cink, a vas és a kalcium pótlása pedig különösen fontos ebben a korban. Azonban nem csupán élelmiszereket, de mozgásformát is érdemes körültekintően választani, hogy ne menjenek tönkre az ízületek, és ne történjen súlyos sérülés. Ezért a legfontosabb, hogy fokozatosan lássunk hozzá, és mindig óvatosan emeljük az ismétlésszámokat. A gyakorlatok előtt mindig javasolt néhány perces bemelegítést végezni, a végén pedig a nyújtásról se feledkezzünk meg.

1. Saját testsúlyos guggolás

A saját testsúlyos guggolás az egyik leghatékonyabb gyakorlat az 50 feletti nőknek. Amellett, hogy erősíti a combizmokat, a csípőt, a farizmot, javítja az egyensúlyt és elősegíti a zsírégetést. Ez az összetett mozgás rendkívül hatékony.

A guggoláshoz álljunk csípőszéles terpeszben, a lábfejeket kissé kifelé fordítva. A vállakkal pici vállkört végezve egyenesítsük ki a hátat. Hajlítsuk a térdeket, mintha egy székre ülnénk le. A combok vízszintesek és párhuzamosak ebben a helyzetben. A térdek ne nyúljanak túl a lábujjakon, a teljes talp a földet nyomja. Majd álljunk fel a kiinduló helyzetbe. Végezzünk 12-15 ismétlést.

2. Plank

50 év felett kihagyhatatlan gyakorlat a plank. Bár a kitartott fekvőtámasz eleinte nagyon nehéz lehet, mégis érdemes minél többször gyakorolni, hiszen szinte minden izmot megmozgat. A core izmok erősítése mellett javítja a testtartást, sőt még a csontritkulás megelőzésében is rendkívül hatékony.

A plank helyzete fölvehető úgy is, hogy a térd a földön marad, majd miután a karral megtámasztottuk magunkat, kinyújthatjuk a lábakat. A fej a test vonalát követi, nem lóg, nem emelkedik ki. Ha megy, leereszkedhetünk alkartámaszba is. Így még nehezebb és még hatékonyabb a pozíció. Megfeszül a has, megfeszülnek a comb- és farizmok. Lélegezzünk egyenletesen. Eleinte a 10-15 másodperces kitartás is elegendő lehet, de ha megy, tartsuk ki a gyakorlatot 45-60 másodpercig. Félperces pihenőt követően ismét vegyük fel a pozíciót. Az izomerő növekedésével emelhetjük a kitartás idejét.

3. Kitörés váltott lábbal

A váltott lábbal végzett kitörések nagyszerűen megdolgoztatják és ezzel együtt formálják, erősítik a farizmokat, miközben javítják az egyensúlyt és a koordinációt. Ez a dinamikus gyakorlat elég jól megemeli a pulzust, elősegítve a kalóriaégetést.

A kitörések végrehajtásához álljunk csípőszéles terpeszbe. Lépjünk előre a jobb lábbal, ügyelve rá, hogy a térd ne előzze meg a lábujjakat. Ereszkedjünk le egészen addig, hogy a térd és a lábszár 90 fokos szöget zárjon be, a comb most is vízszintes. Majd lépjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és a bal lábbal ismételjük a gyakorlatot. 12-15 ismétlést végezzünk mindkét lábbal folyamatosan.

4. Súlyzós karhajlítás

Az 1-2 kilós súlyzókkal végzett karhajlítások a karizmok és a vállak erősítése mellett a testtartást is javítják.

A kiinduló helyzet ismét csípőszéles terpeszállás, a térdek enyhén és kényelmesen behajlítva. A súlyzókat leengedve a combok mellett tartjuk. Hajoljunk előre csípőből, miközben a hátunk egyenes. Emeljük fel a súlyzókat a csípők fölé, és húzzuk egymás felé a lapockákat. Engedjük vissza a súlyzókat, majd ismételjük a gyakorlatot 12-15-ször. Ne siessünk, végezzük pontosan a mozdulatokat.

5. Step vagy lépcsőzés

step pad, torna

FELLÉPÉS TÉRDHÚZÁSSAL
Fotó: Diéta és Fitnesz

50 felett, ha tehetjük, lépcsőzzünk minél többet. Lift helyett használjuk a lépcsőket napközben is. A steppad kiváló megoldás az otthoni tornához, de a terasz lépcsőjén is gyakorolhatunk. Ez a gyakorlat rendkívül jól megmozgatja a lábakat, a csípőt, javítja az alsó test erejét és állóképességét. Emellett jócskán emeli a pulzusszámot, amellyel a keringési rendszernek is jót teszünk, nem mellesleg a fogyást is támogatjuk.

Steppadon lépegessünk folyamatosan váltogatva a lábakat, dinamikusan le és föl. Lépjünk fel a jobb lábbal, majd zárjuk mellé a balt, lépjünk le a ballal, majd zárjuk mellé a jobb lábat. Végezzünk mindkét lábbal legalább 12-15 ismétlést. Figyeljünk rá, hogy mindenkor teljes talppal lépjünk fel a lépcsőre, a steppadra.

Az edzést zárjuk mindig alapos nyújtással. Az izmoknak nagyon jót tesz, és az izomlázat is elkerülhetjük. Igyunk minél több tiszta ásványvizet, fogyasszunk lédús salátákat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink