A tradicionális török fürdő, a méregtelenítés egyik legkellemesebb formája. A hamam egyesíti a gőz csodás erejét és a masszázs érintését! Próbád ki te is egy hűvös őszi napon egy fürdőben vagy otthon, jól fog esni a forró, buja kényeztetés.

Méregteleníts ősszel a gőz segítségével

A keleti kultúrák mindig is úgy tartották, hogy a szépség és az egészség egyik legfontosabb alapja a fürdő. Nem véletlenül töltöttek a tehetősebb török hölgyek órákat a gőzben. Úgy gondolták tisztaságuk, alapja nyugalmuknak és világnézetük kiteljesedésének is. Erről szól hamam szertartása.

A fürdőben egyesül a test-szellem és a lélek

Egy hagyományos török fürdőben, hamamban először félórát töltenek az emberek az 50 fokos gőzben, ahol a bőr felpuhul, majd ezt egy dörzsszivaccsal történő alapos radírozás követi. Ezt követően a testet egy forró kőpadon átmasszírozzák, egy kellemes szappanhabbal, agyaggal, esetleg aromaterápiás olajakkal. A szappanos fürdetést speciális nyújtó és lazító masszázsfogásokkal kombinálják. Ezután egy nagy dézsából hideg- meleg vizes váltófürdő következik, ami fokozza a vérkeringést, felfrissíti a testet és a szellemet is. Az őszi náthás, influenzás időszakban különösen érdemes lenne beiktatni egy-egy törökfürdőt a hetirendbe. De ha erre nincs lehetőséged, otthon is egyszerűen megrendezheted magadnak ezt a szeánszot.

hamam

Fotó: shutterstock

A hamam hatása a testedre:

  • serkenti a vérkeringést
  • baktérium és vírusölő hatású
  • ellazítja az izmokat egy edzés után
  • stressz- és feszültségoldó

Otthoni törökfürdő lépésről lépésre

  1. Egy kevés tejszínben vagy mézben keverj el 5-7 csepp rózsa vagy narancs illóolajat és eressz egy kád forró vizet, amihez ezt hozzáöntöd. Zárd be a fürdő ajtaját, hogy az illatos gőz ne szökhessen el. Kapcsold le a villanyt, és gyújts meg néhány gyertyát. A vízben elmerülve melegítsd fel a testedet izzadásig. Majd lépj ki a kádból.
  2. Egy tiszta luffa szivaccsal, mosdókesztyűvel és valamilyen testradírral masszírozd át gondosan a bőrt, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől. Ne kapkodj, a hamamnak a nyugalom a lényege.
  3. Ezután kend be magad drogériában kapható iszappal, és ha kicsit megszáradt, tekerd körbe a tested egy fehér lepedővel. Közben akár hajat is moshatsz, hogy a végén tökéletesen megújulva lépj ki a fürdőszobából.
  4. 15-20 perc után zuhanyozd le a pakolást, és vegyél egy hideg-meleg vizes váltózuhanyt.
  5. Végül kedvenc testápolóddal alaposan kend be a bőrt, és ha még van egy kis időd, a fürdő végeztével dőlj le húsz percre pihenni egy kicsit halk zeneszó mellett.

Végigolvasva mindezt a legkönnyebb azt mondani: „nekem erre nincs időm!” Pedig egyszer biztos, hogy érdemes kipróbálni a nagy rohanásban, mert teljesen megújítja a testet és a lelket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.