Oldal kiválasztása
Gyakran halljuk a híradásokban, súlyos agresszióba torkollik az iskolán belüli erőszak, amelyben egyre több gyermek érintett. A kisebb-nagyobb konfliktusok a közösség életéhez hozzátartoznak, a tettlegességig fajuló atrocitásoknak azonban senkivel sem szabadna megtörténniük.

Így tanítsa meg iskolás gyermekének az önvédelmet

Így tanítsa meg iskolás gyermekének az önvédelmet

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt segíteniük kell a gyermekeket abban, hogy meg tudják oldani konfliktushelyzeteiket. Úgy véli, a helyes instrukciók és néhány egyszerű technika elsajátításával a gyerekek problémáik zömét saját maguk is kezelhetik. Éppen ezért összegyűjtött hét olyan helyzetet, amikor nem árt, ha a gyermek elméleti és gyakorlati önvédelmi ismeretekkel rendelkezik.

1. Ha gyermekünk magabiztos, határozott, jó eséllyel könnyedén tudja majd kezelni a beilleszkedéssel járó nehézségeket. A magabiztosság erősítése elsősorban a szülők feladata, hiszen ők tudják, melyek azok a tulajdonságok,
amelyekben már kiemelkedő a gyermekük.

2. Az ártatlannak tűnő viccelődésekből is komoly viták és konfliktusok eszkalálódhatnak. Ha meghúzzák a táskáját vagy a kapucniját, az bár elsőre humoros is lehet, második-harmadik esetben már egyértelmű piszkálódásnak, kötekedésnek kell tekinteni. A gyermekünknek meg kell tanulnia jelezni azt, hogy ha a vicceskedő macerálások már nem tetszenek neki. Ezt megteheti egy határozott testtartással, egy bátrabb eltolással, valamint verbális kommunikációval.

3. Folyosói viták eldurvulásának kezelése már bizonyos mértékű önvédelmi ismereteket is igényelhetnek, hiszen ha a gyermeket odaszorítják a falhoz, vagy lekerül a földre, csak megfelelő technikai tudással tud onnan kiszabadulni.

4. Az általános iskolákban nem egyszer alakul ki konfliktus az alsós és a felső tagozatos gyermekek között. A kicsiknek éppen ezért meg kell tanulniuk jól reagálniuk ezekre a helyzetekre, el kell sajátítaniuk úgynevezett elkerülési stratégiákat is. Ha jól felmérik a szituációt és az erőviszonyokat, akkor akár el is tudják kerülni a bajt. Meg kell, hogy értsék, nem kell minden helyzetbe beleállni.

5. Az egyedül közlekedő iskolások jó, ha mindig ugyanazon a bejáratott útvonalon járnak az iskola, a különórák és az otthon között. Érdemes megfigyelni, hogy ezeken az útvonalakon milyen olyan pontok vannak, ahol gyermekünk segítséget tud kérni – legyen az egy üzlet, orvosi rendelő. Fontos azonban, hogy minden pillanatban érzékeljék a környezetüket, így tanítsuk meg nekik, hogy közlekedés során ne húzzák a fejükbe a kapucnit, ne hallgassanak zenét fülhallgatóval és ne nyomkodják folyamatosan a telefonjukat.

6. A kiskamaszoknál a túlterheltség, a hormonális változások gyakran járnak feszültséggel, melynek levezetésében segítségre szorulnak. Számukra tökéletes választás lehet az önvédelmi edzés. Ennek során ugyanis nem csak a felesleges energiáikat és feszültségeit tudják levezetni, hanem még hasznos ismeretekre, tudásra is szert tehetnek.

gyerek, önvédelem, bullying

Fotó: shutterstock

7. A fiúk nem egyszer úgy fejezik ki tetszésüket, hogy piszkálják a lányokat, például hajhúzással. Elengedhetetlen azonban, hogy a lányok már egész fiatalon megtanuljanak ilyen helyzetekben nemet mondani, hogy ki tudják jelölni az énhatáraikat. Ez a szülők és a pedagógusok által tanítható, ahogy az is, hogy a másik fél megtanulja ezt elfogadni és tiszteletben tartani.

„De nehéz az iskolatáska…” – Amikor tele van a gyermek félelemmel

Hozzászólások

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.