Sok ember életét keseríti meg a makacsul visszatérő húgyúti fertőzés, vagy köznapi nevén a felfázás, amely kellemetlen tüneteket okozhat. Fontos tudni azonban, hogy nem a hideg miatt van!

KÉNYES TÉMA: Felfáztam nyáron? Vagy ez valami más?

A legtöbben úgy képzelik, a felfázás csak hideg időben veszélyezteti a szervezetet, pedig ezt a betegséget tízből kilenc esetben az E. coli baktérium okozza, de gyakran gomba, – elsősorban a különböző Candida fajok – vírus vagy akár parazita áll a háttérben. Ezek alulról felfelé terjedve fertőznek, de az is előfordulhat, hogy a vérben keringő baktérium a vesébe kerülve kelt gyulladást – hívja fel a figyelmet dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

Nemi úton való megfertőződés

A fertőzések egy része szexuális úton terjed, olyan kórokozók váltják ki, mint például a Clamydia. A nemi életet kezdő lányoknál gyakori az aktusok során szerzett hólyaggyulladás, az úgynevezett „mézeshetek hólyaghurut”.

Gyenge immunrendszer

Az immunrendszer gyengesége nagyban hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ilyenkor az étrend megváltoztatásával is elősegíthető a gyógyulás. A vitaminokban és az ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása, és a gyógynövények használata jó szolgálatot tehet. Érdemes minél több pro- és prebiotikumot fogyasztani, például natúr joghurtot, borsót, hagymaféléket, articsókát, csicsókát, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a gyógynövények közül aloe verát, tőzegáfonyát, echinaceát (kasvirágot) és kökényt.

Strandok, fürdők

A Coli baktérium a természetes strandok gyakori kórokozója. Alsó húgyúti fertőzéseket is okozhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott.

A folyadék segít!

Érdemes minél többet inni, mert a vizelet mennyiségének növelésével fokozható a baktériumok kiürülése a szervezetből. Vízhajtó zöldségként spárgát, zellert, vízi tormát, sárgarépát, retket, paradicsomot, uborkát és salátalevelet tanácsos enni. Gyógynövényfőzetek közül hasznos lehet a cseresznyekocsány, a nyírfalevél, az aranyvessző, a zsurló vagy a csalántea. A vizelet fertőtlenítésével elősegíthető a kórokozók pusztulása. A tőzegáfonya, a medveszőlőlevél-, a kakukkfű- vagy a kamillatea nagyon jó vizeletfertőtlenítő hatású – tanácsolja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

Babavárás esetén

A terhes női szervezet a hormonális átalakulás miatt érzékenyebb a húgyúti fertőzésekre. Emiatt vesemedence-gyulladás alakulhat ki, vagy akár a baba kisebb súllyal jöhet a világra. Különösen fontos ezért terhesség alatt ezt szűrni, és még a tünetmentes eseteket is kezelni.

Cukorbetegség

Maga a diabétesz megléte is hajlamosít a fertőzésre, esetükben ráadásul súlyosabb lefolyású betegségre számíthatunk.

cukorbetegség

Fotó: Shutterstock

Szervi gond

A fertőzéseket elősegíti az is, ha valamilyen okból akadályozva van a vizeletürítés, például a prosztata megnagyobbodása, vesekő, a húgycső szűkülete miatt. Ilyenkor a pangó vizeletben elszaporodhatnak az egyébként a vizelettel gyorsan kiürülő kórokozók.

Rendellenesség

Kisbabáknál a csecsemőköri gyulladások nagy része valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességre utalhat. Ilyen lehet a vesemedence tágulat, kettős húgyvezeték, vagy a vesico-ureterális reflux (VUR), amikor a hólyag és a húgyvezeték közötti záróizom elégtelensége miatt a vizelet visszafolyik a vesék felé.

Húgyúti fertőzés tünetei

A tünetek súlyosságát befolyásolja a beteg életkora, a megbetegedett szerv, emellett a kórokozó fajtája szerint is különbözőek lehetnek a panaszok. A húgycső vagy a -hólyag gyulladása sokszor alig okoz tüneteket, és néhány napon belül magától is elmúlik. Az alsó húgyutak gyulladásának legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger, fájdalom, égő érzés vizeléskor, esetleg hőemelkedés, rossz közérzet. Előfordul alhasi fájdalom, a vizelet zavaros, kellemetlen szagú, esetleg véres – mondja a főorvosnő.

Ha egy-két napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mint ahogy állapotos kismamáknak, kisgyereknél vagy csecsemőnél jelentkező panaszok esetén, valamint vesemedence gyulladására utaló tünetek jelentkezésekor!

Megelőzés

Bár a felfázás, vagyis a hideg, nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért fontos mindig az időjárásnak megfelelően öltözködni, és nem tanácsos sokáig ücsörögni a hideg vizű medencében. A székelés után a területet gondosan meg kell tisztítani, mindig a húgycsőtől a végbél felé haladva, férfiaknál az előbőr hátrahúzása vizelés előtt, csökkenti a fertőzés veszélyét. Nem javasolt visszatartani a vizeletet. Érdemes mindig pamut, természetes anyagú alsóneműket viselni, és tartózkodni a szoros ruhadaraboktól. Jó szolgálatot tehet a fürdővízbe fertőtlenítő hatású hatóanyagokat tartalmazó illóolajat csepegtetni – tanácsolja a belgyógyász.

Szövődménye is lehet

A legtöbb húgyúti fertőzés szerencsére gyorsan és nyomtalanul gyógyul. Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, ennek következménye lehet a vesék károsodása, akár veseelégtelenség és magas vérnyomás is kialakulhat. A visszatérő gyulladások esetén mindenképpen kivizsgálás, és hosszantartó megelőző gyógyszeres kezelés szükséges.

Nem csak a nőket érinti!

Nem csupán a nők betegsége ez, ahogyan azt sokan gondolják, hanem bizony a férfiaké is!

A hólyagot érintő bakteriális fertőzés a húgyvezetéken keresztül feljut a vesemedencébe, ahol komoly gyulladást okozhat. Hólyaghurut a férfiaknál is előfordul, de az ő esetükben mindenképpen javasolt, hogy részt vegyenek egy alapos urológiai vizsgálaton, főként, ha időről időre visszatér a gyulladás, mert akkor az is elképzelhető, hogy a betegség hátterében prosztatabetegség, hólyagkő, vagy akár hólyagrák áll. A krónikus prosztatagyulladás tünetei szinte ugyanazok, mint az egyszerű felfázásé: előfordul, hogy sem lázzal, sem heves tünetekkel nem jár, szinte panaszmentesen zajlik. Többségében azonban alhasi, heretájra, végbéltájra kisugárzó fájdalom, gyakori és vékony vizeletsugárral, hosszú ideig tartó vizelés jellemzi. Előfordulnak merevedési zavarok és az ejakulációs problémák is. Sok beteg gyakori panasza a korai magömlés.

Hogyan kezelhető?

A férfiak esetében a felfázásra lehet szedni fájdalomcsillapítókat, alkalmazhatnak különböző gyógynövényes ülőfürdőket, borogatásokat is. A megfelelő gyógyszerek segítségével általában pár nap alatt meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetektől. Nőknél, ha a felfázás csak enyhe panaszokkal jár és nincs szövődménye, akkor antibiotikummal két-három nap alatt ki lehet lábalni belőle.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink