Oldal kiválasztása
Tudta, hogy nőgyógyászati témákban az egyik legnépszerűbb keresés az interneten a petefészek fájdalom? Szakorvossal vettük végig a tüneteket, és a háttérben meghúzódó betegségeket.

A gyulladás és a daganatos elváltozás megkülönböztetése petefészek fájdalom esetén

 

Új sorozatunkban azokat az egészségügyi témákat járunk körbe szakértők segítségével, amelyre a nők leginkább kíváncsiak.

A menstruáció alatti fájdalom (dysmenorrhea) gyakori panasz (25-65% közé teszik gyakoriságát a különböző tanulmányok). Hátterében azonban a legtöbbször nem áll szervi betegség. Ez különösen igaz a fiatal hölgyek, lányok esetében, akik még nem szültek. Azonban, ha minden menstruáció alatt, előtt érzünk jelentős petefészek táji fájdalmat, akkor a nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen az organikus okok (endometriozis, leiomyoma, …) kizárása miatt.

Előfordul, azonban az is, hogy a petefészek fájdalom folyással párosul. „Amennyiben kórós folyást észlel a beteg (megváltozó mennyiség, szín, szag) mindenképp javasolt nőgyógyászati vizsgálat. Hátterében állhat bakteriális, gombás fertőzés, de okozhatják szexuális úton terjedő kórokozók is (Chlamydia, Gonorrhea)”- mondja Dr. Laky Ilona Marcella, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa. „Amennyiben a folyás alhasi panaszokkal is társul felszálló fertőzés (méhtest, petefészek gyulladás) vagy hugyúti gyulladás állhat a háttérben így különösen fontos a megfelelő kezelés! Új partnerrel történt szexuális együttlétet követően jelentkező panaszok esetén haladéktalanul nőgyógyászati vizsgálat szükséges.”

petefészek

Fotó: shutterstock

A várandósság alatt jelentkező petefészek fájdalom esetében azonban már más okokat is keresnek a szakorvosok. „Alhasi panaszok különböző mértékben jelentkezhetnek a terhesség alatt. Ezek oka sokféle lehet. Eredhet a méh növekedéséből, hiszen a tartószallagok feszülése akár rendkívül kellemetlen, de ártalmatlan fájdalommal is járhat. Okozhatják a méh kontrakciói, ezek a terhesség korától és panaszok mértékétől függően szintén lehetnek normálisak, de jelezhetnek fenyegető vetélést, koraszülést is. Panaszok esetén nőgyógyászati konzultáció, szükség szerint a méhszáj vizsgálta, ultrahang vagy vérvétel is szükséges lehet”- mondja a szakorvos.

Petefészek fájdalom esetében sokan a legrosszabbra, a daganatos megbetegedésre gondolnak. A legrosszabb, hogy a petefészek rosszindulatú daganatos megbetegedései klinikai tüneteket (beleértve a fájdalmat is) csak előrehaladott stádiumban adnak. „Ilyenkor amennyiben az elvégzett vizsgálatok során ennek felmerül a gyanúja (ultrahanggal látható petefészek/kismedencei elváltozás, folyadék a hasüregben…) tumormarker vizsgálat szükséges. A vérvétel eredménye ez esetben jelentősen emelkedett értékeket mutat. Leggyakrabban az 55-60 éves korosztály érintett.” Fontos megkülönbözteti a petefészek gyulladástól, melynek esetén az alhasi fájdalom, láz, emelkedett gyulladásos paraméterek (süllyedés, CRP) kóros folyás lehetnek a tünetek. Látható elváltozás ultrahanggal csak kialakult tályog vagy pyosalpinx (gennyes lezárt petevezeték) esetén van. Leggyakoribb a fiatal szexuálisan aktív korcsoport illetve a méhen belüli fogamzásgátlót használók között. Így a két korkép az esetek többségében jól elkülöníthető.

Lemaradt sorozatunk korábbi részeiről?

Hozzászólások

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.