Tudta, hogy nőgyógyászati témákban az egyik legnépszerűbb keresés az interneten a petefészek fájdalom? Szakorvossal vettük végig a tüneteket, és a háttérben meghúzódó betegségeket.

A gyulladás és a daganatos elváltozás megkülönböztetése petefészek fájdalom esetén

 

Új sorozatunkban azokat az egészségügyi témákat járunk körbe szakértők segítségével, amelyre a nők leginkább kíváncsiak.

A menstruáció alatti fájdalom (dysmenorrhea) gyakori panasz (25-65% közé teszik gyakoriságát a különböző tanulmányok). Hátterében azonban a legtöbbször nem áll szervi betegség. Ez különösen igaz a fiatal hölgyek, lányok esetében, akik még nem szültek. Azonban, ha minden menstruáció alatt, előtt érzünk jelentős petefészek táji fájdalmat, akkor a nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen az organikus okok (endometriozis, leiomyoma, …) kizárása miatt.

Előfordul, azonban az is, hogy a petefészek fájdalom folyással párosul. „Amennyiben kórós folyást észlel a beteg (megváltozó mennyiség, szín, szag) mindenképp javasolt nőgyógyászati vizsgálat. Hátterében állhat bakteriális, gombás fertőzés, de okozhatják szexuális úton terjedő kórokozók is (Chlamydia, Gonorrhea)”- mondja Dr. Laky Ilona Marcella, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa. „Amennyiben a folyás alhasi panaszokkal is társul felszálló fertőzés (méhtest, petefészek gyulladás) vagy hugyúti gyulladás állhat a háttérben így különösen fontos a megfelelő kezelés! Új partnerrel történt szexuális együttlétet követően jelentkező panaszok esetén haladéktalanul nőgyógyászati vizsgálat szükséges.”

petefészek

Fotó: shutterstock

A várandósság alatt jelentkező petefészek fájdalom esetében azonban már más okokat is keresnek a szakorvosok. „Alhasi panaszok különböző mértékben jelentkezhetnek a terhesség alatt. Ezek oka sokféle lehet. Eredhet a méh növekedéséből, hiszen a tartószallagok feszülése akár rendkívül kellemetlen, de ártalmatlan fájdalommal is járhat. Okozhatják a méh kontrakciói, ezek a terhesség korától és panaszok mértékétől függően szintén lehetnek normálisak, de jelezhetnek fenyegető vetélést, koraszülést is. Panaszok esetén nőgyógyászati konzultáció, szükség szerint a méhszáj vizsgálta, ultrahang vagy vérvétel is szükséges lehet”- mondja a szakorvos.

Petefészek fájdalom esetében sokan a legrosszabbra, a daganatos megbetegedésre gondolnak. A legrosszabb, hogy a petefészek rosszindulatú daganatos megbetegedései klinikai tüneteket (beleértve a fájdalmat is) csak előrehaladott stádiumban adnak. „Ilyenkor amennyiben az elvégzett vizsgálatok során ennek felmerül a gyanúja (ultrahanggal látható petefészek/kismedencei elváltozás, folyadék a hasüregben…) tumormarker vizsgálat szükséges. A vérvétel eredménye ez esetben jelentősen emelkedett értékeket mutat. Leggyakrabban az 55-60 éves korosztály érintett.” Fontos megkülönbözteti a petefészek gyulladástól, melynek esetén az alhasi fájdalom, láz, emelkedett gyulladásos paraméterek (süllyedés, CRP) kóros folyás lehetnek a tünetek. Látható elváltozás ultrahanggal csak kialakult tályog vagy pyosalpinx (gennyes lezárt petevezeték) esetén van. Leggyakoribb a fiatal szexuálisan aktív korcsoport illetve a méhen belüli fogamzásgátlót használók között. Így a két korkép az esetek többségében jól elkülöníthető.

Lemaradt sorozatunk korábbi részeiről?

Hozzászólások

Otthoni pedikűr: lábápolás 5+1 egyszerű lépésben
Tombol a nyár, a könnyű papucsok és szandálok időszaka. Ha nincs időd, lehetőséged pedikűröshöz menni, otthon is sokat tehetsz a lábad épségéért, szépségéért.
A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.