Újévkor mindenkiben megfogalmazódik a változtatás gondolata. Megtelnek a konditermek, ipari mennyiségben fogynak a nikotintapaszok, és mindenki elindul a változás útján az áhított cél felé, amit kitűzött magának.

Kiderült, miért nem sikerül megtartani az újévi fogadalmat

A felelőtlenül tett fogadalmakat azonban csak keveseknek sikerül teljesíteniük, amiért sok esetben nem csak az irreális elvárások a felelősek. Az ünnep hangulatától mámoros hangulatba esve szinte mindenki legyőzhetetlennek érzi magát, és egy pohár pezsgő vagy egyéb alkoholos nedű társaságában néha olyan célokat állít maga elé, amelyeket a megfelelő tervezés nélkül lehetetlen teljesíteni.

Az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve. Azok a fogadalmak, amiket pezsgős pohárral a kezünkben átszellemülve fogalmazunk meg, csak üres szavak. Azért nehéz a betartásuk, mert nem előzi meg tervezés, hogy miként tudjuk elérni ezeket a célokat. Egy célt fogalmazunk meg, amit eddig sem sikerült elérnünk már évek óta.

Szilveszterkor a legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek. A probléma nem az, hogy változtatni akarnak az emberek, hanem az, hogy nem a megfelelő módon teszik. Van egyfajta babonás hiedelem, hogy az a fogadalom, ami elhagyja a szánkat, az valóra fog válni. Mágikus erőt érzünk ilyenkor magunkban, hogy képesek leszünk letenni a cigarettát vagy lefogyni. Ezek nagyon jó célok, és meg is valósíthatók, csak nem így.

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik

Szilveszterkor számba vesszük az elmúlt évet, valamint megfogalmazzuk a kudarcainkat és a gyengeségeinket. Fontos, hogy szembesüljünk azzal, hogy amin változtatni akarunk, káros. A pszichológus szerint azonban március–áprilisra a könnyelműen tett fogadalmak háttérbe szorulnak. Az elején próbálkozunk, de egy idő után azzal szembesülünk, hogy tavaly sem sikerült, és most sem fog.

Tudom, hogy ez rossz, meg is akarom magam nyugtatni, hogy én megtettem mindent, meg is próbáltam, de nem sikerült.„ Ez a kudarc egyébként egy idő után már nem tudatosul bennünk, nem szembesítjük magunkat vele, egyszerűen kiszorul az életünkből. Elsikáljuk, hogy ne éljük meg a bűntudatot.

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.