Akkor mi lesz, ha lesz ideje? Akkor lesz elégedett, boldog, karcsú és sikeres? Akkor jobb, ha nekifog az újratervezésnek. Több ideje akkor lesz, ha teremt magának, ha tudatosan gondolkodik az időről, és nem hagyja, hogy értelmetlen dolgok elrabolják.

Majd ha lesz időm…

Minőségi idő

Sokan azzal áltatják magukat, hogy szeretnének több értékes időt tölteni a családjukkal, aztán a vége az, hogy mindenki az okostelefonját macerálja. Felmérésekből kiderült, hogy sokan, amint felébrednek, azonnal ellenőrzik a telefonjukat, a leveleket, a közösségi oldalon történteket, még azelőtt, hogy megcsókolták volna a gyerekeiket vagy elindultak volna a mosdóba. A fontossági sorrendet mindenki maga alakítja ki. Ha elszaladt a ló, akkor is meg lehet állítani, és visszatérni a valós élet valós örömeihez. Az információs társadalom egyre több időrabló hobbit kínál, legyen az a Facebook, a Twitter, az Instagram. Ezek a közösségi oldalak könnyen függővé tesznek, odaragasztanak bennünket a gép elé. De milyen áron? Az ár, amit fizetünk, megint csak a szabadidőnk. Mert ha összeadjuk azt a sok tíz percet, amit ezeken az oldalakon töltünk, kiderül, hogy sokkal több időnk van, mint gondolnánk. Csak fel kell szabadítani, hatékonyan és ügyesen csoportosítani. Az első és legfontosabb szabály, hogy ne akarjon multifunkciós lenni. Ha dolgozik, kapcsolja ki a közösségi oldalakat, így kisebb lesz a kísértés arra, hogy elkalandozzon.

Mi az időgazdálkodás?

A célok napi szintű megfogalmazása, a tudatos tervezés és hatékony végrehajtás. Hogy ez működjön, érdemes megnézni, hogyan is alakul egy átlagos napunk, mivel mennyi időt töltünk el. Ha ezt összeírjuk, látni fogjuk, hol folyik el feleslegesen a legtöbb idő, hol lehet spórolni, átszervezni. Ismerje fel az erősségeit! Mindenkinek megvan a maga ritmusa, vannak, akik reggel lendületesebbek, vannak, akik este. A feladatai elosztásakor ezt is vegye figyelembe. A nehéz, nagy összpontosítást igénylő feladatokat tegye a legkedvezőbb idősávba, a többivel máskor is elboldogul.

Tervezzen napi és heti szinten

Legyenek meg a napi és a heti teendők. Érdemes erre egy fél órát rászánni, és beosztani a heti feladatokat, minél ésszerűbben, üresjáratokat kiiktatva és határidőket szabva. Ez azoknak fontos és hasznos különösen, akik szeretnek elmélázni olyan apróságokon, hogy most menjenek-e tankolni vagy holnap, vagy azoknak, akik lustaságból nem mennek be a gyógyszertárba, mert az 200 méterrel arrébb van.

Mi a fontos?

Hatékonyság és eredményesség nem ugyanaz. Ha keményen dolgozunk a kevésbé fontos feladatokon, az nem hatékony. ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, el kell dönteni, milyen feladatok sürgősek és fontosak, mire kell leginkább összpontosítani.

Az üresjáratok megszüntetése

Soha ne menjen üres kézzel sehova. Ez az otthoni rendrakás titka, hogy ha már elindultam, akkor átviszem, kiviszem, beteszem. A munkahelyen ugyanez a helyzet, ha már át kell mennie egy másik szobába, osztályra, akkor az összes oda tartozó ügyet intézze el. A családi ügyeket is így érdemes csoportosítani, egy délután koncentráltan elintézni a csekkeket, a bevásárlást, a tisztítót. Sokan munka után már nem éreznek késztetést különféle ügyeket intézni, halogatják vagy csak egyet intéznek el naponta. Ennek az a hátránya, hogy elúszik az egész hét, elmegy minden szabadidő.

Mindig a „nemszeretem” dolgokkal kezdje

Ha sokáig halogatja a kényes telefont, kellemetlen beszélgetést, az rányomja a bélyegét a kedvére és a teljesítményére is. Érdemes reggel letudni az összes olyan tennivalót, amivel kapcsolatosan ellenérzése van. A feladatok megosztása csak úgy lesz mindenkinek szabadideje a családban, ha elosztják a feladatokat, igazságosan és egyenlően. Mindenki vállal valamit, természetesen a gyerekek is, a korukhoz, ügyességükhöz mérten. A munkában is előtérbe kell helyezni a csapatmunkát, sokszor többet ér, mint az egyéni bozótharc. Egy jó vezető képes a feladatokat a megfelelő embereknek delegálni. Beosztottként sem kell szégyellni, ha segítséget kérünk, amikor úgy érezzük, hogy összecsaptak a fejünk felett a hullámok.

Ezeket már olvasta?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink