A legtöbbünk bicskája abba törik bele, hogy túl nagy változásokra kényszerítjük magunkat. Rengeteg megvonás, görcsös sport, és két hét után a legelszántabb életmódváltó is úgy megbánja a döntését, mint a kutya, amelyik kilencet kölykezett. A kérdés jogos: akkor hogyan lehet kibírni, elviselni, élvezni?

Sokkmentes életmódváltás

Első változások

A legelső legyen a szándék, hogy kezdünk valamit magunkkal az egészségünk érdekében. Ez úgy néz ki, hogy nemcsak vágyom arra, hogy csinosabb legyek, hanem akarom is. Akarom is, azaz teszek érte. Ha ezt megfogalmaztuk, akkor adjunk magunknak egy meglehetősen tág időkeretet, ami alatt el szeretnénk érni céljainkat. A reális célkitűzés fél évnél indul, és akár 1 évig is eltarthat, semmit nem kell elkapkodni. Emlékezzünk vissza, amikor rohantunk és kapkodtunk, annak nemhogy fogyás, hanem mindig plusz 8 kiló lett a vége. Szóval hátrább az agarakkal, életképes tempóval komolyabb sikereket érhetünk el. A tempó pedig legyen a heti egy kiló leadása, de ezt következetesen igyekezzünk elérni.

Tegyünk rendet a fejünkben!

A stabil önbizalom olyan biztos támaszt tud adni, amire mindannyian vágyunk. Az önbizalomhiány általános jelenség, ott mutatkozik meg, ha állandóan azzal foglalkozunk, mi nem tökéletes rajtunk, mi nem tökéletes bennünk. Az egyetlen mód arra, hogy megtapasztaljuk és fenntartsuk az önbizalmat, még ismeretlen helyzetekben is, az a hit erején keresztül lehetséges. Képzeljük el és érezzük bizonyossággal, azaz higgyük el, hogy már most rendelkezünk azokkal a tulajdonságokkal, érzelmekkel, amelyeket hiányolunk magunkban. Mert semmivel sem vagyunk kevesebb, mint a másik. A magabiztosságra, a nyugalomra, a békére, az egészséges önérvényesítésre nem kell rászolgálni, ezek az eszközök bennünk is megvannak, élni kell velük. Elővenni, leporolni, használni. A hit és önbizalom fejlesztésének az az egyetlen módja, hogy gyakoroljuk. Be tudjuk kötni a cipőfűzőnket? Persze – vágjuk rá magabiztosan, önbizalommal telve. Akkor lássuk be, hogy voltaképpen van önbizalmunk, csak ez nem minden helyzetben jut eszünkbe.

Ne mondjunk le mindenről rögtön!

Ha rögtön lemondunk a kenyérről, tésztáról, rizsről, cukorról, az garancia a gyors bukásra. Hasznosabb és életszerűbb, ha nem tiltunk eleinte semmit, hanem csak okosan csökkentjük a mennyiséget. Ha már megszoktuk a kisebb mennyiségeket és a csökkentett szénhidráttartalmú étrendet, akkor lehet rajta megint variálni. Mondjuk, két hét elteltével az addig engedélyezett édességet elhagyjuk, és paleo vagy egyéb cukormentes édességeket választunk. Igaz, hogy némileg drágábbak, de magunkért és az egészségünkért tesszük.

Unom a legelést

Ha nem igazán rajong a nyers salátákért, akkor egyen például leveseket. Azt azért be kell látni, hogy zöldségek nélkül nincsen életmódváltás. legyen nyitott, adjon esélyt az újdonságoknak, legyen az spárga vagy édesburgonya. Koncentráljon a csodás grillezett húsra, élvezzen ki minden falatot, a zöldeket meg egye meg különösebb címkézés és minősítés nélkül. Vagy ha már kell a címke, akkor azt tegye rá, hogy fontos és hasznos.

Mozgás

15 kilónál nagyobb túlsúly esetén és 35 éves kor felett napi fél óra sétával indítsunk, a tempót napról napra növelhetjük. Akinek kevesebb, mint tíz kiló feleslege van, az addig gyorsítsa a tempót, amíg eljut a könnyed kocogásig. A fiatalok bátrabban is nekivághatnak az edzésnek, főleg, ha 10 kilónál kevesebbet akarnak leadni. Használjuk ki az internet adta sok okos lehetőséget, hiszen rengeteg 15.30-50 perces mozgásvideót találunk, a jógától a pilatesen át az igazi harcos edzésekig.

A hatékony életmódváltás a sztárok edzője szerint

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink