Sokak számára idegfeszítő rohanás, ajándékdömping és végeláthatatlan lakomázás a karácsony... Pedig lehetne más, mennyiségi helyett minőségi ünnep!

Stresszmentes karácsony: Lélekemelő tippek, hogy harmóniában teljen az ünnep

Könnyebb úszni az árral, és mindent a szokott módon tenni, pedig némi rálátással, kreativitással, más hozzáállással szebbé, tartalmasabbá, igazabbá lehet varázsolni az ünnepet. A stresszmentes karácsony megvalósításához először is érdemes feltenni a kérdést: „Mit változtatnék azon, ahogyan a karácsonyra készülődöm, és ahogyan ünnepelek?”

stresszmentes karácsony

Fotó: Shutterstock

 

„Vajon mit szeretnék?”

A válaszadásnál legyünk őszinték önmagunkhoz, gondoljuk át, hogy vajon mire van szükségünk ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a készülődés minden egyes fázisában és ünneplés közben is. Ha például nem szeretünk süteményt sütni, mégis megtettük eddig minden évben, akkor kérjük meg egyik szívesen sütögető családtagunkat, hogy készítsen valamilyen finom édességet. Nagyon fárasztó a feladatok többségét magunkra vállalni. Ha rádöbbenünk, hogy hajlamosak vagyunk erre, akkor itt az ideje változtatni. Osszuk meg a feladatokat, illetve bátran fedezzük fel és élvezzük is a közös készülődés örömét.

A túlterheltség mellett a rohanás lehet a másik fő probléma. Az adventi várakozás időszakát nem érezzük üresnek és tartalmatlannak, ha tudatosan lassítunk az életünkön, a fókuszt a belső, lelki történéseinkre helyezzük, a fejünk helyett a szívünkben próbálunk élni.

 

Amikor a jelenlét az ajándék

Vannak, akik utálnak tolongani a bevásárlóközpontokban, mégis az utolsó pillanatokra hagyják az ajándékvásárlást. Ezt még lehet fokozni azzal, ha az ember rengeteg mindent vásárol egyszerre, és közben folyton ott villog az agyában a „még ezt is” gondolat, így túlzásba viszi az ajándékozást. A stresszmentes karácsony jegyében változtathatunk e rossz szokáson azzal, ha mihamarabb jegyzetet készítünk az ötletekkel, és limitáljuk az erre szánt összeget, valamint az ajándékok számát.

Alternatív megoldás lehet, ha a felnőttek egyáltalán nem vesznek egymásnak semmit. Szép ötlet az ajándékozásra szánt pénzt a másik személy által kiválasztott segélyszervezetnek adományozni. Egy a családtagok nem tárgyakkal, hanem kizárólag szeretetteli jelenlétükkel ajándékozzák meg egymást.

 

Szeretetkörben

Rohanás, idegeskedés és mérgelődés helyett a szeretet jegyében is telhet a készülődés. Hogyan lehet stresszmentes a karácsony az emberi kapcsolatok szempontjából is? Tudatosan figyeljünk arra, hogy szeretettel forduljunk mindenkihez. A családtagoknak mindennap küldhetünk szeretetet. Üljünk le, csendesedjünk el, és képzeljük el, hogy a szívünk megtelik szeretettel. Érezzük is, és amikor már hatalmasra duzzadt ez az érzés, akkor küldjük tovább, különösen azoknak, akikkel a közelmúltban volt valamiféle összeütközésünk, csatározásunk. Így pozitív irányba billenthetjük el a mérleg nyelvét.

A szeretetküldés megkoronázása lehet a szenteste megtartott szertartás. Ekkor a családtagok körbeállnak, megfogják egymás kezét, és elképzelik, hogy a szeretet a szívükből a kezükön keresztül átáramlik a mellettük állóba, majd onnét tovább és tovább, míg végül körbeér, így e kis családi körből a szeretet köre lesz.

 

Mondjunk köszönetet

Az ünneplésnél nem kell, hogy feltétlenül az ajándékozáson és az evésen legyen a hangsúly. Nem szükséges többfogásos vacsorát készíteni, a mennyiség helyett a minőség a fontos. Az ízek kerüljenek a fókuszba. Egy különleges étel szépen tálalva kellemesebb emlék maradhat, mint a bekebelezett ételhalmok okozta gyomorrontás.

Az együtt töltött minőségi időre helyezvén a hangsúlyt a családtagok tovább mélyíthetik szeretetkapcsolatukat. Remek lehetőség ez arra, hogy a vacsoraasztalnál, amikor mindenki jelen van, köszönetet mondjunk néhány mondatban külön-külön családtagjainknak a kedves szavakért, ölelésekért, gondoskodásért, meghallgatásért, jótettekért – mindenért, amit abban az évben kaptunk tőlük. Fogalmazzuk meg azt is, hogy milyen jó tulajdonságokat fedeztünk fel bennük. Utóbbiakat érdemes leírni, ezek a szavak ugyanis különösen fontosak lehetnek, főként az önértékelési problémákkal küzdő családtagjaink számára időről időre megerősítésként szolgálhatnak.

 

Játszunk együtt!

Lehet más a karácsony abból a szempontból is, hogy a közös időt milyen elfoglaltsággal töltjük. Kellemesebbé teheti az együttlétet egy családi koncert, ha a családtagok tudnak és szeretnek zenélni, énekelni. A színjátszás is remek ötlet – kitalálhatunk történeteket és előadhatjuk egymásnak, illetve improvizációs játékkal is szórakoztathatjuk egymást. A történetmesélés, a mesemondás is jó alternatíva lehet, különösen akkor, ha a kiválasztott történetek a hideg időben nemcsak a szíveket melengetik, de útravalóul is szolgálnak az élethez.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink