Az egészséges étkezés drága és időigényes – állítják azok, akik meg sem próbálnak változtatni régi, megszokott étrendjükön. A jó minőségű élelmiszerek valóban drágábbak, ezen kár lenne vitatkozni. De az a jelző, hogy időigényes, már nem biztos, hogy megállja a helyét. Összeállításunkban hét nagyon egyszerű, maximum 5 perc alatt összedobható, egészséges vacsoraötletet adunk azoknak, akiknek egy fárasztó nap után is fontos, hogy mi kerül az asztalra.

5 diétás vacsora, amit villámgyorsan összedobhatsz

Caprese szendvics

Pár szem ízes paradicsom, egy kis mozzarella sajt olívaolajjal meglocsolva, bazsalikommal megszórva, esetleg egy kis avokádó, tengeri só – több mint tökéletes vacsoraalap. Ha nagyon éhesek vagyunk, halmozzuk az egészet sajtos bagettre vagy teljes kiőrlésű pirítósra.

Miért jó?

A paradicsom likopintartalmának köszönhetően fiatalítja, erősíti, védi a sejteket. Igazi tápanyagbomba, segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, védi a szív és az érrendszer egészségét, csökkenti a koleszterinszintet.

Gyors rizses vagy tésztás saláta

Tészta, saláta, tésztasaláta

A tészta salátában az a jó, hogy kedvünkre variálhatjuk, mi kerüljön bele.
Fotó: shutterstock

Ehhez a gyors vacsorához (is) szükséges némi előrelátás. Fagyasztott bab, brokkoli (vagy bármilyen zöldség) a legtöbb háztartásban fellelhető. Gyors rizs is, de annak elkészítése is idő, aminek bizony gyakran híján vagyunk. Ám a hétvégi főzőcske során, amikor jobban ráérünk, érdemes több rizst főzni, és egy-két adagot lefagyasztani. A babot, a brokkolit és a rizst kevés olívaolajon megpirítva, zöld fűszerekkel ízesítve fejedelmi vacsora állítható elő pillanatok alatt.

Miért jó?

A bab és a brokkoli is vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak. A brokkoli antioxidáns és rákmegelőző hatású. A rizs rengeteg rostot tartalmaz, és bár a glikémiás indexe közepes vagy magas (típustól függően), például a barna rizs mégis alacsony inzulinkiválasztást eredményez. Ez azt jelenti, hogy bár megemeli a vércukorszintet, mégsem készteti a szervezetet sok inzulin termelésére.

Mindent bele saláta

fogások karácsony utánra, téli saláta

Fotó: Shutterstock

A hűtőben mindig van maradék, ugye? Egy avokádó, néhány fonnyadt salátalevél, sonka, csirke, bab, quinoa, paradicsom, olívabogyó… Nézzünk körül a hűtőszekrényben és a kamrában, dobáljunk minden ehetőt egy tálba, kis olívaolajjal és balzsamecettel bolondítsuk meg, és máris kész a vacsora.

Miért jó?

Az avokádó B-, C- és E-vitaminban, ásványi anyagokban, telítetlen zsírsavakban gazdag. Jó hatással van a szívre és az érrendszerre, kitűnő antioxidáns. Az olívabogyó sok ómega 6 zsírsavat, ásványi anyagokat tartalmaz. Segíti az emésztést, javítja a koleszterinszintet és gyulladásgátló hatással is bír.

„Reggeli maradék” újrahasznosítva

téli elhízás, reggeli, táplálkozás

Fotó: Shutterstock

A reggeli gabonakását – zabkását, quinoakását stb. – melegítsük meg, keverjük el egy kis mogyoróvajjal, szórjuk meg áfonyával, és máris kész a tápláló és egészséges vacsora. Jó megoldás lehet pár kanál gabonakeveréket megpirítani, tejjel felönteni és gyümölccsel dúsítani.

Miért jó?

A mogyoróvaj (vagy bármely egyéb magból készült vaj) tele van sok-sok egészséges összetevővel, például B6- és E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és szelénnel. A kutatások szerint a mogyoró, illetve mogyoróvaj csökkenti a szívbetegségek és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát, védi az ereket, csökkenti az étvágyat.

Sült lazac salátával

lazac, saláta, zöld, grillezett

Grillezett lazac és saláta – 5 perc alatt elkészül
Fotó: Shutterstock

Szupergyors, és garantáltan egészséges: a vékonyra szeletelt lazacot zöldfűszerekkel ízesítsük, majd kevés olívaolajon hirtelen süssük meg. Fogyasszuk bármilyen salátával, de fagyasztott vagy hozzáadott cukrot, ízfokozókat nem tartalmazó konzerv zöldséggel is finom, tápláló vacsora lehet.

Miért jó?

A lazac jó forrása a telítetlen zsírsavaknak, jó minőségű fehérjéknek. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást.
Energiával lát el, növelhető vele a mentális és a fizikai teljesítmény.

Wrap

Zöldséges-tonhalas wrap

Használj teljes kiőrlésű tortilla lapokat!
Fotó: Shutterstock

Ha van otthon tortillalap – márpedig az elfoglalt nők konyhájában muszáj ilyennek lenni –, tényleg nagyon gyorsan összedobható egy egyszerű vacsora. A wraphez a tortillalapokon kívül szükségünk lesz néhány szelet pulykasonkára (esetleg maradék sült csirkemellre), zöld salátára, főtt tojásra és csípős mustárra, joghurtra.

Miért jó?

A wrap a tekercsbe kerülő zöldségektől, gyümölcsöktől, húsoktól lesz egészséges, a szűk keresztmetszet többnyire maga a tészta. Érdemes tojásfehérje és zabpehely keverékéből házilag sütni néhányat, és azokat felhasználni.

Tükörtojás

A tojás kedvelt alapanyag, különösen, ha a gyorsaság számít. Hússal, sovány felvágottal, zöldségekkel és főtt gabonákkal igazán ízletes, tápláló és egészséges vacsora készíthető belőle.

Miért jó?

A tojás teljes értékű fehérje- és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett gazdag forrása értékes vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Segít a testsúly szabályozásában, csökkenti az időskori vakság kialakulásának kockázatát, és a tapasztalatok szerint a tojásfogyasztás – a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként – nem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét.

A tojás kedvelt alapanyag, különösen, ha a gyorsaság számít. Hússal, sovány felvágottal, zöldségekkel és főtt gabonákkal igazán ízletes, tápláló és egészséges vacsora készíthető belőle.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink