Ha fogyni szeretnénk vagy egyszerűen csak egészségesen akarunk élni, elsődleges szempont, hogy mindennap a megfelelő ételeket válasszuk. Ennek érdekében érdemes minél gyakrabban fakanalat ragadni!

7 jó tanács főzéshez – és vesznek a kalóriák

Otthon főzni sok szempontból előnyös. Olcsóbb, mint mindennap éttermezni vagy rendelni. Ráadásul otthon olyan technikákat, trükköket alkalmazhatunk, amelyek által minimalizálhatjuk a zsír, a cukor és a só mennyiségét, ez pedig a kalória spórolásával jár, így csökkenthetjük egy-egy fogás energiaértékét. Adunk néhány tippet, hogy az elkészített ételek még egészségesebbek legyenek.

1. Ha serpenyőben sütsz, minimális mennyiségű olívaolajat használj!

Önts 1 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe, pirítsd át rajta a húst, hogy kapjon egy kis kérget, majd öntsd fel zöldségleves alaplével. Ha így párolod fedő alatt, majd a végén visszapirítod, a húsnak sokkal jobb íze is lesz, ráadásul a bő zsiradékban való sütést is elkerülheted.

2. Le a bőrrel!

100 g csirkemell bőr nélkül 120, míg bőrrel 172 kalóriát tartalmaz. Persze tudjuk, isteni a ropogósra sült bőr íze, de sajnos túl sok zsiradék van benne. Bőr nélkül sem ízetlen a hús! Használj hozzá friss vagy szárított zöld fűszereket, és süsd sütőzacskóban, így puha marad a hús, nem fog kiszáradni.

3. Használd kreatívabban a citromot!

Ne csak teába vagy limonádéba tedd. Ízesíts vele tésztát, különféle húsokat, olaj helyett használd a citrom facsart levét salátaöntetnek. Kevesen tudják, de a citrom remek tésztafeltét is lehet. Keverd össze a kifőtt tésztát kevés olívaolajjal, reszeld rá a citrom héját, picit borsozd meg, szórd meg bőven friss petrezselyemmel, és máris kész a remek nyári ebéd.

4. Válassz intenzív ízű sajtot!

A jellegtelen ízű sajtokból hajlamosak vagyunk többet tenni a szendvicsbe vagy többet reszelni a tészta vagy a rakott ételek tetejére. Az intenzív ízű fajtából azonban kevesebb is elég! A szendvicsbe tegyél a megszokotthoz képest feleannyi cheddar sajtot, a tészta tetejére szórj intenzív ízű parmezánt, viszont ha sült ételt készítesz vagy a rántottát szeretnéd feldobni, akkor válaszd a mozzarellát.

5. Szeresd meg a görög joghurtot!

Az igazi, natúr görög joghurt méltán népszerű a hazájában. Tökéletesen kiváltható vele a tejföl! A főzelékeket görög joghurttal habard be, és joghurtból készíts salátaöntetet is. Kipróbálhatod mindenféle mártogatós szósz alapjaként is. Fokhagymával, metélőhagymával, esetleg rokfort sajttal, reszelt uborkával elkeverve igazán könnyű és ízletes nyári nasi.

6. Sűríts zöldséggel!

Sokan kedvelik a krémleveseket. Ami önmagában még nem baj, de a tejfölt vagy a tejszínt a fogyni vágyók inkább kerüljék el. Ha legközelebb krémlevest készítesz, próbáld ki az alábbi trükköt. Sűrítsd zöldséggel! Például ha brokkolikrémlevest főzöl, a megfőtt brokkoliból vegyél ki egy közepes adagot, pürésítsd kevés főzőlével, és ezzel sűrítsd be a levest. De a hagymaleves is remekül dúsítható mondjuk pürésített zellerrel vagy akár sárgarépával is.

7. Vesd be a sovány tehéntúrót!

Ennek alacsonyabb a zsírtartalma, ellenben megtartja a sütemény állagát és megőrzi az ízvilágát is. A sovány túró egyébként remek vacsorára is friss, nyers zöldségekkel párosítva, vagy akár zöldfűszerekkel ízesítve, paprikába töltve.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink